Для чого потрібні ранкові та вечірні молитви?
Для чого потрібні ранкові та вечірні молитви?

Для чого потрібні ранкові та вечірні молитви?

Багато людей, які тільки починають свій шлях в Церкві, лише постають на шлях, що веде до порятунку, не відразу приймають багато правил, які існують в православній церкві. Вони задаються питанням, навіщо, наприклад, потрібно молитися вранці і ввечері, читати незрозумілі молитви? Адже можна звернутися до Бога коротко, своїми словами?

Молитовне правило в православній Церкві – це не самостійні, виняткові дії. Їх можна порівняти з частинами єдиної системи, наприклад, годинниковим механізмом. Відмовляє крутитися одна, найменша шестерня, і все – годинник не працює, він не виконуює своєї функції – показувати правильний час. Так само відбувається і з ранковими і вечірніми молитвами. Якщо їх виключити зі свого життя, то головна мета її – порятунок душі – не буде досягнута, функція не буде виконана.

Варто звернутися і до своєї совісті, а вона у людини, яка задається питанням необхідності молитов, обов’язково є, адже вона, хоча б, знає про їхнє існування! І у совісті запитати – якщо я малознайомій людині щоранку бажаю «Доброго ранку», а ввечері кажу йому «Добрий вечір», то чому я Богу не звертаю вітання, побажання і вдячність? Нехай вони достовірніше, ніж звернені до людини. Але і роль Господа в моєму житті, куди як більш значна, ніж роль сусіда по під’їзду. І що відповість совість? Вона відповість: «Так, до Бога також потрібно звертатися вранці і ввечері».

Як навчитися молитися?

Жодна людина в сучасному світі не може похвалитися тим, що вона вміє приносити Господу найдосконаліші молитви. Їх вміли творити тільки Святі, які навіть після смерті творять чудеса, даруючи людям через свої образи і мощі зцілення і допомогу. А люди лише намагаються досягти висот богообщения і щирості своїх молитов, повного поглинання і взаємозв’язку в бесіді з Ним. Потрібно вчитися і тренуватися в осягненні цього мистецтва, яким володіли Святі – спілкуватися з Богом.

А раз ми вчимося, то це означає, повинні тренуватися, як художники, музиканти, спортсмени – повторювати одну і ту ж дію, поки вона не стане досконалою, відпрацьованою до дрібниць.

Так відбувається і з молитвою. Читаючи тексти, які складені самими великими богословами і святими православ’я, ми поступово осягаємо їх. В якийсь момент, раптом, відкривається істинний сенс раніше звичного тексту, сходить одкровення, яке може вразити до сліз: «Як можна було раніше цього не розуміти?»

Чи можна молитися своїми словами?

Не тільки можна, а й потрібно, якщо немає в пам’яті потрібного тексту, то, зрозуміло, на кожен випадок знайдеться простою людською мовою, зрозумілий Богу.

Але весь час молитися своїми словами – це невірно. Адже в такому разі нема на що орієнтуватися. Немає еталона, з яким можна себе порівняти. А так молився Іоанн Богослов, Василь Великий? Так вони зверталися до Бога, так чи дякували йому? Чи якісно творимо ми свої молитви?

І коли порівнюєш свої прості слова з їх текстами, то розумієш, що краще і неможливо сказати, ніж написано в ранковому і вечірньому правилі – повно, всебічно, красиво і гідно Самого Бога.

Чому потрібно молитися на незрозумілій церковнослов’янській мові?

Зустрічне питання – чому медики і біологи використовують латинь для термінології? Чому пісні Бітлз звучать унікально тільки англійською, а в перекладі – вже зовсім не те?

Так і церковнослов’янська мова – саме його краса і унікальність здатна висловити всю величність і непорушність богослужінь.

Церковнослов’янська – це древня мова, і більшість слів у ньому зрозумілі й співзвучні сучасним. А ті пара сотень унікальних слів, які сьогодні не входять до сучасної мови – це хіба перепона для сучасної людини? Так ми щодня освоюємо десятки нових іноземних слів у повсякденному житті. Невже так важко освоїти і слова, які входять в сердечну молитву? Потрібно пару раз зазирнути в словник, і все стане на свої місця, текст відкриється у всій повноті свого змісту. І після цього переклад на сучасну мову буде здаватися вам грубуватим і не гідним Того, до кого він звернений.

А час, які люди витрачають на читання ранкових і вечірніх молитов – по 20-30 хвилин, це та жертва, яку ми приносимо Богу. Що ще люди здатні Йому дати, крім молитви, якщо все, що вони мають, це дано їм від Нього?

Моліться, вчіться – наполегливо і терпляче. І Господь віддячить вам.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept