“Рибалка і ремісник стали володарями всесвіту!”, або про що потрібно просити апостолів Петра і Павла?
“Рибалка і ремісник стали володарями всесвіту!”, або про що потрібно просити апостолів Петра і Павла?

“Рибалка і ремісник стали володарями всесвіту!”, або про що потрібно просити апостолів Петра і Павла?

12 липня Церква згадує славних і всехвальних первоверховних апостолів Петра і Павла. У цей день у православних закінчується Петрів піст.

Кожен з нас на прикладі апостолів здатний змінити своє життя, життя своїх близьких. Апостоли Петро і Павло є зразком справжнього мужності і покаяння.

Перебуваючи весь час з Христом, Петро був особливо близький до Спасителя і його життя було прінізане світлом Божественної істини. Саме це благодатне світло підтримувало апостола на всіх шляхах його, в складних обставинах і проповідницьких працях. Тимчасова слабкість і страх перед сильними світу цього, проявлені в ніч арешту Христа, були переможені надалі безмірною любов’ю до свого Божественного Вчителя. До самої своєї мученицької кончини він мужньо проповідував Воскреслого Спасителя.

Сміливість апостола Петра вражає. Його проповідницький подвиг не знає собі рівних: він звернув в Христову віру понад 8 тисяч осіб, незважаючи на постійні переслідування і смертельні небезпеки.

Ні тюремні кайдани, ні тілесні позбавлення не зменшало мужності, не змінило його ставлення до людей. Та не вичерпалася справжня любов в його полум’яному серці.

Життя апостола Павла не менше дивне. З гонителя євангельської проповіді він дивовижним чином перетворився на одного з найбільш гарячих проповідників і послідовників.

Після чудового перетворення Павло поклав все своє життя на поширення Христової віри.

Не своєю тільки силою, а силою Божою воювали апостоли. Перш за все, згадайте: хто був Петро і звідки покликаний Павло? З вас, з простих людей, з немічних … Петро – бідний рибалка, Павло – ремісник. Якими скарбами вони володіли? Петро мав човен та мережі, Павло – шевський ніж та шматок шкіри, а вони вловили весь світ. Ловець риб став ловцем людей, а хто володів шевським ножем, той ножем проповіді став перекроювати людські душі. Рибак і ремісник стали володарями всесвіту!».

Апостоли – приклад для наслідування. Їх життя і віра сповнені благодаті, надихнутися можна дивлячись на них. Ось послухаємо, як натхненно про них говорить Кримський світильник сщісп. Лука: «Щонайглибшу віру показав нам Апостол Петро, ​​коли вийшов з човна і пішов до Йде по хвилях моря Ісусу Христу.

Підемо ж і ми так само безстрашно до Сина Божого, не сумніваючись у тому, що Він і нас підтримає у всіх труднощах шляху, як підтримав почав потопати Петра.

У Саду Гетсиманському полум’яно любив Христа Петро не побоявся витягти меч і вдарити одного з рабів архієрейських.

Згадаймо про це, якщо посміють перед нами заушать і ображати Спасителя нашого, і сміливими і гнівними словами викриємо ворогів Христових.

Навчимося у великого Апостола каятися в гріхах наших так пристрасно і невідступно, як каявся він до смерті своєї в своєму тяжкому гріху триразового зречення від Христа.

… звернемо свій духовний погляд на … блаженного Павла …

Хресна смерть Господа Ісуса Христа, Хрест, облитий кров’ю Спасителя світу, потряс його до такої безмірної ступеня, що весь світ втратив для нього будь-який інтерес. Він відчував себе як би розп’ятим разом з Христом і говорив: «… хрестом Господа нашого Ісуса Христа … для мене світ розп’ятий, і я для світу» (Гал. 6, 14).

Любов до Господа Ісуса Христа так цілком володіла їм, що він говорив: «… хай ніхто не турбує мене, бо ношу я Ісусові рани Ісуса на тілі моєму» (Гал. 6, 17). Не знаємо, чи дійсно на руках і ногах його так справді зобразити виразки Спасителя … але якщо і не було у нього справжніх кривавих слідів, то не сумніваємося в тому, що він вкрай болісно відчував виразки і рани Христові.

За свою працю і мужність апостоли Петро і Павло заслужено вважаються «стовпами» Церкви Христової і первоверховними апостолами. Вони обидва прийняли мученицьку смерть в Римі за імператора Нерона. І Церква згадує їх в один день.

Сумно, що, піддаючись навіть невеликим позбавленням, ми здатні легко зрадити себе, близьких, свої переконання. Ми озлоблятися, нарікаємо, лякаймося в побутових, часом дріб’язкових обставинах.
Нам не вистачає віри, наше серце не запалено тим світлом, яке дарує людині фортеця і любов, яка «ніколи не перестає» (1 Кор. 13: 8).

Щиро бажаю в свято апостолів Петра і Павла молитвами цих мужніх учнів Христа зміцнитися у вірі! І нехай милостивий Господь дарує вам сміливе, правильне і любляче серце для захисту нашої віри і ближніх!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept