Як змиритися з тим, що не можеш змінити?
Як змиритися з тим, що не можеш змінити?

Як змиритися з тим, що не можеш змінити?

Життя людське не проходить без скорбот – найрізноманітніших, малих і великих: це і крах наших планів і надій, нещасні випадки і хвороби, втрата майна або житла в пожежі, кризі, катастрофі і природні катаклізми, в яких ми постраждали … І часто ці скорботи і випробування валять в зневіру, а то і в ремствування: за що мені це?

Як змиритися з цими скорботами? Як не втратити бадьорість духу?

Скорботи – лише засіб в руках Бога до позбавлення від ще більших утисків.

Нерідко трапляються в нашому житті ситуації, в яких ми, відчуваючи свою безпорадність, змушені перебувати, незважаючи на те, що все всередині нас цьому противиться.

Якщо людині не вдається вчасно приборкати природне внутрішній опір, нерідко емоційний, вона наражається на небезпеку опинитися в глибокому смутку, або депресії, вихід з якого може виявитися вже вельми скрутним. Дуже важливо не допустити подібного і справлятися з ситуацією ще на початку, коли ти вичерпав свої ресурси і усвідомив, що, по крайній мірі деякий час, такий стан речей потрібно буде терпіти.

І тут необхідно згадати ту істину, що Бог керує «життям кожної людини у всій подробиці його»  і в Своєму управлінні Він шукає виключно користі і істинної радості для людини.

Що з цього випливає?

В першу чергу те, що, якщо і трапляються з нами непереборні скорботні обставини, то приходять вони до нас від Бога, хоча знаряддям Його і може бути чиясь зла воля. І приходять вони для того, щоб уникли ми в майбутньому ще більших утисків і ще більш тяжкою болю.

Тут доречно буде згадати ту притчу про нещасного «Робінзона», який, проживши на безлюдному острові багато років, одного разу, повертаючись з полювання, побачив всі свої пожитки палаючими високим полум’ям.

Не витримавши випробування, він упав на коліна і вже підніс слова гіркого нарікання проти Бога, але … Як виявилося, це багаття послужило сигнальним вогнем для пропливаючого недалеко корабля, який і забрав уже щасливого «Робінзона» з безлюдного острова.

Головна думка притчі – глибоко християнська істина про те, що скорботи, якими б тяжкими вони нам не здавалися, лише засіб в руках Бога до позбавлення від ще більших утисків і доставленої людині користі. А тому «по відношенню до всемогутньої і всесвятої волі Божої не може бути інших відповідних почуттів в людині, крім необмеженого благоговіння і стільки ж необмеженої покірності».

«Говоріть частіше собі:” Буде воля Божа “. У цю думку так занурюється розум ваш і серце.

Однак нерідко буває так, що ми розумом все розуміємо, а змиритися все одно не можемо, не виходить у нас. Відбувається це через те, що «ми не вшанували Бога як Бога; тому, що ми не скорилися Богу як Богу; тому, що ми не дали собі належного місця перед Богом; від нашої гордості, від нашої сліпоти, тому, що занепала, пошкоджена, збочена воля наше не знищена і не відкинута нами».

І в такому випадку святитель Ігнатій (Брянчанінов) радить деякі духовні вправи. І одне з них наступне: «Говоріть частіше собі:” Буде воля Божа “. У цю заспокійливу і священну ідею і занурюється розум ваш і серце».

Ми ніколи не буваємо кинуті

Господь тому і посилає нам те, чого ми не можемо змінити, щоб ми навчилися миритися. Нам хочеться звернути гори, а раптом поставляється стіна, про яку розбивається наша гордість, наша самовпевненість. Тоді-то ми швидко бачимо, наскільки ми самодостатні і чи все залежить від нас.

Як же змиритися?

Миритися взагалі важко, боляче. Але, власне, у нас всього два варіанти. Або нарікати, нагадувати і тим самим тільки мучити себе, або прийняти те, що нам дано, як послане Богом для нашого блага.

Віруючій людині змиритися легше. Віра в Бога передбачає довіру. Господь перебуває поруч. Він веде нас, як батько веде дитину за руку. Якщо нас повели не по тій дорозі, яка нам здавалася більш правильною, то, значить, так треба. Нам більш корисний той шлях, по якому Господь веде нас.

Не забувайте: нам більш корисний той шлях, по якому веде нас Господь.

Приклад довіри Богу ми бачимо в особі відомого старозавітного праотця Йосипа. Брати задумували його вбити, кинули в яму, потім з жалю продали в рабство, так що його відвезли до Єгипту.

Хіба міг Йосип сам що-небудь в цьому змінити? Не міг. Але виявляється, Господь вів його через ці позбавлення до його майбутньої слави, і його перебування в Єгипті обернулася майбутнім порятунком його ж братів від голоду. Йосип згодом сказав їм: Ось Ви задумували були на мене зло; та Бог задумав те на добре (Бут. 50: 20). Так і треба сприймати життєві тупики: через це Господь нас намагається чогось навчити і оберне це на добре.

А ось ще приклади з нашого життя. Мама одноої сильно хворої дитини говорила, що тяжкість на душі була тільки в перший період життєвих випробувань, а потім прийшло полегшення, тому що настало прозріння. Завдяки хворобі дитини вона переглянула все своє життя, знайшла віру, а з Богом в душу вступили надія, міцність, відрада. Ще одна мама, дитина якої паралізована, зізналася: «Ми дуже вдячні нашому синові, тому що через його хворобу ми звернулися до Бога і знайшли справжній сенс життя».

Ми довіряємо Тому, Хто нас закликав до цього життя. Він нас веде Своїм Промислом, значить, ми ніколи не буваємо кинуті. Тому якщо щось не можемо змінити, то просто приймемо це як шлях, на який Господь покликав нас. А сенс і користь цього шляху ми зрозуміємо, коли дозріємо духовно.

Бог не спить над нами

Якщо ми подивимося на своє життя з духовної точки зору, то зрозуміємо, що в нашому житті завжди має місце бути те, що не визначається ні нашим розумом, ні навіть нашим благочестям. Кожній людині – і хто вірує, і невіруючому – дається те, що Сам Бог по Своїй вічній премудрості визначає саме тобі пройти.

Людина при цьому завжди буде протестувати, проявляти невдоволення, хоч би яке прекрасне життя у неї не було, а тим більше, якщо щось не склалося. Але треба спробувати зрозуміти, що таке Промисел Божий.

Бог не тільки про кожну людину (а нас на землі мільярди живе, а ще скільки жило і буде жити) промишляє, а й про весь Всесвіт. Господня земля, і виконання її, всевсіт і всі, що живуть на ній (Пс. 23: 1).

Тоді, коли ми це прозріваємо, наша душа заспокоювали і розуміє, що все, що нам дано, це саме те, що потрібно.

Нам просто треба переплисти це збурене хвилюваннями житейське море: і справа, і зліва нас б’ють і битимуть хвилі; нам здається, що ми ось-ось потонемо, – але в той же час ми щоразу переконуємося, що Бог не спить над нами.

А нам що тільки треба? Змиритися! Допоможи всім нам в цьому Бог.

Іноді корисніше постраждати

Потрібно у всьому спробувати відшукати Промисел Божий. Бог завжди нас веде до блаженства. Тільки ми не завжди це розуміємо. Якщо страждаємо, то в 90% випадків – за наші гріхи і непослух. Тому буває корисніше нам тут постраждати як спокутування, зате знайти блаженну вічність.

Іноді Бог через зло для приводить нас в підсумку до тихого і безтурботного життя.

Будемо молитися у всяку важку обставину, молитися невідступно.

Тому, не знаючи доль Божих, будемо молитися у всякому важкому обставину. Молитися невідступно, кожен день виконуючи якесь правило тільки для вирішення цієї конкретної непростій ситуації. Хтось канон читає, хтось акафіст, хтось придумує ще який-небудь спосіб вблагати Бога. В результаті таких духовних вправ ми отримуємо свідомість того, що все в руках Божих, отримуємо силу терпіти нестерпне, або ситуація починає змінюватися чудесним чином.

Важливо пам’ятати: у Господа відносного кожного з нас є Свій особливий план, задум твого перебування тут, на землі. Чи не шукає ніхто свого власного, шукай призначеного тобі. Молися і вмій розрізняти посилаючі тобі знаки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept