Що робити, якщо не можеш освятити паску в церкві?
Що робити, якщо не можеш освятити паску в церкві?

Що робити, якщо не можеш освятити паску в церкві?

Залишилося небагато часу щоб зустріти найсвітліше, найголовніше і чудове свято у християнстві – Великдень. Вже 16 квітня 2023 року всі радіють щасливій події, завершать піст, по можливості побувають на святковому богослужінні та почнуть святкувати Світлу Христову Неділю.

Субота є останнім днем ​​посту, але вже із заходом сонця, з наближенням урочистої дати, почнуться останні приготування до свята. Ті віруючі, хто йде до храму вже цього дня, беруть із собою приготовані паски та фарбовані яйця, кагор, і несуть це все із собою для освячення. Священики першу процедуру розпочинають уже у суботу увечері.

Друге освячення відбудеться відразу після закінчення урочистого богослужіння рано-вранці. Зазвичай, відразу після закінчення святкової служби парафіяни починають розговлятися. Вже можна скуштувати і шматочок паски та шматочок яйця. Але лише у Великдень – 16 квітня. Раніше – не можна.

А що робити, якщо не можеш потрапити до храму? Взагалі священики закликають ставитись до освячення продуктів простіше. Сам обряд освячення їжі, це просто благословення на куштування її. Воно не робить продукти деякими святинями. Тому не варто переживати, що ви зустрінете світле свято неправильно, якщо ваша святкова їжа не буде освячена.

Але якщо для вас це дуже важливо, то благословити їжу можна самостійно. Щоб зробити це вдома, вам потрібна свята вода. Її можна будь-коли набрати в найближчому храмі. Перед освяченням паски та яйця викладіть на стіл, застелений гарною скатертиною. Це, звичайно, не обов’язково для процесу, але додасть вам святкового настрою та відповідного розташування вашого настрою.

Над їжею три рази співається тропар Пасхи: «Христос воскрес із мертвих, смертю смерть поправив, і сущим у трунах живіт дарувавши». Після цього продукти також три рази збризкати святою водою хрест навхрест.

Але якщо ви цього не зробите, нічого страшного. Головне – це ваш настрій до свята та ваша радість від події. Адже свято духовне, воно не означає надання особливого значення вашій їжі, тут духовна радість стоїть понад усе.

Молитва на благословення хліба:

Владико Святий, Отче Вседержителю, Предвічний Боже, благоволи освятити хліб цей Твоїм святим духовним благословенням, щоб був він усім, що споживають його, на спасення душі, на здоров’я тілесне і захист проти всіх недуг, всякого ворожого підступу.

Милістю і щедротами єдинородного Сина Твого, що з Ним благословен єси, з пресвятим і благим і животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Молитва на благословення пасхального агнця й іншої м’ясної поживи

Споглянь, Господи, Ісусе Христе, Боже наш, на агнця цього й на всю іншу м’ясну поживу, благослови й освяти їх, як благословив і освятив єси агнця, що його Тобі привів вірний Авраам, і агнця, що його Тобі Авель приніс від плодів, також і теля годоване, що його звелів єси заколоти для сина блудного, що знову повернувся до Тебе.

І як той сподобився насолодитися Твоєю ласкою, так і ми від Тебе, цих благословенних і освячених страв споживаючи, Твоє благословення зі здоров’ям всі одержимо, чесного ради хреста Твого й тридневного з мертвих воскресення.

Бо Ти є істинна Пожива й Податель благ, все благословляєш і освячуєш, Христе Боже наш, і Тобі славу возсилаємо з безначальним Твоїм Отцем і пресвятим і благим і животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Не забувайте, що після закінчення посту організму потрібен час, що знову перебудувати роботу шлунково-кишкового тракту на звичний режим. Ви довго утримувалися від продуктів тваринного походження, тому різкий обрив посту та навантаження можуть зіграти з вами поганий жарт. Не переїдайте, не їжте відразу великими порціями, не налягайте на важкі для травлення страви.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept