Про що варто просити святителя Спиридона в день пам’ять святого – 25 грудня?
Про що варто просити святителя Спиридона в день пам’ять святого – 25 грудня?

Про що варто просити святителя Спиридона в день пам’ять святого – 25 грудня?

25 грудня православні християни вшановують святителя Спиридона. І до сьогодні він, подібно до святого Миколая, не припиняє допомагати людям. Цікаво, що Його часто називають «мером» усіх міст, тому що зберігаються численні розповіді про те, як по молитвах цього святителя Господь допомагав безпритульним отримати дах над головою.

Ми звикли весь час щось випрошувати у святих, випрошувати, вимолювати розв’язання наших повсякденних земних проблем. Але не бачимо головного, про що говорять нам святі, про що вони свідчать самим життям своїм – про найтісніше єднання душі з Богом. Кожен святий своїм життям дає нам підказку, чого нам шукати, до чого прагнути, про що просити в своїх скромних молитвах.

Йти до святих не щоб випросити, а щоб довірити свою долю в руки Божі.

Святий Спиридон відрізнявся дивним милосердям, добротою і простим життям. Чому Господь виконував прохання самого святого Спиридона? Тому, що святий Спиридон завжди дотримувався волі Божої, виконував Божі заповіді і цурався гріха, він переміг у собі своє «я» і відгукувався болем на чужий біль.

В цьому ключ до виконання будь-якої молитви. Приходячи до святителя Спиридона, попросимо його: «Даруй і нам серце добре, милостиве, відкрите назустріч Богові і людям. І, якщо Богу завгодно, допоможи нам вирішити наші земні проблеми».

Взагалі, величезне щастя – бути ближче до святих, просто молитися їм від щирого серця, може бути, і не просячи особисто нічого для себе, а звернутися до святого за допомогою акафісту, канону, молитов, уважно помолитися на молебні.

Йти до святого не заради того, щоб випросити, а щоб просто стати ближче до святого і довірити свою долю в руки Божі. Невже ж святий не побачить, що потрібно особисто для нас, в чому нам допомогти? Головне, щоб серце було чистим, відкритим для тієї допомоги, яку будь-який святий угодник нам готовий надати.

Якщо прохання буде щирим і постійним, святитель обов’язково допоможе.

Ми знаємо, що прийнято просити у святителя Спиридона вирішення житлових питань. І ця традиція не склалася б, якби безліч людей по молитвам святого не отримали проханого. Але головне, що нам потрібно просити у будь-якого святого – це єдність, згода з Богом у Святому Дусі, бо це те, що становить мету нашого життя і що об’єднує всіх нас, православних християн, в Єдину Церкву.

Все життя земне нам тільки для того і дане, щоб ми шукали і знайшли Бога.

Притому важливо щоб ми дійсно просили цього від душі, а не з такими думками, що, мовляв, попрошу «для пристойності» чогось правильного і духовного, а там вже можна і про «головне» попросити, тобто про квартиру, наприклад. Ось якщо так думати, то краще і не молитися.

Тому що, така молитва засмучує святих тим, що вона свідчить про нерозуміння нами мети і значення духовного життя, свідчить про «переворот» свідомості, коли ми думаємо, що Бог нам потрібен для того, щоб вирішувати якісь свої земні справи, а на ділі все життя земне нам тільки для того і дане, щоб ми шукали і знайшли Бога.

Все сказане не означає, звичайно, що у святителя Спиридона не можна просити дозволу «житлового питання», але це означає лише, що головним в нашому житті має бути духовна єдність з Богом і Його святими.

А якщо такого розташування немає, то, значить, в першу чергу і потрібно просити про те, щоб святитель Спиридон допоміг прийти в правильне духовне улаштування. Просити про це від щирого серця. І якщо це прохання буде щирим і постійним, то святитель обов’язково допоможе навести порядок в домі, який нам вже дано: страшно сказати – в будинку Духа Святого, тобто в нас самих. А інше – додасться …

Перше, про що треба молити святих – про допомогу в боротьбі зі своїми гріхами і пристрастями.

Велика спокуса ставитися до кожного святому утилітарно. Святителя Миколи Чудотворця просити про допомогу в дорозі, молитися святому Іоанну Предтечі при головних болях, ну, а святителя Спиридона почитати як великого помічника в питаннях, пов’язаних з нерухомістю.

Тільки таке ставлення до святих пахне не православним шануванням, а якимось шаманством.

Перше, про що треба молити святих – про допомогу в боротьбі зі своїми гріхами і пристрастями. Чи часто ми про це молимося святим? Але ж така молитва і Богу угодна, і святим приємна. Так і треба підходити до мощів святих – з проханням про позбавлення від гневливости і роздратування, пустослів’я і засудження, блудних помислів і ін. А там і решта додасться.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept