Спокуса Ісуса Христа в пустелі
Спокуса Ісуса Христа в пустелі

Спокуса Ісуса Христа в пустелі

Вважається, що Ісус Христос почав проповідувати в 30-річному віці. Саме з цих років чоловіки в Ізраїлі вважалися гідними для того, щоб відповідати за себе, говорити і навчати у синагозі. Але першим його публічним, всенародним, появою – було хрещення від Іоанна Хрестителя в річці Йордан.

Хрещення Христа – для чого воно було потрібно?
Спочатку Іоанн не зрозумів значення цього вчинку Господа, адже, навіщо безгрішного хреститися, як роблять люди, змиваючи з себе гріхи?

Але після хрещення Христа, коли відбулося Богоявлення, Іоанн Хреститель усвідомив весь сенс пришестя і хрещення Ісуса:

Ось Агнець Божий, що на Себе гріх світу (Ін.1: 29)

У підсумку виходить, що Христос почав зцілювати людей саме з цього моменту, так як охрестившись в річці Йордан – символі Ізраїлю – він взяв на себе хворобу іудеїв, щоб зцілити їх від самої причини хвороби – гріха.

І після хрещення Спаситель пішов у пустелю, де в повній самоті постив 40 днів.

Для чого Господь пішов у пустелю і постив?

Ісусу Христу за його божественну природу було відомо все, що трапиться з ним. Тому він був готовий до зустрічі з дияволом. Але і диявол багато століть чекав Месію, який повинен був прийти на Землю. Єдине, чого не знав сатана – що перед ним постане сам Син Божий, який має владу над злом.

Ісус, долаючи спокуси диявола, показує людям, як потрібно поводитися при спокусах, якими в безлічі спокушає людство нечистий дух.

Тоді Дух повів Ісуса в пустиню, щоб диявол Його спокушав, і постив сорок днів і сорок ночей, а вкінці зголоднів (Мф. 4: 1-2).

У пустелі Ісус був на самоті, і цим Він дає зрозуміти людям, що поза Церквою, без духовної підтримки вони виявляються один на один з багатьма силами, набагато перевершують їх людські сили.

А сатана, в свою чергу, навпаки, з’явившись в пустелю до Ісуса, підкреслює, що кожна людина самотній по своїй суті, нікому не потрібний і не цікавий. Сам за себе, самотній і покинутий. Але це зовсім не так, як каже Євангеліє. Спаситель не раз підкреслював, що він ніколи не залишить жодної людини без своєї любові і уваги.

«Я не кину вас сиротами; прийду до вас »(Ін. 14: 18); і ще: «… і ось Я з вами по всі дні аж до кінця віку» (Мф. 28: 20).

перша спокуса

Чому ж Ісус поступився своєю людською природою і захотів їсти? Відповідь на це питання очевидна – люди занадто багато уваги приділяють своїй плоті, своїм бажанням, і йдуть у них на поводу. Тому сатана мав побачити, що Той, хто перед ним, не підвладний цій слабкості і навіть робить її своєю силою.

Зробити голод знаряддям проти сатани Спаситель зміг за допомогою слів Господа, які були донесені до людей ще в Старому Завіті.

Якщо Ти Син Божий, скажи, щоб каміння це стало хлібами.

Але випробовуваний абсолютно спокійно відмовляється від такої спокуси – самому нагодувати себе. Всі його чудеса і знамення були спрямовані тільки на користь людям – він годував і напував слабких, голодних і тих, хто йшов за ним. І робив це з любові до людей і співчуття. Саме з цією метою він використовував свої божественні можливості. Тому Ісус, не вступаючи в дискусію з сатаною, і не бажаючи йому нічого доводити, відповідає:

Написано: Не хлібом самим буде жити людина, але кожним словом, що виходить з уст Божих (Мф.4: 4).

Такою відповіддю він ставить себе вище спокуси, відмовляючись навіть розмовляти про нього. І сатана відступає. Але тут же переходить до другого.

друге спокуса

Забирає диявол Його в святе місто, і ставить Його на крилі храму, і каже Йому: Коли Ти Син Божий, кинься додолу, бож написано: Він ангелам Своїм накаже про Тебе, і на руках понесуть Тебе, щоб не спіткнувся об камінь ногою Твоєю (Мф. 4: 5-6).

Диявол перевіряє Сина Божого, не піддасться він на такий легкий спосіб – завоювати довіру іудеїв за допомогою чуда. Що легше – покажи, як ангели понесуть тебе і, звичайно, всі увірують. Але Спасителю не потрібен був цей спосіб отримати авторитет. Він ніс людям Знання, він заснував Церкву, в якій повинна царювати любов. А якщо їх збере в ній тільки фокус, то той, хто покаже більш ефектний фокус, буде для них великим авторитетом. Йдеться, звичайно, про антихриста. І все це Господу було відомо.

Варто відзначити, що сатана цитує Євангеліє, не боячись вимовляти цитати з нього, правда, вирвані з контексту. І ось це спокуса одна з найнебезпечніших. Щоб не спокуситися, кожен віруючий повинен постійно освічуватися, вивчати праці святих отців православної Церкви, щоб не піддаватися на подібне  псевдознання уявних пророків і самого диявола.

Ісус відповідає на пропозицію тими словами, що кожен християнин повинен постійно мати на серце:

Ще написано: Не спокушай Господа Бога твого (Мф.4: 7).

третє спокуса

Диявол, Зазнавши дві невдалі спроби, здавалося б, готовий на будь-які для себе жертви, щоб змусити Сина Божого згрішити. І він показує йому весь світ, пропонуючи його на блюдечку з блакитною облямівкою:

Я дам Тобі всю владу над усіма цими царствами і славу їх, бо мені це, і я, кому хочу, даю її; Тож коли Ти поклонишся передо мною, то все буде Твоє (Лк.4: 5-7)

Пропонує влада над людьми. Цю владу, здавалося б, Бог може використовувати і для того, щоб врятувати їх. Для цього він і прийшов на землю.

Диявол як би говорить: «Так ось, всі люди твої – рятуй їх, люби їх, як ти планував – бери! Але тільки поклонися при цьому сатані. »

Але тут Ісус відповідає вже більш виразно і навіть обурено.

Відійди від Мене, сатано! Бо написано: Господеві Богові своєму вклоняйся, і служи Одному (Мф.4: 10).

Господь обурений тим, що сатана вважає себе володарем світу, забуваючи про те, що і сам є Божим створінням. І син Божий дає зрозуміти занепалого, що влада належить зовсім не йому, і ні про яке поклонінні навіть мови не йде.

Після цього диявол залишає Христа. А Спаситель повернувся з пустелі і почав свою місію, заздалегідь знаючи, що вона закінчиться не тільки болісною смертю, зрадою друзів, а й порятунком і звільненням людства від гріха.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept