«Я стільки молився, а дива не сталося!», або про помилку паломників
«Я стільки молився, а дива не сталося!», або про помилку паломників

«Я стільки молився, а дива не сталося!», або про помилку паломників

«Жили в монастирі, стільки записок подали – ніякого результату. Проблеми нікуди не поділися, Бог не допоміг », – кажуть люди і більше не приїжджають в святе місце. Вони розчаровані. В чому помилка паломників, які шукають чудес?

Одного разу, вже досить давно, по телебаченню показували інтерв’ю з молодим ієромонахом Троїце-Сергієвої лаври, який розповів дуже цікаву річ:

«До нас в обитель приїжджає безліч людей – з самих різних місць. Вони живуть тут по кілька днів, моляться, ставлять свічки, жертвують на храм, а їдучи, кажуть: “Ось, ми побували в такому святому місці, прожили тут не один день, багато молилися перед чудотворними іконами, стільки записок подали – а їдемо без результату. Нічого не трапилося. Все як було, так і є, проблеми нікуди не поділися, Бог не допоміг. Так, тут дуже добре, цікаво, – але дива не сталося. Все по-старому. Більше не приїдемо “. І дійсно, більше не приїжджають, а й своїм друзям-знайомим не радять: мовляв, ніякої користі від такого паломництва немає. Ми, священики, намагаємося пояснити, що Бог зовсім не зобов’язаний постійно творити чудеса і взагалі – дива не найголовніше в нашій вірі. Господь хоче від нас одного: щоб ми стали справжніми християнами, щоб щиро звернулися до Нього і оновили своє життя покаянням, сповіддю і причастям Його Святих Таїн ».

На жаль, будь-який досвідчений монах чи священик може розповісти про безліч «розчарувань» серед відвідувачів – шукачів чудес, які приїжджають, роблять масу канонічних (а буває, і неканонічних) ритуалів, стараючись зі сльозами на очах, а потім до церкви – ні ногою, тому що Бог з якоїсь причини не відгукнувся на їх прохання тоді і так, як їм би хотілося. І потім на кожному перехресті розповідають, що ніякої користі у відвідуванні храму немає.

Ці симптоми – прояв страшної духовної убогості, явна ознака відсутності живої віри і бажання наблизитися до пречистого науку Спасителя нашого Ісуса Христа.
Це ознака маловір’я і прагнення будь-що-будь одержати результат відразу, не вникаючи в суть духовного життя. Іноді тут навіть можна побачити хворобливі, містичні настрої, які, в перекладі на мову чистою християнської віри, та й просто здорового логіки, означають, що люди шукають не Христа, а Його чудес. Їм не потрібно Його Тіло – Свята Церква, «нетлінна купіль Вифезда», – не потрібні її таїнства, якими вона зцілює всіх і вся; вони просто хочуть вирішити свої проблеми – вдома, на роботі, з колегами або друзями, – а іноді навіть просто задовольнити миттєвий каприз. Це про них сказав Спаситель: «Ви не повірите, якщо не побачите знамень і чудес» (Ін.4: 48). До речі, ці слова були не тільки сумною констатацією факту, а й викриттям, ще яскравіше вираженим в інший репліці Господа: «Рід лукавий і перелюбний шукає» (Мф.16: 4).

Справжній християнин – той, хто щиро повірив у Бога після того, як був осяяний Його таємничою благодаттю. Така людина живе вірою – як дивом, як одкровенням понад. Для нього, покликаного до нового життя, все життя, починаючи з цього звернення, – справжнє диво. І неземне одкровення він переживає усіма фібрами душі. Бог звільняє його від всіх принад і пасток цього світу і, відкривши йому духовні очі, веде до Свого непереможному Царства. Це – найкращий, найдорогоцінніший дар, який тільки можна собі уявити. Бог віддає нам Себе, запрошуючи розділити трапезу з Собою і іншими обраними.

Справжньому християнину не потрібно нічого, крім як слідувати за Христом, являючи Його всім своїм життям. Тому він потребує не в чудесах і знамення, а в Ньому – Переможця смерті, Царя світу і любові.

Журяще серце, щире бажання змінитися – все це наближає Божу милість, бо є найчистішою жертвою перед вівтарем Отця світла. За неї Він обіцяв Свою допомогу у всьому і всюди. Так-так, Великий Бог принижує Себе до звичайної, тлінної людини, даючи їй самовіддану обіцянку.

Але Він хоче, щоб ми повністю довірилися Йому, віддавшись цілком Його всемогутньій волі і владі. І все це можливо тільки завдяки величезному, наполегливій і благословенній праці над старою людською природою, коли людина ламає всю себе зсередини, спускаючись в глибоке підземелля власної душі, щоб очистити її від гріховного нальоту. Це жорстока битва з колишнім собою, щоб явити Христа через праці і подвиги в оновилася природі істинного християнина.

Справжня користь – в зверненні до благословенного вчення Христа, в щиросердій сповіді, покаяння, регулярному відвідуванні богослужінь і устремлінні свого серця до того, щоб стати справжніми православними християнами! Досвідчені пастирі, лікуючі душі, знали кращі рецепти зцілення і повноцінної, благодатного життя у Христі і обіймах Матері Церкви.

Давайте не будемо нетерпляче шукати чудес, а навпаки, постараємося стати справжніми послідовниками Господа нашого Ісуса Христа! Будемо Йому рідними чадами, а не приймаками, друзями, а не тимчасовими супутниками – по дорозі в Його Небесне Царство!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept