Притча про людину, яка просила хліба опівночі у свого друга
Притча про людину, яка просила хліба опівночі у свого друга

Притча про людину, яка просила хліба опівночі у свого друга

(Євангеліє від Луки 11: 5-8)

«І сказав їм: хто-небудь з вас матиме приятеля, і піде до нього опівночі і скаже йому: Друже дай мені три хліби, бо один мій приятель з дороги зайшов до мене, і мені нема чого запропонувати йому; А той із середини в відповідь скаже: Не турбуй мені, двері вже замкнені, і діти мої зі мною на ліжку; не можу встати і дати тобі. Якщо кажу вам, він не встане і не дасть йому по дружбі з ним, то за докучання його він встане та й дасть йому, скільки той потребує.”

Тлумачення притчі:

Притча про людину, яка просила хліба, дає яскраву картину побуту палестинського села. У ньому магазинів немає. Господиня на світанку пече сімейний запас хліба на цілий день. До вечора жителі села зазвичай знали, у кого не вичерпалися ще хлібні запаси. На Сході ставилося в обов’язок приймати і годувати нужденних прибульців. Хто просить друга про хліб в притчі, мав намір незабаром відшкодувати взятий хліб.

До вечора в будинку темно, і в селі зазвичай спати лягали рано. Гніт наповненою єлеєм лампи тьмяно горів всю ніч. «Двері вже замкнені, і діти мої зі мною на ліжку, не можу встати і дати тобі!» Двері закриті на великому затворі. Відкрити двері складно і, крім того, будь-який рух затвора викличе великий шум і розбудить домашніх. Той факт, що діти господаря знаходяться з ним на ліжку, вказує назовсім невеликий розмір будинку селянина, який, ймовірно, складався всього лише з однієї великої кімнати.

При таких обставинах встати, щоб прислужитися хто просить про хліб, означало завдати сім’ї великі незручності. Не треба розуміти слова господаря «Не можу встати і дати тобі!» як відмова, а скоріше як спробу підкреслити те скрутне становище, в яке сусід його поставив. Христос, впевнений, що один дасть хліб, незважаючи на пізню годину і інші труднощі, перед якими поставлений господар будинку.

Ісус Христос хотів, щоб фарисеї, книжники та Його учні задумалися над цією притчею. Христос як би просить Своїх слухачів поставити себе в становище господаря, який за традиціями гостинності Сходу був зобов’язаний надати  допомогу в будь-який час дня і ночі. Це не тільки диктувала традиція, але і бажання швидше дати хліби, щоб повернутися до колишнього заняття, в даному випадку, до сну.

Ця притча вказує нам на необхідність сталості в молитві для отримання проханого. Бог іноді не відразу виконує молитву, Він хоче, щоб прохане було погоджено з волею Божою, і молитва приносилася з вірою і надією.

У Своїй Божественній премудрості і усевіданні Господь виконує наші молитви відповідно до Своєї волі, іноді відчуваючи нашу віру і завжди знаючи, що і коли краще для нас. Ми повинні вірити, що наше прохання Бог виконає свого часу і в найбільш корисною для нас формі, якщо те, що ми просимо, буде по Волі Божої.

«Проси того, що гідно поводилися перед Богом, – каже Святитель Василь Великий, – Не переставай просити, поки не отримаєш. Хоча пройде місяць, і рік, і триріччя, і більше число років, поки не отримаєш, не відступай, але проси з вірою, постійно роблячи добро».

Цю істину Христос пояснює прямою мовою відразу після притчі про суддю неправедного, вказуючи спосіб успішної молитви: «Просіть і дасться вам; шукайте і знайдете; стукайте, і відчинять вам; бо кожен, хто просить одержує, хто шукає знаходить, а хто стукає відчинять »(Лк.11: 9-10). Ісус Христос хоче, щоб ми зверталися до Бога в молитві. Бог чує наші молитви. Якщо будемо щиро просити у бога, то Бог дасть нам те, що прохаємо.

«Отже, людина, не сумуй, – говорить Святитель Іоанн Златоуст, – проси, стукай в двері милосердя Божого, якщо і не отримаєш негайно, то і в такому разі не впадай у відчай. Для того Христос і сказав: «стукайте», щоб показати, що, якщо і не скоро відкриває Він двері, все ж має чекати». І ще з Златоуста: «… Просити треба, тому що Бог не подає благ тим, хто не хоче просити їх у Нього, хто закриває своє серце і, тому, нездатний прийняти благодать Його».

«І коли що просити ви будете в Імення Моє, те зроблю, щоб Отець прославився в Сині. Якщо просити чого в Моє Ймення, то зроблю». (Іоанна 14: 13-14)

«І все, чого ви в молитві попросите з вірою, то одержите.» (Матвія 21:22)

Істину, що всеблагий Господь подає людині все необхідне їй, і тільки потрібне і корисне для неї, Христос розкриває ще і в прикладі батька, який не дає синові шкідливого для нього, коли той просить корисного: «Який з вас батько, коли син попросить у нього хліба, подасть йому камінь? Або, як проситиме риби, подасть йому змію замість риби? Або, як яйця він проситиме, дасть йому скорпіона?

Отже, якщо ви, бувши злі, потрапите добрі дари своїм давать дітям вашим, тим більше Небесний Отець подасть Духа Святого, хто проситиме в Нього ». (Лк. 11: 11-13). Сенс цього повчання ясний: якщо дуже недосконалі в любові люди вміють давати своїм дітям добрі давання, то, тим більше, Отець наш Небесний дасть блага (Мф. 7:11), хто проситиме в Нього. Ми ж, іноді, просимо у Бога каменю замість хліба, тобто просимо некорисного для нас.

Довіримося волі Божої, бо Бог краще нас знає, коли виконати наші молитовні прохання. Проявимо сталість і терпіння в нашому молитовному житті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept