Врятує від нападу ворогів Псалом Давида 33 – “Благословлю Господа на всякий час”
Врятує від нападу ворогів Псалом Давида 33 – “Благословлю Господа на всякий час”

Врятує від нападу ворогів Псалом Давида 33 – “Благословлю Господа на всякий час”

Цар Давид задовго до свого царювання, написав псалом 33, в якому хвалив Бога, захисника і вчителя. У гоніннях царів Саула та Авімелеха Давид не втрачав надії та віри, слідуючи шляхом, який був сповнений труднощів та небезпек, але Господь ніколи не залишав його, як не залишає всіх віруючих.

Коли пророк Самуїл помазав Давида на царське правління, людина, що недавно пасла худобу, стала служити при дворі, тому що завдяки йому та його хитрощі Ізраїль був врятований від Голіафа. А Саул був заздрісний і не міг вибачити цього Давидові, він навіть хотів убити його. Незважаючи на те, що Давид був його зятем, Саул переслідував Давида кілька років. Довгий час Давидові довелося провести в поневіряннях, ховаючись і намагаючись зберегти себе.

Притулком майбутній цар вибрав землю филистимлян, але вони пам’ятали поразку свого героя і захопили Давида, щоб видати своєму цареві Авімелеху. Давид зрозумів, – Авімелех уб’є його, тому, щоб врятуватися, прикинувся безумцем, що падає перед троном, повзає по землі і пускає ротом піну. Авімілех сказав людям, що цей немічний божевільний не може бути тим героєм, який здобув перемогу над Голіафом, і вигнав їх і Давида.

Завдяки цьому хитрому виверту Давид врятувався і, завдяки Богу, написав пісню — Благословлю Господа на всякий час, в якому виклав усі свої надії, а також дякував Творцеві за своє несподіване спасіння та збереження життя.

¹ Співайте із радістю, праведні в Господі, бо щирим лицює хвала!
² Хваліть Господа гуслами, співайте Йому з десятиструнною арфою, ³ заспівайте Йому нову пісню, гарно заграйте Йому з гуком сурем, ⁴ бо щире Господнєє слово, і кожен чин Його вірний! ⁵ Правду та суд Він кохає, і Господньої милости повна земля! ⁶ Словом Господнім учинене небо, а подихом уст Його все його військо. ⁷ Воду морську збирає Він, мов би до міху, безодні складає в коморах. ⁸ Буде боятися Господа ціла земля, всі мешканці всесвіту будуть лякатись Його, ⁹ бо сказав Він і сталось, наказав і з’явилось. ¹⁰ Господь раду поганів понищить, понівечить мислі народів, ¹¹ а задум Господній навіки стоятиме, думки Його серця на вічні віки! ¹² Блаженний той люд, що Богом у нього Господь, блаженний народ, що Він вибрав його на спадок Собі!

¹³ Господь споглядає з небес, і бачить усіх синів людських, ¹⁴ приглядається з місця оселі Своєї до всіх, хто замешкує землю: ¹⁵ Хто створив серце кожного з них, наглядає всі їхні діла! ¹⁶ Немає царя, що його многість війська спасає, не врятується велетень великістю сили, ¹⁷ для спасіння той кінь ненадійний, і великістю сили своєї він не збереже, ¹⁸ ось око Господнє на тих, хто боїться Його, хто надію на милість Його покладає, ¹⁹ щоб рятувати життя їхнє від смерти, і щоб за час голоду їх оживляти! ²⁰ Душа наша надію складає на Господа, Він наша поміч і щит наш, ²¹ бо Ним радується наше серце, бо на Ймення святеє Його ми надію кладемо! ²² Нехай Твоя милість, о Господи, буде на нас, коли покладаємо надію на Тебе!

Слід розтлумачити псалом на вірші, щоб краще осмислити його:

1-3 вірша: все, що робить людина добре – заслуга Бога. Він робить людину успішною, вона зберігає життя і благословляє. Потрібно невпинно славити Його;
У вірші 4 псалмоспівець просить усіх, хто чує, разом з ним прославити Всевишнього, тому що в нього одного не вистачить сил, щоб віддати Богу гідну славу;

Вірш 6-7: Давид закликає всіх наблизитися до Творця, щоб здобути мудрість згори і дізнатися про істину. Він уже отримав надію і бажає, щоб інші його теж отримали. Він покладає свою надію на Бога, який із простого пастуха зробить собі не лише воїна, а й царя своєму народові;

Восьмий вірш говорить про ополчення Ангела Господнього тих, хто виступить проти праведника, тобто. про те, що Боже воїнство захищає праведників;
Дев’ятий вірш говорить про благость Божу і закликає інших випробувати Всевишнього і пізнати Його милість;
Вірш 11: народ юдейський названий тут охочим, тобто. спраглим Господа. Вірш також свідчить про відокремленість народу Божого від інших язичників;

Вірші 12–14: Давид просить язичників пізнати вчення Бога Ізраїля та мати страх Божий, а також не засуджувати брата. Він пропонує іншим народам прийняти сповідання євреїв і пізнати, яким є Бог;

Вірш 15-16: нагадування, що необхідно ухилятися від зла і що очі Бога є праведні і всі бачать, тому кожен добрий вчинок не залишається непоміченим;

Вірш 21: Господь зберігає людину та її доблесті, такі як утримання, благочестя та всяка чеснота;

У 22 вірші Давид нагадує яка доля тих, хто відмовився визнати і прийняти Господа, інакше на них чекає геєна вогненна.
Порада! Як і будь-який інший псалом, пісня 33 читається під час ранкового та вечірнього молитовного правила, а також під час богослужінь. Немає жодних особливих правил прочитання даного тексту, головне підходити до читання з відкритим і чистим серцем, вірячи, що Господь почує та побачить усе.

Помічено, що у тих чи інших життєвих негараздах корисно буває на молитві прочитати певні псалми з Псалтиря.

Читати або слухати тридцять третій псалом рекомендується у таких випадках:

Від нападу ворогів – у тій ситуації, коли створюється небезпека для життя, і необхідний захист і допомога Господа, як це було у царя Давида.
Для захисту душі та серця від спокус та спокус.
В подяку Господу за допомогу.
Правила читання

Немає суворих правил читання молитов, це ж стосується і подяки. Псалом 33 читається вранці та ввечері під час молитовного правила чи богослужінь. Можна вимовляти слова, як молитву, або співати, але при цьому потрібно дотримуватися постановки наголосів для співу. Основне правило читання будь-якої молитви – говорити з відкритим серцем і щиро, як і належить звертатися до Господа.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept