“Я втрачаю віру”: що радять священники?
“Я втрачаю віру”: що радять священники?

“Я втрачаю віру”: що радять священники?

У багатьох буває стан, коли начебто віриш в Бога, але молитися, постити, відвідувати церковні служби не хочеться. На серце тривожно, душа кидається, але сумніви і побутові клопоти займають весь час. Такий стан може тривати кілька днів і навіть місяців … Потім часто з’являється відчуття власної непотрібності і нікчемності, а потім думка: віра ослабла, її … ні? Як пережити період, коли слабшає віра? Як боротися з власним байдужістю? Дієвими і перевіреними часом порадами діляться досвідчені пастирі.

Коли людина тільки-тільки приходить до Господа, він відчуває теплоту сердечну, проявляє завзяття, іноді готовий молитися цілодобово, але часто, не розрахувавши власних сил, він втомлюється і припиняє свою працю з порятунку душі, тоді настає внутрішнє спустошення.

Однак, якщо людина продовжує працювати і молитися, то період ослаблення віри проходить, він знову починає відчувати Божу благодать і радість від власного християнського життя.

Якщо в період життєвих труднощів, коли віра слабшає, припинити працювати і молитися за легкодухість, то потім будуть потрібні серйозні зусилля, щоб встати на шлях порятунку.

«Нерозкаяності – причина зневіри»
(Ігумен Лука (Степанов))

Коли людина не визнає себе грішною, а свої гріхи – справжньою причиною негараздів в житті і душі, то відбувається охолодження віри. З’являються думки, що Церква не має рації, вона помиляється. Людина кається, що прагне до самоукоренію, може грішити, але в християнських істинах і вірі розчарується.

«Допомагай тим, кому важче, ніж тобі»
(Ієромонах Димитрій (Першин))

Охолодження в вірі у нас буває щохвилини. Наприклад, прокинувшись, я вирішив, що пора читати ранкове правило. Однак відразу приходять думки про давно прийшовший лист, на який треба відповісти, про скопичений пилу … і рішучість здійснювати молитовне правило зникла. Суєта поглинула душу. Вже середина дня, а я раптом розумію, що ранкові молитви так і не прочитав. Або прийшов я в храм на службу, звертаюся до Господа, і раптом згадую, як Федір Петрович посварився з Іваном Семеновичем, і замість молитви розмірковую як їх помирити. Майнула думка про те, що нафта знову подорожчала, а євро впало в ціні.

Чому так відбувається? Тому, що я неуважний, схильний до зла. Подібні і постійні дрібні підміни поступово народжують схильність до гріха, потім пристрасть і залежність. Людини, яка панувала над собою, ним керують його бажання.

Один з афонських старців вважав, що наші пристрасті – біси, які застеляють Небо. Вростаючи в людську природу, вони її спотворюють. Усвідомивши це, ми можемо лише молитися Богу, просячи у нього милості.

Буває, що віра слабшає, коли людина втомлюється боротися з зовнішніми обставинами, що перешкоджають, як йому здається, його християнського життя. Але, слід пам’ятати, що існує Божий Промисел і Господь піклується про нас. Тому, коли ми гинемо в теплохолодності, то приходять скорботи, які струшують нас, спонукаючи повернутися на шлях порятунку.

Якщо вас ображають або настало охолодження, то зі свого досвіду я раджу допомагати тим, кому важче.

Коли наша турбота, добре слово і посильна допомога конвертуються в тиху радість, то відбувається душевний підйом.

«Іди до церкви, сповідайся і причащайся»
(Протоієрей Олександр Ільяшенко)

Охолодження – це спокуса. Період духовного підйому може змінитися розслабленням, але не можна сумувати. Потрібно мобілізуватися і молитися старанніше. Зрозуміти, що ослаблення віри – наслідок лукавих помислів, яким не можна вірити. Усвідомити, що це гріх, нехай і мимовільний. Тому, якщо не хочеш відпасти від Церкви і Господа, то потрібно поспішати в храм сповідатися і просити допомоги у Господа, щоб подолати спокусу.

«Християнам потрібно збиратися і ділитися досвідом»
(Священик Костянтин Пархоменко)

У вірі, як і в шлюбі, охолодження приходить, коли людина звикає. Щоб зберегти сім’ю і віру, необхідні зусилля і працю.

Не допустити охолодження, допоможуть наступні рекомендації:

Стежити, щоб молитва залишалася живою, а не формальною (бездушне вичитування).
Постійно «рости» у вірі.
Проявити творчий підхід – розвивати християнські «захоплення». Наприклад, вишивання ікон, робота в іконній лавці, читання і спів з дітьми і так далі.
Збиратися з іншими православними і ділитися досвідом щодо подолання труднощів, розповідати про паломницьких поїздках, надавати підтримку і т.д.
«Віра неможлива без молитви»
(Ієрей Валерій Духанин)

Віра повинна втілюватися в життя – відвідуванням церкви, молітвою, ставленням до оточуючих людей і так далі. Інакше, вона відходить на «другий» план. Віра – відчуття присутності Господа, коли відчуваєш, що Він поруч. Вона підтримується молитвою – розмовою з Богом.

Якщо людина намагається жити, дотримуючись Євангельських істин і каятися в гріхах, то Бог зміцнить її віру.

«Необхідно відганяти бісівський дух зневіри»
(Ієрей Димитрій Шишкін)

Якщо душу обволокла імла невіри, не варто дивуватися. Настав час зміцнюватися у вірі, які б помисли не лізли в голову. Важливо не піддаватися спокусам, а молитися Господу.

«Прояви терпіння – прийде духовна весна»
(Ієрей Леонід Кудрячіт)

Згодом здається, що віра стала «не та». Вона не так щира і гаряча, як спочатку християнського життя. Підтримувати живу віру, це як зберегти і примножити перше кохання – справа важка, але потрібне. Необхідно проявити терпіння, продовживши докладати зусилля і працювати, тоді знову відчуєш духовне піднесення і присутність Господа.

«Прикласти зусилля, змусити себе прокинутися»
(Протоієрей Ігор Фомін)

Пам’ятайте появу Ісуса Христа над морем Тіверіядським? Апостоли всю ніч рибалили, але не змогли нічого зловити. Вранці вони побачили Господа, але лише святий Іоанн Богослов, що пам’ятає про Нього, дізнався Христа. Апостол Петро, ​​почувши, що Ісус стоїть на березі відразу кинувся до Нього.

Ця сцена з Євангелія вчить нас тому, що при відчутті душевної порожнечі, слід змусити себе прокинутися і поспішити до Бога.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept