В яких випадках читають царський Псалом 71?
В яких випадках читають царський Псалом 71?

В яких випадках читають царський Псалом 71?

Збірник Псалтир увібрав в себе особливі молитви, до яких звертається істинний віруючий в важких ситуаціях. Псалом 71 вважається царським. Адже там описано звернення царя Давида до Господа. Праведник звертається до Всевишнього про дарування успіхів і благословення за допомогою молитовного тексту.

Історія написання

Існує два варіанти написання псалма 71. Перший варіант свідчить про те, що текст був написаний царя Давида про майбутнє його сина Соломона. На схилі віку і свого правління цар хотів бачити на чолі країни свого кращого сина і спадкоємця, яким і був Соломон. Давид просить у Господа розуму і мудрості, щоб правління його було легким. Псалом описує велике його правління, справедливі суди, як вірою і правдою служили Соломонові багато народів.

Але якщо вірити іншою версією, єврейською, цей лист Соломона. Кажуть, що саме за царювання Соломона з’явився текст і відображає його ідеальне царювання.

Для чого читають псалом 71?

Деякі віруючі, які тільки починають читання псалмів, можуть не знати для чого ж читають псалом 71. Молитва зачитується найчастіше під час збору врожаю з полів і садів. Як тільки в будинок заносять плоди, текст псалма читають всією сім’єю. Господь обов’язково благословляє принесені дари землі. Звернутися до Бога з молитовним словом можна:

З вдячністю до Господа;
З проханням благословення;
Для успіхів у починаннях і справах;
При матеріальні труднощі.
Тлумачення псалма 71

Розглянемо тлумачення псалма, звернувшись до його окремим віршам:

Вірш 1: Починається псалом з самого царя Соломона, його віри в те, що тільки Бог зможе допомогти йому бути великим правителем. Адже якщо Соломон буде справедливим і мирним правителем, значить його цим нагородив Господь.
Вірш 2: Цар Соломон відображається як намісник Господа. І саме за допомогою нього він може правити Божим народом.
Вірш 3: Нехай мир буде в достатку.

Вірш 4: Господь завжди оберігав жебраків і віруючих. Звичайно, і цар Соломон повинен дотримуватися Божих канонів.
Вірші 5-7: Сонце і Місяць незмінні для народу, з покоління в покоління. Вони є символом вічності. Нехай справедливий цар буде вічно правити своїм народом. Нехай його правління буде мирним, чесним, благотворним.

Вірші 8-10: Якщо цар є намісником Господа, так нехай його володіння розростуться на весь світ. Впадуть всі дикі народи, і всі вороги будуть надавати знаки поваги перед великим царем. Схід і захід з’єднаються в єдину віру свого царя.

Вірші 11-15: Цар зможе правити усім світом, але завоювати його потрібно не насильницьким шляхом, а мирним. Щоб усі народи підкорилися добровільно. Великий цар буде захищати віруючих, допомагати бідним, нести добро, справедливість і віру. Цар дорожить кожним жителем своєї неосяжної країни.

Вірші 16-17: Якщо цар буде володіти всіма землями, то і ворожнеча між народами припиниться. Настане нова ера, в якій не буде місця страждань і зла. Кожен житель буде бачити прекрасне, його зусилля спрямовані на створення нової культури. Об’єднавши зусилля, народ зможе обробляти навіть неродючу грунт і отримувати багатий урожай. У багатьох містах населення збільшиться в кілька разів. Благополуччя прийде в кожен будинок під час царювання імператора.
Вірші 18-19: Чи не слова самого автора молитов. Вони були додані укладачами, щоб вшанувати Господа і діяння великого царя.

Правила читання

Текст можна зачитувати в храмах і в домашній обстановці, на будь-якому зрозумілою для вас мовою. Строгих правил читання даного псалма немає.

1 До Тебе вдаюся я, Господи, хай же не буду повік засоромлений!

2 визволь мене через правду Свою, і звільни мене, нахили Своє ухо до мене, й спаси мене, 3 стань для мене за скелю мешкальну, куди міг би я завжди ховатись! Ти наказав рятувати мене, бо Ти скеля моя та твердиня моя! 4 Боже мій, визволь мене від руки беззаконного, від руки того, хто кривдить та гнобить мене, 5 Ти бо, Владико, надія моя, Господи, Ти охорона моя від юнацького віку мого! 6 На Тебе оперся я був від народження, від утроби моєї матері Ти охорона моя, в Тобі моя слава постійно! 7 Я став багатьом, як дивовище, та Ти сильна моя охорона! 8 Уста мої повні Твоєї хвали, увесь день Твоєї величности!

9 Не кидай мене на час старости, коли зменшиться сила моя, не лиши Ти мене, 10 бо мої вороги проти мене змовляються, а ті, що чатують на душу мою нараджаються разом, 11 говорячи: Бог покинув його, доганяйте й хапайте його, бо нема, хто б його врятував!… 12 Не віддалюйся, Боже, від мене, Боже мій поспішися ж на поміч мені! 13 Нехай посоромляться, хай позникають усі, хто ненавидить душу мою, бодай зодяглися в наругу та в сором усі, хто прагне для мене лихого! 14 А я буду постійно надіятись, і славу Твою над усе я помножу!

15 Уста мої оповідатимуть правду Твою, про спасіння Твоє увесь день, бо числа їх не знаю, 16 буду славити вчинки великі всевладного Господа, згадаю про правду Твою, єдино Твою! 17 Боже, навчав Ти мене від юнацтва мого, і аж дотепер я звіщаю про чуда Твої. 18 А Ти, Боже, не кидай мене аж до старости та сивини, поки я не звіщу про рамено Твоє поколінню, і кожному, хто тільки прийде про чини великі Твої!

19 Бо Твоя справедливість, о Боже, сягає аж до високости, Боже, що речі великі вчинив, хто рівний Тобі? 20 Ти мені показав був великі та люті нещастя, та знов Ти оживиш мене, і з безодень землі мене знову Ти витягнеш, 21 Ти збільшиш величність мою, і знову потішиш мене! 22 А я буду на арфі хвалити Тебе, Твою правду, мій Боже, із гуслами буду співати Тобі, Святий Ти ізраїлів! 23 Нехай співом радіють уста мої, бо буду співати Тобі я та душа моя, яку Ти врятував! 24 Шепоче про правду Твою мій язик цілий день, бо посоромлені, бо поганьблені всі, хто шукає лихого для мене!

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept