У яких святих слід навчатися щасливого сімейного життя?
У яких святих слід навчатися щасливого сімейного життя?

У яких святих слід навчатися щасливого сімейного життя?

Християнська сім’я – найбільша цінність у суспільстві. Адже шлюб по-християнськи означає створення Малої Церкви, де всі стосунки будуються на Божих Заповідях. Сенс шлюбу полягає в тому, що подружжя має бачити одне в одному Образ Божий, взаємно шанувати і звеличувати один одного.

Для цього — взаємно поступатися власними інтересами та амбіціями заради миру в сім’ї, любові та духовній близькості. Порятунок душі та допомога своєму чоловікові у спасінні його душі, ось головна мета християнського шлюбу.

З іншого боку, Господь заповідав людям «плодіться і розмножуйтеся», тобто сім’я повинна прагнути народження дітей, виховання їх у вірі та християнському дусі. Тому друге призначення також має неабияке значення, хоч і не головне для християнського шлюбу.

Святі сімейства

Дуже шанованим є сімейство Святих Петра та Февронії Муромських, у день пам’яті святих встановлено свято – День сім’ї, любові та вірності. Але не тільки це сімейство може бути зразком і прикладом для одружених. Є чимало святих, які зберегли любов і вірність один одному до самої смерті. Їм приносять молитви про сімейне благополуччя, зміцнення шлюбу, дарування дітей та благополуччя земного життя.

Святі Петро та Февронія Муромські

Благовірні Петро та Февронія жили на початку 13 століття. Син князя Муромського захворів на проказу, яку ніхто не міг вилікувати. Але одного разу він побачив уві сні дівчину Февронію, яка була благочестива і мудра. Хворий спадкоємець послав за нею, і побачивши добру цілительку, полюбив її. Звичайно, сім’я князя була проти нерівного шлюбу, але закоханий юнак відмовився від влади і одружився з простою дівчиною.

Однак через деякий час його все ж таки закликали до Мурома, де він прийняв князювання. Сім’я Петра та Февронії була дуже благочестивою. Вони постійно допомагали бідним, правили справедливо і вели благочестиве життя. У старості подружжя прийняло постриг у різних монастирях і померло вдалині один від одного в один день. Їх поховали в різних обителях, хоч вони залишали волевиявлення про те, щоб бути покійними разом.

Але трапилося диво – тіла покійних виявилися поряд уже другого дня. Після цього до їхніх мощей не припиняється паломництво тих, хто хотів би бути щасливим у шлюбі.

Святі Богоотці Йоаким та Ганна

Іоаким був нащадком царя Давида, тобто походив з дуже знатного роду. Його дружина Ганна також була із роду Левіна. Батьки Пресвятої Богородиці жили в Назареті і були довгі роки бездітними. До старості вони терпіли приниження та зневагу суспільства, тому що бездітність вважалася покаранням за гріхи. Але обоє були абсолютно праведними, і Господь не давав їм дітей тільки тому, що було інше, найвище призначення цієї пари. І ось, коли подружжя було вже старим, до Іоакима з’явився Ангел і сповістив їм про народження Дочки, яку благословлятиме весь людський рід. Різдво Богородиці започаткувало порятунок всього світу.

Тому святі Іоаким і Ганна служать втіхою для безбідних подружжя, які, можливо, поспішають події, не знаючи про волю Божу щодо їхньої сім’ї.

Святі мученики Адріан та Наталія

Ще одна пара святих мучеників, які відгукуються на прохання віруючих вимолити у Господа щасливе сімейне життя, жила в Малій Азії у 4 столітті. Це був час гоніння на християн. У імператора служив чиновник Адріан, який знімав свідчення з християн, перед тим, як покарати їх. І коли він поставив запитання, чому мученики радісно чекають на смерть, вони відповіли, що для тих, хто любить Бога, смерть – спасіння і щастя зустрічі з Господом.

Тоді Адріан сказав, що теж хоче бути християнином. Його заарештували і піддали тортурам. Дружина Адріана, Наталія, була таємною християнкою. Вона поспішила до чоловіка у в’язницю і всі дні страшних мук і тортур підтримувала чоловіка. Він не зрікся християнства, але помер у в’язниці.

Наталію, яка залишилася багатою вдовою, намагалися насильно видати заміж, але вона не хотіла цього, зберігаючи пам’ять про коханого чоловіка-мученика. І ось Адріан явився їй уві сні і сказав, щоб вона йшла до його труни. Наталія поїхала до Візантії, де раптово померла на труні свого коханого, з’єднавшись із ним.

Святі Ксенофонт та Марія

Сім’я преподобного Ксенофонта складалася з його дружини Марії та дітей Аркадія та Іоанна. Вони жили в 5 столітті у Константинополі. Це була дуже багата, знатна, але при цьому добра і милосердна пара. Діти були виховані у повазі до батьків та дотримання Божих заповідей. Щоб діти були освіченими людьми, батьки їх відправили на навчання до Бейрута, але на шляху корабель зазнав аварії, і брати втратили одне одного. Вони були вбиті горем і прийняли чернецтво в різних монастирях, молячись один про одного і своїх батьків.

Через кілька років Ксенофонт та Марія вирушили у паломництво до Єрусалиму та в різних монастирях знайшли своїх синів. Завдяки Господу за чудове спасіння батьки також прийняли постриг.

Родині Ксенофонта і Марії моляться про допомогу у вихованні дітей та сімейних справах.

Святі подружжя є прикладом для кожної сім’ї, вони відкликаються на прохання помолитися Богу за тих, хто хотів би зберегти свою Малу Церкву і провести своє життя в любові та злагоді.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept