Що означає фраза «По вірі вашій нехай буде вам»?
Що означає фраза «По вірі вашій нехай буде вам»?

Що означає фраза «По вірі вашій нехай буде вам»?

Ця фраза зустрічається в Євангелії від Матвія (Мт 9:29). Сліпці, що йдуть за Христом, прозрівають. Віра піднімає дочку начальника Яіра зі смертного ложа. Ісус Христос сказав одній з жінок: «Віра твоя спасла тебе». Ось що означає фраза Ісуса «По вірі вашій нехай буде вам».

євангельська подія

Господь не раз порушував питання віри в різних проповідях. Біблійні події, пов’язані з ними, стосуються віри. Навіть розмірковуючи про останні часи, Ісус говорив: «Чи зустріну я віру на землі». Таким чином вірі надається велике значення, адже за часів Христа вона буквально творила дива.

Різні святі отці тлумачили фразу «По вірі вашій нехай буде вам» однаково. Вивченням вірша займалися Іоанн Златоуст, Феофілакт Болгарський, Євтимій Зігабен. Відомо, що після фрази Христа про віру сліпі прозріли. Вони стали бачити, хоча раніше не могли побачити світло від народження. Однак подія має не тільки прямий, а й алегоричний сенс. Як часто люди мріють прозріти, відчувати приховані події. Однак духовне прозріння властиво не всім – тільки той, хто дійсно вірить, здатний знайти прозорливість, якщо так буде на те воля Божа, але це вимагає особливих зусиль, служіння і святості. Однак Господь не залишає тих, хто вірить і дає їм підказки, як вчинити і що зробити, щоб прийняти правильне рішення.

Господь зціленням слепонароджених показав, що віра розкриває не тільки фізичні, але й духовні очі людини. Поки вона живе тільки своїми пристрастями і помислами, вона багато чого не бачить, навіть не дивлячись на так звану побутову інтуїцію, тварине чуття. Матрона Московська була сліпою від народження, але зате багато бачила своїми духовними очима завдяки сильній і непохитній вірі. І до тих пір, поки віра в нас дійсно мала, ми стаємо подібні сліпцям, що не бачить нічого від народження.

Віра не виховується, а розкривається, немов почуття. Досить просто вірити, як би скептично ставилися до цього оточуючі.

Точне значення фрази

Господь роздає духовні дари по вірі людини. Чим більше вона вірить, тим більше отримує, нехай і не відразу. І, навіть якщо у неї немає особливого багатства, матеріальних можливостей, вона задоволена. А, якщо гроші йдуть в руки, то вміє ними розпорядитися.

Ті ж, у кого недостатньо віри, розраховують тільки на себе, в такій ситуації вони стають подібно кораблю, який гойдається на хвилях, повністю залежить від погоди і волі хвиль. При сприятливій погоді йому комфортно. У нього є віра в себе, але, якщо починається буря, він впадає у відчай, якщо не вірить і не приймає Бога.

Віра в Христа дає захист, відчуття потрібності і любові, невидиму підтримку, яка знайома тільки по-справжньому віруючим людям. Якщо ж людина вірить в кого завгодно, тільки не в Бога, її життєве становище ненадійне в світі. Здоров’я може похитнутися, матеріальні блага залишитися в минулому, відвернутися друзі і близькі і він може залишитися практично один. Але Господь говорить про те, що по вірі вашій буде вам. І за віру люди можуть отримувати не тільки святість, а й багато блага, як матеріальні, так і духовні.

Віра не заперечує розуму, але допомагає подолати самовпевненість і стан принади.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept