Образ Божий в людині: що це значить?
Образ Божий в людині: що це значить?

Образ Божий в людині: що це значить?

Дуже часто під час богослужінь і проповідей звучить вираз «образ і подоба Божа». Священики закликають прихожан бути подобою Божою, але що це означає? Як показувати світу образ Творця в собі, де його шукати?

Християнин точно переконаний – він створений за образом Бога і Його подобою, оскільки саме так написано в Біблії (Бут. 1: 26-27). Тлумачення цього місця Писання завжди викликає суперечки, адже до кінця не ясно, що саме мається на увазі під словом «образ».

Образ Божий – духовна основа людської особистості, створена Богом

Богослови схильні вважати, що в даному слові зосереджена духовна складова, оскільки в книгах старозавітних пророків зустрічаються описи Господа і вони відкривають істотну фізичну відмінність між Творцем і людиною. Говорячи ж про образ Бога, найчастіше мається на увазі сутність духу і природа Його душі.

Коли Творець вдихнув в Адама дихання життя Він наділив його тим самим своїм духовним відбитком – сукупністю якостей і характеристик, які властиві Творцеві. Тлумачі вважають, що в цю сукупність входить:

безсмертя душі;
розум;
здатність розрізняти добро і зло;
прагнення до Бога;
свобода волі;
творчий потенціал і бажання створювати і творити щось.

Народжуючись, людина вже несе в собі ці божественні якості, тим самим будучи носієм лику Божого. А потрійність природи людини – тіло, душа і дух, є символом Святої Трійці, в якій перебувають Отець, Син і Дух Святий.

Важливо! Подоба ж Бога в людині проявляється в дії – це вроджена здатність направляти своє серце і душу на шлях істини і правди, тобто здатність людини удосконалюватися, проявляти чесноти, прагне до творення – це і є частка Отця Небесного.
І якщо лик Бога в нас укладено від народження і до смерті, то подобу вимагає зусиль і в досягненні його і полягає сенс людського життя.

Сутність образу Божого

Слова «образ» і «подоба» в деяких випадках використовують в синонімічному значенні, адже бути образом Бога означає в деякому сенсі бути Йому подібним. У чому ж полягає ця сутність?

Цей вираз перш за все означає набір певних характеристик і якостей, які властиві Творця. І коли людина стає відбитком Господа – це означає, що він зміг виростити в собі і вдосконалити ці ж якості і характеристики, тобто він став подібним Отця Небесного.

Біблія говорить про створення людини за образом і подобою Бога

У Книзі Буття 1 главі сам Бог дає відповідь: «Створімо людину за образом нашим, за подобою … хай панують над [перерахування всіх тварин на землі]». Це і відбулося – людина сьогодні є вищим розумом на землі і панує над усіма тваринами-організмами.

Христос же доповнює характеристику портрета, коли закликає учнів «Будьте синами Отця вашого …» (Мф. 5:45) і вказує, що необхідно бути лагідними, смиренними і доброчесними.

Ідеальним прикладом початку Творця в людині являє в собі Христос, коли приходить на землю у вигляді немовляти. Він має Божественне начало і є Боголюдиною, але його людські якості зрозумілі і ясні для християн. Тому легко орієнтуватися на Ісуса, намагаючись бути лагідними, смиренними, мудрими і люблячими як Він, втілюючи тим самим в собі Господа.

Що говорить Біблія?

Сам Господь дає характеристику людині, коли вказує, що вона буде створена за його прикладом (Бут. 1: 26-27). У наступних віршах уточнюється, що людина перш за все буде уособлювати Бога на землі, панує над звірами і плазунами, що і відбувається згодом. У Буття 9 чолі Господь каже, що вбивця заслуговує на найвищу міру покарання, оскільки людина створена за прикладом Творця, тим самим ще раз підтверджуючи божественну природу людей.

В притчах Ісус Христос закликає людей бути схожими на Отця Небесного

Ісус Христос в Євангеліях дуже часто говорить метафорами і притчами, в яких людина виступає дитям Господа (притча про блудного сина). Він же закликає нас бути схожими на Отця Небесного і плекати в собі милість і любов, завдяки яким ми матимемо вічне життя.

Апостол Яків у своєму посланні в 3 главі також підтверджує відповідність людини Богу, кажучи «… їм [мовою] проклинаємо людей, що створені на подобу Божу». А апостол Павло підтверджує ці слова в своєму посланні до церкви в Коринті, коли говорить, що чоловік є чином і славою Бога (1Корінф. 11: 7).

Де шукати образ Божий?

Щоб бути чином Господа слід знати і розуміти про що йде мова. Для цього слід прагнути в Богопізнанні, прагнути до особистих глибоким взаєминам з Господом, щоб не на словах, але на справах розуміти сутність Господа Бога. Для цього слід очистити своє серце, відкинути невігластво і примітивні розповіді, і направити свій дух і серце до Творця.

Образ Божий полягає в здатності душі мислити, відчувати, виконувати прийняті рішення

Існує кілька вірних способів пошуку Господа. Необхідно тільки бути з відкритим серцем і твердою вірою. Лик Бога пізнається наступними методами:

Читання Писання – в Псалмах, Євангеліях, в великих і малих пророків наводиться незліченну кількість прикладів того, який є Господь. Поглиблено вивчаючи святі тексти, можна побачити Божественні якості.

Молитва – особисте спілкування з Богом допомагає пізнати Його. Коли ми хочемо пізнати людину, ми проводимо з ним багато часу в розмовах і спільних заняттях, а з Богом також необхідно розмовляти, відкриваючи Йому своє серце і прагнучи побачити і почути Отця Небесного.
Перебування в громаді – відвідування богослужінь і церковних заходів не тільки корисно для настанови духу, але і допомагають пізнати Господа. Не тільки з проповідей, читання текстів святих отців, акафістів тощо, а й зі спільного спілкування.
Важливо! Кожна людина є подобою Бога, тому пізнати образ Його можна і за допомогою інших християн.
Пошуки – це постійне заняття, що вимагає зусиль і віри. Господа неможливо дізнатися повністю, Він лише може відкрити деякі Свої якості для людини. Пошуки ж Творця займають все життя, головне – прагнути знайти Його.

Шляхи досягнення подоби Божої

Стати подібним до Бога – це довгий процес, головною метою якого є удосконалення людських чеснот. Якщо розум є однією з божественних якостей, то вдосконалення свого розуму, розвиток розумових здібностей, навчання чомусь новому і буде дорогою до прояву натури Творця.

Порада! Розвиток в собі милосердя, доброти, любові до навколишнього також є шляхом досягнення подоби Господа. Але найкращий спосіб – це виконання Його заповідей.
Вираз «бути подобою Божою» не означає одномоментне досягнення цієї мети, тобто це певний процес, який триває все людське життя. Адже досягти і зайняти місце Творця по суті неможливо, але наблизиться до цього можна. Сам процес приносить людині задоволення і благословення, адже саме для цього і була створена вона – досягати і прагнути бути подобою Творця.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept