“Важлива” молитва до Почаївської ікони Божої Матері, яку промовляють в день шанування ікони – 5 серпня
“Важлива” молитва до Почаївської ікони Божої Матері, яку промовляють в день шанування ікони – 5 серпня

“Важлива” молитва до Почаївської ікони Божої Матері, яку промовляють в день шанування ікони – 5 серпня

Почаївська ікона Божої Матері належить до числа найбільш шанованих святинь нашої Церкви. Вона відома всьому православному світу. Поряд з православними на поклоніння чудотворному образу Пресвятої Богородиці приходять християни і інших віросповідань.

У 1559 р грецький митрополит Неофіт, повертаючись через Волинь, зупинився на ніч в будинку благочестивої поміщиці, власниці Почаєва Анни Гойської. На знак подяки за гостинність він благословив господиню іконою Пресвятої Богородиці. Тридцять років ікона простояла в будинковій каплиці, а потім почала випускати по ночах таємниче світіння. Після того як брат Анни Філіп Козинський, сліпий від народження, прозрів по молитві перед святим образом, Гойська визнала себе негідною мати ікону в домі і пожертвувала її ченцям Почаївської гори. Святий образ був поставлений до церкви, споруджену на честь Успіння Пресвятої Богородиці. Пізніше на цьому місці був заснований монастир.

З часу прозріння Філіпа Козинської і до теперішнього часу сотні разів всенародно була засвідчена цілюща сила, яка виходить від чудотворного образу Почаївської Божої Матері. Якими тільки чудесами вона не прославилася! Перед Почаївською іконою відбулося навіть воскресіння з мертвих.

Ікона написана темперою древнім візантійським письмом на липовій дошці і зображає Матір Божу в пояс, з предвічним Немовлям на правій руці (іконографічний тип “Розчулення”). На іконі є ще сім мініатюрних зображень святих на клеймах.

Почаївська ікона Божої Матері: дива

Головним дивом Почаївської ікони Божої Матері вважається позбавлення Успенської Почаївської лаври від турецької облоги 20-23 липня 1675 року. Вороги обклали монастир, але після молитви над храмом раптово з’явилася Богородиця. Татари взяли небесне воїнство за примару, в сум’ятті стали стріляти, але стріли поверталися назад і ранили тих, хто їх пускав. Жах охопив ворога. У панічній втечі, не розбираючи своїх, вони вбивали один одного. Захисники монастиря кинулися в погоню і захопили багатьох у полон.
У 1721-1832 роки засвідчено як мінімум 539 чудес біля ікони. Наприклад, зцілення сліпої дівчинки Анни Акімчуковой.

«Молитва до Пресвятої Богородиці на честь Її Почаївської чудотворної ікони»

До Тебе, о Богомати, молитовно звертаємося ми, грішні, згадуючи Твої чудеса, явлені у святій Почаївській лаврі, і за свої уболіваючи гріхи. Знаємо, Владичице, знаємо, що не подобає нам, грішним, чого-небудь просити, тільки того, щоб Праведний Суддя беззаконня наші простив. Усе бо, що ми в житті перетерпіли, скорботи, і недолю, і хвороби, як плоди наших беззаконь, виросли нам; Бог попустив це для нашого виправлення. Тому все це істиною і судом Своїм навів Господь на грішних рабів Своїх, що в печалях своїх до заступництва Твого, Пречиста, вдаються і з розчуленим серцем до Тебе взивають так: гріхів і беззаконь наших, Блага, не пом’яни, але піднеси пречисті руки Твої до Сина Твого і Бога, щоб Він простив нам вчинене нами, щоб за незчисленні наші невиконання обіцяння лиця Свого від рабів Своїх не відвернув і щоб благодаті Твоєї, яка допомагає нам у спасінні, від душ наших не відняв.

Так, Владичице, будь спасінню нашому заступницею і слабкодухістю нашою не погордуй, зглянься на стогони наші, що в бідах і скорботах наших перед чудотворним Твоїм образом возносимо. Просвіти зворушливими помислами розум наш, віру нашу укріпи, надію утверди, дар найсолодшої любові сподоби прийняти. Цими ж, Пречиста, даруваннями, а не хворобами і скорботами, життя наше до спасіння приводиться, але від зневіри і відчаю душі наші охорони, позбав нас, слабких, від бід, що надходять на нас, і недолі, і наклепів людських, і нестерпних хвороб. Даруй мир і благоденство Україні нашій заступництвом Твоїм, Владичице, утверди православну віру в країні нашій і в усьому світі.

Церкву апостольську і соборну на приниження не віддай, устави святих отців навіки непохитними збережи і всіх, хто до Тебе вдається, від рову згубного спаси. Ще ж і єрессю зваблених братів наших або тих, що спасительну віру у гріховних пристрастях згубили, знову до істинної віри і покаяння наверни, щоб, разом з нами Твоєму чудотворному образу поклоняючись, Твоє заступництво сповідували. Сподоби ж нас, Пречиста Владичице Богородице, ще в цьому житті перемогу істини Твоїм заступництвом побачити, сподоби нас благодатну радість раніше нашої кончини сприйняти, як у давнині насельників почаївських Твоїм явленням переможцями і просвітителями агарян показала Ти, щоб усі ми, вдячним серцем разом з ангелами, і пророками, і апостолами, і з усіма святими Твоє милосердя прославляючи, віддавали славу, честь і поклоніння в Тройці славивому Богу, Отцю, і Сину, і Святому Духу, навіки-віків. Амінь.”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept