Що можна і що не можна робити у Великий піст?
Що можна і що не можна робити у Великий піст?

Що можна і що не можна робити у Великий піст?

Кожен піст є особливим часом, коли не варто йти на компроміс зі своїми слабкостями та пороками. Кожна людина має таємні гріховні бажання, але праведний не той, хто позбавлений цього, а той, хто вміє з цим жити.

Великий піст – це не просто 40 днів без м’яса та молока. Це справжній подарунок нам від Господа Бога, адже в ці дні ми стаємо ближчими до Христа і розуміння того, через що йому довелося пройти заради очищення наших душ. Це не просто 40 днів помірності — це час, необхідний для того, щоб стати кращим.

Сенс Великого посту

Як було зазначено вище, годі було сприймати піст як щось матеріальне. Утримання від їжі – це лише традиція. Так, вона важлива, але не є визначальною. Багато людей обмежуються помірністю в їжі, не розуміючи таємного змісту посту. Його суть чисто духовна.

Не їсти ми м’ясо лише тому, що Ісус теж цього не робив протягом 40 днів у пустелі. Набагато важливіше відмовитися від чогось іншого. Наприклад, від того, що робить вас гіршим. Це час для прощення самих себе і для самостійного виправлення своїх духовних проблем.

Наприклад, хтось хоче кинути палити чи вживати алкоголь. Великий піст у цьому випадку буде дуже корисним. Найпоширеніша помилка – це відновлення шкідливих звичок після Великодня. Це не робить вас сильнішими. Наприклад, можна навести ченців, які відмовляються від усього на світі, а потім знову повертаються в мирське життя. Як кажуть церковнослужителі, це найгірше, що може бути для духовного розвитку людини, бо диявол спокушає таких людей вдвічі сильніше.

Відмовтеся від чогось, що приносить вам негатив. Можливо, це спілкування з якоюсь людиною. Для когось це шкідлива звичка, для когось робота чи невдала дружба. Можливо, вам доведеться зробити щось хороше, щоб загладити свою провину за колишні помилки. Варіантів розвитку неймовірно багато — треба лише дослухатися свого серця.

Сенс посту – у становленні людини як особистості духовної. Це не поганий час, адже Ісус Христос пережив усе це. Це час для навчання, для перевірки себе на міцність.

Що можна і що не можна робити?

Звичайно, є свої заборони на час посту, яких не втекти, які не вибрати. У період помірності не можна:

дивитись розважальні передачі по телебаченню, веселі фільми;
їсти тваринну їжу;

робити погані вчинки, грішити. Звичайно, від гріха нікуди не втекти, але не можна робити те, що ви можете передбачати та контролювати в собі;
вінчатися. Вінчання заборонено на посаду за правилами церкви;

злитися. Негативні емоції краще трансформувати на щось інше: спорт, роботу;
віддаватися зневірі. Це страшний гріх, один із смертних гріхів, якому не надають значення багато людей.

Що можна і потрібно робити в піст:

відвідувати храм;
молитися;
хоча б раз прийняти обряд причастя;
допомагати близьким у всьому.

Це час єднання сім’ї. У такі періоди простіше простого об’єднати зусилля, щоб стати сильнішими разом. Допомагайте один одному вирішувати емоційні та духовні проблеми, щоб стати міцнішими як сім’я. Якщо у вас будуть просити допомоги інші люди, то їм не варто відмовляти, якщо є час допомогти.

Ходіть у храм, читайте молитви вдома. Якщо ви хворі або вам протипоказано помірність від тваринної їжі, то робіть все, щоб почуватися добре. За це ніхто нікого не повинен дорікати. Це тільки ваш вибір — дотримуватись правил або порушувати їх. Великий піст, як і будь-який інший, це лише привід стати кращим, але ви можете робити все це і в будь-який інший час.

Будьте самими собою та прагнете пізнання слова Божого. Читайте молитви, даруйте добро і не судіть суворо тих, хто цього не робитиме. Сфокусуйте всю свою увагу на своїх вадах. У вас все вийде — потрібно лише трохи віри та сили волі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept