Як взнати волю Божу?
Як взнати волю Божу?

Як взнати волю Божу?

Протягом життя ми не раз опиняємося перед вибором, як нам вчинити, яким шляхом піти, і не просто піти, але щоб цей шлях відповідав волі Божої про нас. А як дізнатися волю Божу? Як зрозуміти, що робиться нами вибір правильний?  Відповідають священникики:

Як дізнатися волю Божу? В першу чергу через Святе Письмо, невпинно вправляючись у читанні його і вивчаючи святоотеческие тлумачення і повчання. Ще про це потрібно багато молитися, просити Господа навчити Його волі.

Питання про те, як дізнатися волю Божу, мабуть, одне з найбільш найважливіших в нашому житті. Погодьтеся, що воля Божа є найбільш точним і вірним мірилом, як нам поступати.

Щоб дізнатися чи відчути волю Божу в тому чи іншому випадку, потрібно багато умов. Це добре знання Святого Письма, це неспішність у вирішенні, це рада духівника.

Щоб правильно розуміти Святе Письмо, по-перше, його потрібно читати з молитвою, тобто читати його не як текст для обговорення, а як текст, який розуміється молитвою. По-друге, щоб розуміти Святе Письмо, потрібно, як каже, апостол, перетворюватися відновою вашого розуму (див .: Рим. 12: 2).

По-грецьки дієслово «Не узгоджувати власні дії» – означає: не мати спільної схеми з цим століттям: тобто, коли говорять: «У наш час все думають так» – це якась схема, і з нею ми не повинні узгоджувати власні дії. Якщо ми хочемо дізнатися волю Божу, необхідно свідомо відкинути і проігнорувати те, що один з мудреців XVII століття Френсіс Бекон називав «ідолами натовпу», тобто думки оточуючих.

Всім без винятку християнам сказано: «Благаю вас, браття, через Боже милосердя Божим … не до часу цього, але перемініться відновою вашого розуму, щоб пізнати вам, що то є воля Божа, добро, приємність та досконалість» (Рим. 12: 1-2 ); «Не будьте нерозумні, але розумійте, що є воля Божа» (Еф. 5: 17). Та й взагалі волю Божу можна дізнатися тільки через особисте спілкування з Ним. Тому близькі з Ним стосунки, молитва і служіння Йому будуть необхідною умовою для пошуку відповіді на наше запитання.

Жити в злагоді з заповідями Божими

Як дізнатися волю Божу? Та дуже просто: треба відкрити Новий Завіт, Перше послання апостола Павла до Солунян, і прочитати: «Воля Божа, освячення ваше» (1 Сол. 4: 3). А освячуємося ми послухом Богові.

Так що є тільки один вірний засіб дізнатися волю Божу – це жити в злагоді з Господом. І чим більше ми утверджуємося в такому житті – тим більше як би вкорінюються, набуваємо дійсний навик в осмисленні і виконанні волі Божої, тобто в свідомому і послідовному виконанні Його заповідей.

Це загальне, а приватне випливає з цього загального. Тому що якщо людина в якійсь конкретній життєвій ситуації хоче дізнатися волю Божу про себе і, припустимо, дізнається її від якогось духоносного старця, але розташування самого людини не духовне, то вона  не зможе цю волю ні зрозуміти, ні прийняти, ні виконати … так що головне – це, поза всяким сумнівом, тверезе, духовне життя і уважне виконання заповідей Божих.

І якщо у людини в житті настає якийсь важливий період і вона дійсно хоче зробити правильний вибір, вчинити по-Божому в тій чи іншій непростій ситуації, то саме виходячи з усього сказаного перший засіб дізнатися волю Божу – це посилити свою церковне життя, то є понести особливу працю духовну: сповідатися, причаститися, проявити більшу, ніж зазвичай, старанність в молитві і читанні слова Божого – ось основна праця для того, хто дійсно хоче дізнатися волю Божу в тому чи іншому питанні.

І Господь, бачачи таке тверезе і серйозне розташування серця, обов’язково дасть зрозуміти Свою святу волю і дасть сил для її виконання. Тільки потрібно проявити сталість, терпіння і рішучість у шуканні саме правди Божої, а не в догоджання своїм мріям, бажанням і планам … Тому що все назване є вже свавілля, тобто не самі плани, мрії і надії, а бажання, щоб все було саме так, як нам хочеться. Тут питання дійсної віри і самозречення, якщо завгодно, готовності наслідувати Христа, а не своїм уявленням про правильне і корисне. Без цього не можна.

Бажати саме волі Божої, а не своєї

Волю Божу можна дізнатися різними способами – через раду духівника або благословення батьків, через читання слова Божого або за допомогою жереба та ін. Але головне, що повинен мати бажаючий дізнатися волю Божу, – це готовність беззаперечно слідувати їй у своєму житті. Якщо така готовність є – Господь обов’язково відкриє людині Свою волю, можливо і несподіваним способом.

Бути уважним до себе і своєї совісті

Будьте уважні! До себе, до навколишнього світу і ближніх своїх. Воля Божа відкрита для християнина в Святому Письмі: людина може отримати відповідь на свої питання в ньому.

На думку блаженного Августина, коли ми молимося, то ми звертаємося до Бога, а коли читаємо Святе Письмо – Господь відповідає нам. Воля Божа є в тому, щоб усім прийти до спасіння. Знаючи це, прагнете волю свою у всіх подіях життя направляти назустріч Богові рятувати.

І «за все, бо така Божа воля про вас у Христі Ісусі» (1 Сол. 5: 18).

Волю Божу дізнатися досить просто: якщо совість при випробуванні молитвою і часом не “бунтує”, якщо рішення того чи іншого питання чи не суперечить Євангелію і якщо духівник Не проти вашого рішення – значить, це воля Божа, на те рішення. Кожен свій вчинок потрібно розглядати через призму Євангелія і супроводжувати молитвою, хай і дуже короткою: «Господи, благослови».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept