Молебень: що це таке і як відбувається? Як правильно замовити молебень і написати записку?
Молебень: що це таке і як відбувається? Як правильно замовити молебень і написати записку?

Молебень: що це таке і як відбувається? Як правильно замовити молебень і написати записку?

Непосвяченій людині здається, що це якась грандіозна подія, що здійснюється тільки в особливих випадках. Але це не так. Так що ж таке молебень?

Молебень відбувається на практично будь-яку людську потребу: і перед початком будь-якої роботи, і на будівництво будинку, і в разі хвороби близьких, і, звичайно, як подяку за Божу милість. Адже саме молебень, який чинять в храмі за участю не тільки священиків, а й парафіян, має особливу силу і найбільше чуємий Господом.

Для чого взагалі необхідно молитися, адже Бог і так бачить всі наші потреби? Це питання задавали собі багато вірян. Звичайно, Господь  бачить абсолютно все, що відбувається з нами і знає, в чому ми маємо потребу. Однак, на відміну від усього іншого створеного світу, ми, люди, наділені вищим даром – свободою волі, і саме ми вирішуємо, вдаватися в нужді до допомоги нашого Небесного Отця або самовпевнено розраховувати на власні сили.

Тобто фактично вибирати між Богом і своєю гординею, між добром і злом. Звичайно, Господь може допомогти нам і Сам, та й не залишить ніколи без допомоги, але Він чекає, що ми прийдемо до нього, проявимо свою любов і довіру, подібно дітям, які просять допомоги і захисту у своїх батьків.

У безбожні часи нам втовкмачували, що людина – сам коваль свого щастя, але звучить це так само наївно, як і заяви підлітків, які впевнені, що краще знають життя, ніж їхні батьки. Хто, як не Бог, Який знає абсолютно все і для якого наше життя і наслідки вчинків – відкрита книга, зможе з максимальною користю виконати всі наші бажання і прохання?

Саме для цього ми і замовляємо молебні в церкві на всяку потребу, просячи всемогутнього Бога допомогти в будь-якій справі або подякувати Його за послану милість.

Як правильно замовити молебень і написати записку?

Замовити молебень неважко. Для цього, по-перше, потрібно чітко сформулювати те, про що ми хочемо попросити Бога, а по-друге, прийти в храм. Молебні замовляються в церковних крамницях, які розташовуються або в окремих будівлях на території, або при вході в саму церкву.

Тут необхідно підійти до продавця і сказати, що хочете замовити молебень (або інакше – требу) про таке-то справі і при необхідності назвати дату. Наприклад, якщо мова йде про панахиду за покійним на річницю його смерті, то така треба прив’язується до певного числа. При замовленні необхідно вказати дане при хрещенні ім’я людини, за якого просите, а також кому звернений сам молебень: Богу, Богородиці або якомусь святому.

Їх можна замовляти практично про будь-яку нужду, якщо вона не суперечить християнським заповідям і канонам Церкви. Також молебні діляться на прості, водосвятні (з освяченням води) і Акафістні (найчастіше перед чудотворними іконами або в дні пам’яті найбільших святих). Ну, і, звичайно, загальноцерковні, які входять в обов’язкові служби, і замовні – виконуються на особливе прохання прихожан.

Найпростіший замовний молебень – це наші записки «За здравіє» і «За упокій» на проскомідію або безкровну жертву. Для цього на спеціальних папірцях пишеться фраза «За здравіє» чи «За упокій» і зображується восьмикутний православний хрест, а в стовпчик записуються дані в хрещенні імена тих, хто повинен бути згадають на проскомидії. Імена необхідно вказуватися в родовому відмінку. Все, про кого ви просите Бога, повинні бути хрещеними православними християнами, а померлі – не самогубці. Якщо в записці за упокій згадується людина, яка померла менше 40 днів тому, перед її ім’ям робиться позначка «новопреставлений».

Записки подаються як на одноразове поминання, так і на 40 днів (сорокоуст), півроку і рік. Також буває поминання живих і покійних під час читання Псалтиря.

Важливо знати, що замовити молебень в церкві можна на будь-який день, крім тих, в які Церква забороняє їх проведення. Так, наприклад, під час Великого Посту це можуть бути тільки суботи та неділі.

Подячний молебень

Історія появи подячного молебню йде корінням в Євангеліє. Саме там розказано про те, як Господь наш Ісус Христос зцілив десять прокажених, але лише один з них потім повернувся, щоб подякувати Йому, інші ж сприйняли благодіяння як належне. В результаті врятованим виявився тільки той єдиний, хто зумів бути вдячним.

Так і ми, отримавши від Бога якусь милість, повинні подякувати Йому, адже, за великим рахунком, все дари отримані нами незаслужено. Але навіщо Богу ця подяка? Виключно заради нас самих, щоб не розучитися бути щасливими. Людина, яка приймає все хороше як належне, завжди незадоволена, тому що хоче більшого, а отримуючи, не здатна навіть порадіти. А ще подяка потрібна для того, щоб вміти допомагати один одному і з радістю приймати допомогу.

За що ж потрібно дякувати Богові? Святі отці вчать, що абсолютно за все. Навіть за те, що нам здається поганим – через хворобу, за неприємності і нещастя, адже нічого не надсилається нам Богом без сенсу або зі злого наміру. Все тільки для нашого спасіння. Більш того, якщо ми дякуємо за радості, вони збільшаться, а якщо за сумні моменти – вони більш не повторяться.

Молебень за здоров’я

Якщо ви або хтось із ваших близьких захворів, то перш ніж звернутися до лікаря земного, варто заручитися допомогою лікаря небесного, тобто, молитися Богу про зцілення, а вже Він все зробить для того, аби людина одужала: пошле потрібних лікарів, правильні ліки і т. д. Молитися треба вдома і в храмі і обов’язково замовити молебень до Господа, Богородиці або святих (особливо в цьому випадку допомагає священномученик Пантелеімон Цілитель, святитель Лука, однак всупереч усталеній думці, у святих немає «професійної спеціалізації» ) з проханням надіслати болящому зцілення.

Замовляти молебні за здоров’я можна (і потрібно!) І за здорових людей, щоб Бог уберіг їх від важких хвороб, зберігши в доброму здоров’ї для благих справ.

Молебень за упокій

Поки ми живемо, у нас є шанс спокутувати всі свої гріхи, покаятися в них і зробити якомога більше добрих справ. У мертвих такої можливості вже немає, вони не в змозі нічого виправити, хоч і бачать як на долоні те, що встигли накоїти за життя. Єдиною допомогою, на яку покійні можуть розраховувати, це наші за них молитви. Були випадки, коли близькі відмолювати душі навіть найзапекліших грішників. Тому, якщо вам дорогі ваші покійні близькі, не варто нехтувати молитвами, найсильнішими з яких є молебні в храмі.

Як можна частіше подавайте записки «За упокій», замовляйте Сорокоусти і панахиди. Панахида – це особлива заупокійна служба, яка здійснюється в 1, 3, 9 і 40-й день після смерті людини, а також щороку в день його смерті і / або народження. Проходить вона, як правило, в храмі перед особливим столиком зі свічками і Розп’яттям, так званим передоднем.

Для того, щоб був здійснений цей молебень, вам необхідно прийти в церковну лавку і замовити панахиду на потрібне число. Зазвичай продавець сам записує ім’я поминати в спеціальний бланк. Крім покійного, в честь кого замовляється треба, ви можете згадати ще 12 імен людей, за упокій душ яких також хочете помолитися.

Молебень до Ісуса Христа

Господу можна замовляти молебні про будь-які наші потреби: подячні, за здоров’я, про які подорожують, про учнів та т. Д. Головне, щоб прохання не були спрямовані на зло – не можна молитися про надсилання хвороби або ще якоїсь шкоди. Такі речі в кінцевому підсумку можуть обернутися проти того, хто просить – адже тільки Бог вирішує, кого нагороджувати, а кого карати.

Так що сміливо моліться самі і замовляйте молебні в храмі до Господа, адже сказано: «Просіть, і дасться вам; шукайте, і знайдете; стукайте, і відчинять вам; бо кожен, хто просить одержує, хто шукає знаходить, а хто стукає відчинять »(Мф. 7: 7-8).

Найпростіший замовний молебень – це наші записки «За здравіє» і «За упокій» на проскомідію.

Молебень до Богородиці

Нашої Небесної Матері теж можна і потрібно підносити молитви про всяку річ. Крім того, молебні відбуваються перед однією з Її чудотворних ікон. Так, наприклад, перед «Невпиваєма чашею» моляться про позбавлення від пияцтва, «Семистрільна» допомагає захиститися від ворогів, «Економісса» рятує від фінансової скрути, а деякі назви говорять самі за себе: «Утамуй мої печалі», «Несподівана радість», «Скоропослушниця», «Милуюча», «Призри на смирення».

Однак варто розуміти, що всі ці образу не ідоли, а лише вікна, крізь які ми дивимося на Богородицю.

Замовляючи молебень, потрібно обов’язково згадати, що він буде звернений саме до Божої Матері, а вже потім позначити тему.

Молебень Миколі Чудотворцю

Як говорилося вище, молебень в храмі можна замовити і будь-якого святому, за чиїми молитвами до Бога ви хочете отримати прохане, або кого хочете подякувати за допомогу.

Микола Чудотворець – один з особливо шанованих в усьому світі святих. Він захищає і допомагає в самих різних важких ситуаціях, причому, іноді навіть втручаючись особисто. Задокументовано безліч випадків, коли св. Микола Угодник з’являвся перед людьми (часом навіть далекими від віри і Церкви), даючи мудрі поради або попереджаючи про небезпеку. Особливо моляться цьому святому люди, що знаходяться в дорозі (саме тому його лик найчастіше возять з собою водії і моряки), а також ті, хто потрапив в нужду – адже цей святий ще за життя прославився тим, що допомагав бідним. Більш того, Микола Чудотворець відомий тим, що відразу відповідає на молитви, про що б його не попросили.

Так що сміливо замовляйте молебень цьому великому святому та з вірою чекайте просимо.

Популярні питання і відповіді
«Чи потрібно в списку імен, перерахованих в подається записці, робити особливі позначки, на кшталт« убитий »,« немовля »,« болять »і т. Д.?»

– Робити такі позначки не потрібно. Виняток становлять лише імена недавно померлих (менше 40 днів тому) людей. Тоді необхідно вказати «новопредставленний».

«Чи потрібно вказувати, про яку саме людину замовляється молебень: прізвище, посаду або ще якусь індивідуальну інформацію? Адже людей з однаковими іменами дуже багато ».

– Досить тільки імені. Всезнаючий Господь і так знає, про яку людину йдеться.

«Чи можна замовляти молебень в храмі про тварин?»

– Ні, імена тварин в церковних службах не згадуються. Однак господарі можуть самі помолитися про своїх вихованців Богу або святим, наприклад, святому Власию.

«Що робити, якщо імені поминають людину немає в святцях?»

– Якщо людина хрещена в православній церкві, то обов’язково була названа і православним ім’ям. Іноді «побутове» ім’я не збігається з даними в хрещенні, тоді потрібно порадитися з батюшкою, але часом неважко вийти з положення і самим. Так, наприклад, Жанна – це Іоанна, Олена – Олена, Аліса – Олександра. У тому ж випадку, якщо ви не знаєте імені, даного при хрещенні, деякі священики радять писати близьке по звучанню православне ім’я.

Чим відрізняється молебень в церкві від домашньої молитви?
Вичерпну відповідь на це питання дав сам Господь: «Бо де двоє або троє зібрані в моє ім’я, там Я серед них» (Мф. 18:20). Звичайно, молитися вдома не тільки можна, а й потрібно, але молитва в храмі, коли десятки сердець одночасно звернені до Господа, набагато сильніше. Адже велика частина треб відбувається під час літургії за участю священиків і прихожан (а ще ангелів, які завжди незримо присутні в храмі), і така молитва буде мати набагато більшу силу.

Втім, якщо з якоїсь причини у вас немає можливості замовити молебень в церкві, не впадайте у відчай – Господь почує ваше прохання, де б ви не знаходилися, головне, щоб вона йшла від серця.

Чи можна зробити молебень поза храмом?
У деяких випадках молебні відбуваються поза храмом. Наприклад, панахида може служитися не тільки в церкві, але і в будинку померлого, на місці його смерті або на могилі. На Хрещення здійснюється молебень на освячення води біля купелей і джерел, в пам’ятні дати молебні проходять у меморіалів або пам’ятників.

Крім того, поза храмом проходять освячення квартир, автомобілів, місць закладки будівель і т.д. Вдома чи в лікарнях відбуваються соборування.

Бувають і інші ситуації, коли потрібно зробити молебень поза церквою, наприклад, в тому випадку, якщо людина, якій необхідна та чи інша треба, не має можливості прийти в храм. Тоді священика викликають до будинку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept