Чи потрібно брати в подарунок ікони від незнайомих людей?
Чи потрібно брати в подарунок ікони від незнайомих людей?

Чи потрібно брати в подарунок ікони від незнайомих людей?

Не слід приймати ікони від незнайомих людей, ворогів, а також дарувати «святі лики» їм. Хоча офіційна церква прямої заборони на це не має, традиція має логічне пояснення. Раніше вважалося, що на ікони часто роблять змови, порчу, що стає причиною неприємностей у будинку, сім’ї. А ворог міг і зовсім подарувати адописну ікону — таке обличчя точно не можна вважати святим.

Ікони не можна дарувати людям іншого віросповідання, оскільки це може образити їхні почуття і невіруючим людям. Останнім ікона просто ні до чого, а такий подарунок може сприйматися як знущання з віри. Також не можна дарувати і приймати в дар ікони, подаровані чужими людьми, тобто не можна дарувати. Виняток робиться лише тим іконам, що дісталися дарувальнику у спадок. Але робити такий дорогий (не в матеріальному, а в духовному плані) подарунок слід лише дуже близькій і дорогій людині.

В дар не можна подавати (і приймати) неосвячені ікони, крім випадків, якщо обдарувати ви збираєтеся монастир чи церкву.

Слово “ікона” означає “зображення”, але з перших століть християнства слово “ікона” зазвичай використовується для позначення зображень релігійного змісту, значення та використання.

Більшість значків двовимірні; мозаїки, картини, емалі, мініатюри, але є і стародавні тривимірні ікони. Багато хто вважає, що ікона має бути у візантійському стилі. Багато значків є, але багато ні; в інших православних християнських культурах є свої традиційні стилі мистецтва, і багато ікон написані в західному стилі.

Не стиль робить картину іконою, а сюжет, зміст та використання.

Ікони є частиною проповіді Церкви та частиною молитви Церкви. Справжній іконописець готується до іконописної справи молитвою, постом та вченням. Церква повинна мати можливість володіти та поклонятися образу, створеному іконописцем. Ікона має бути правдою.

Виготовлення ікон – це спосіб молитви; вони приходять з молитви і використовуються в молитві та поклонінні.

Ікони відіграють важливу роль у прикрасі церковних будівель, у церковному богослужінні та в особистому благочесті. Вони грають кілька ролей:

Ікони вчать: вони зображують священних осіб, священні події, показують реальність Царства Божого. Вони викладають історію, доктрину, мораль та теологію. Вони нагадують нам, хто ми є і якими ми маємо бути. Вони показують нам важливість матерії та матеріальних речей. Вони показують нам перетворення матерії під силою Святого Духа.

Ікони кидають виклик: ми бачимо святих, перетворених благодаттю Божою та своїм вільним відгуком на Нього. Перед нами стоїть завдання піти їх стопами.

Ікони свідчать: ікона Христа свідчить про втілення. Божественний логос зійшов у наше людство; Він людина, як ми люди. Людей можна зображати; зображуючи втіленого Логоса, Ісуса Христа, ми свідчимо про Його справжню людяність.

Ікони освячують: покоління православних дітей вирушали у далекі подорожі, воювали, емігрували, а батьки благословляли їх найдорожчою іконою сім’ї. Наявність ікони в домі благословляє дім і стверджує його і всіх, хто живе в ньому для Христа.

Іконоборці намагалися виключити ікони з життя Церкви, але зазнали невдачі. Вони звинувачували іконопоклонників у ідолопоклонстві та стверджували, що створення зображень та поклоніння їм заборонено у Біблії. Відповідь Церкви тверда і зрозуміла; виготовлення зображень припустимо – навіть у Старому Завіті Сам Бог наказав робити певні зображення (наприклад, Херувимів на кришці Ковчега, [Вих.25,19]), і якщо це зображення Христа та Його святих, то до них слід ставитися з повагою. Ми не обожнюємо зображення; поклоніння [latreia] належить тільки Богові, але ми шануємо їх.

Ікони дозволяють нам побачити Царство Боже, бачення Слова Божого в людському образі, обожнюваного у святих людства, матерії, перетвореної силою Духа. Ікони – це вікна в аспекти реальності, які ми зазвичай не можемо бачити, і вони допомагають нам пробудити наші духовні почуття, щоб ми могли яскравіше усвідомлювати Божественні енергії, які наповнюють та підтримують усе Творіння.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept