А ви знаєте, що означає фраза «Якщо тебе вдарили по правій щоці, підстав ліву»? Що мається на увазі?
А ви знаєте, що означає фраза «Якщо тебе вдарили по правій щоці, підстав ліву»? Що мається на увазі?

А ви знаєте, що означає фраза «Якщо тебе вдарили по правій щоці, підстав ліву»? Що мається на увазі?

Часто, звичайні люди, тільки недавно почали читати Святе Письмо, намагаються самостійно розтлумачити різні вирази з нього. На жаль такі спроби закінчуються тим, що людина знаходить багато протиріч, втрачає інтерес до Біблії, та й взагалі відходить від віри. Багато незрозумілих думок в голові виникає і у тих, хто вирвав з контексту Новозавітній нагірній проповіді фразу Ісуса Христа: «хто вдарить тебе в праву щоку твою, підстав йому й іншу” (Мф. 5: 39).

Розуміючи цю фразу дослівно, люди починають сумніватися в правильності вчення Біблії, оскільки книга, заснована на принципах любові, говорить про те, що потрібно терпіти фізичні побої і навіть просити добавки. А як же бути з тим, якщо на очах у християнина ображають слабкого, невже не можна заступитися і спокійно дивитися на зло? Якби так і було, то навіть злочинців не садили б в тюрми, що призвело б до повного хаосу.

Читаючи Святе Письмо, потрібно чітко розуміти, що Христос проповідував простим людям того часу, яким потрібно було пояснити досить складні істини. Звичайно ж, намагаючись донести до народу правду, Христос часто говорив метафорами і вище згадана фраза є однією з них.

«Підставити іншу щоку» – метафора з глибоким сенсом

Метою Нагірній проповіді Христа, в якій і прозвучала описана вище фраза, було навчити людей не просто смирення, але, внутрішньої врівноваженості, а ще розважливості, мудрості, стійкості.  Оскільки під час життя Христа, удар по правій щоці вважався найвищою мірою образи, то Спаситель хотів сказати, в першу чергу, не про фізичні тортури, а про завдані людині образи, конфлікти і подібних ситуації.  Вчителі Церкви говорять про те, що дана фраза вчить людину, в момент нанесеної їй образи і внутрішнього негативного запала діяти наступним чином:

не намагатися повернути людині його агресію відразу ж назад;
в момент, коли кривдник злий, навіть визнати його правоту, щоб він заспокоївся;
коли кривдник охолоне в своїх негативних емоціях, спробувати спокійно йому все пояснити і поговорити з ним про те, що сталося.
Цією фразою Христос хотів сказати, що, чинячи опір злу, в момент, коли воно вивело нас із рівноваги марно, адже тоді і в нас самих нічого доброго немає. Навчившись управляти своїми емоціями, не перетворювати внутрішній негатив і злість в реальні дії, коли образа перебуває на піку, можна перемогти зло, в першу чергу, в собі.

Тільки перемігши зло в собі, позбувшись від образи і спраги помсти, ставши урівноваженою людиною, християнин зможе виконувати головну Божу заповідь – заповідь любові. До того ж, якщо не розпалювати полум’я конфлікту на його піку, підкидаючи у вогонь дрова, можна приборкати і самого кривдника, а потім, поговоривши з ним спокійно і без емоцій, розібратися в ситуації і вирішити її мирно.

Зверніть увагу! Читати Біблію варто повністю, а не тільки окремі її фрази, щоб не стикатися з суперечливими думками, які можуть поставити віру людини під сумнів. Тільки повністю читаючи розділи, можна вловити сенс написаного, витягуючи з цього користь для себе.

Як ця фраза може допомогти звичайній людині в житті?

Якщо кожен уважно прочитає Нагірну проповідь Христа, то зможе вловити просту, але дуже важливу істину – не можна на зло відповідати тим же. Так, це не означає, що потрібно мовчки виносити несправедливість, але і не означає, що потрібно боротися з ним таким же, несправедливим шляхом. Якщо задати питання щодо вище описаної фрази Христа священику православної церкви і отримати відповідь, чисто практичний для життя сучасної людини, то він буде таким:

не можна ставитися до поганих вчинків інших з агресією і злістю, адже тоді вона наповнить і людину, яка так реагує, віддаливши її від Бога;
не варто відповідати на зло злом, адже це поганий приклад для оточуючих, особливо дітей, а їм потрібно спробувати показати, що будь-яку конфліктну ситуацію варто вирішувати мирно і спокійно;
не відповідав на зло інших, продовжуючи робити добро, можна навіть вказати кривдникові шлях істинний, показавши своїм прикладом, що життя по Божих законах і в любові набагато приємніше і краще, ніж врятувати його від наступних гріховних падінь.
Багато людей, які робили жахливі речі, дивлячись на спокій, любов і добродушність істинних християн, залишали темний шлях і теж поверталися на шлях істинний. Ось саме про це варто пам’ятати, коли хочеться після нанесеної образи віддати тим же.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept