Духовні поради старця Сави при зневірі і печалі
Духовні поради старця Сави при зневірі і печалі

Духовні поради старця Сави при зневірі і печалі

Зневіра вважається найтяжчим гріхом, який може спровокувати безліч інших. Маловірство, невіра в Бога, алкоголізм, самогубства, байдужість до близьких веде до важких наслідків для душі, навіть до душевних захворювань.

Духовні поради старця Сави допомагають багатьом людям, які намагаються знайти душевну рівновагу. Ось що старець Савва радить в зневірі і печалі.

Поради старця Сави в хвилини смутку

Зневіра знаходить, коли людина, не виносячи скорботи, відвертається від Бога і втрачає віру. Або якщо занадто сильно розраховує тільки на себе, забуваючи про волі Творця.

У такі хвилини все здається чорно-білим. Однак священики попереджають прихожан: потрібно уникати зневіри, воно може підштовхувати до небезпечних для християнина станів і вчинків. Деякі батюшки призводять приклад Сави.

Роки життя іігумена припали на атеїстичне час, коли віра зневажалась, священиків вбивали. Старець прекрасно знає, що таке відчай і страх. Люди натовпами йшли до нього, щоб отримати пораду.

У такі хвилини Старець Сава давав такі поради віруючим:

«… Ні в якому разі не сумуйте, не впадайте у відчай. Зневіра відбирає енергію … Знаєте, що в хвилину зневіри і відчаю Господь не залишає вас, а ви залишаєте Господа»;

Іноді ж в зневіру впадають від нестями душі;
Біс зневіри виробляє в ньому свої дії: головний біль, біль в животі, жар і інші неприємні і болючі відчуття в тілі;
«Хоч би й дуже скорботно було вам, але покличте подумки Господа Ісуса Христа, який живе в серці своєму. Він чекає вашого заклику! »;

Сумуючий завжди чимось незадоволений: то оточуючими, то самим собою, то своєю долею … І постійно нарікає. Нарікає на людей, нарікає на себе, нарікає на Бога;
«Не будьте розчаровані і не тяготи життя. Вона нестерпна буває для злочестивих, а хто вірує в Ісуса Христа і сподівається на Нього, той повинен радіти і дорожити життям …»;
В зневіру впадають від неробства, від нестриманості багато в чому (від насолоди) і найчастіше від багатослів’я (ось як дорого утримання в словах);

Зневіра – це розслаблення душі і знемога розуму;
Зараз багато розвелося песимістів, вічно сумуючих і незадоволених своїм життям. Все їм не так! Все їм не добре! Все не до вподоби! Свою незадоволеність вони намагаються заглушити горілкою, гонитвою за багатством і щастям земним і всякого роду розвагами.

А що виходить?

Чим більше ганяються за примарним щастям, тим далі відходять від справжнього щастя, тим частіше нападають на них розчарування, зневіру, туга і нудьга;
Що посіяв чоловік, то і потиснув! .. Сіяв потягами і задоволенням своєї гріховної природи – знизав нудьгу, тугу, розчарування і невдоволення життям;
Зневіра і розпач – це найстрашніше, що можна собі уявити, так як від них людина заживо вмирає;
Так, є в душі кожного християнина, в тому числі і в твоїй душі: згадуй зі смиренням свої добрі справи, коли нападає смуток;
Зневіра викорінюється насамперед працьовитістю і терпінням;
Праця народжує надію на милосердя Боже.

Крім того, в хвилини смутку батько Сава радив не забувати про благодать. Він сам читав чернечу молитву. Текст її складний, незручний для читання, так як молитва келійна. Вона читається перед іконою Богородиці і складена Миколою Греком на Афоні.

Зневіра виганяється вірою. «Тільки-но дух святий відійшов від Мойсея, як страх і зневіру оволоділи ним». Тільки молитва і віра допомагають позбутися від переживань навіть тоді, коли дійсно важко. Господь не залишає тих, хто щиро молиться і сподівається на Його милість, хоча допомогу дає і не відразу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept