Які ікони обов’язково повинні бути в будинку і де їх потрібно вішати за церковними правилами?
Які ікони обов’язково повинні бути в будинку і де їх потрібно вішати за церковними правилами?

Які ікони обов’язково повинні бути в будинку і де їх потрібно вішати за церковними правилами?

Ікона, як кажуть в православної церкви, віконце до Бога, дивлячись в яке, християнин звертається до Першоджерела, тобто до Самого Господа.

Чим більше таких віконечок в будинку, тим в ньому світліше і затишніше, бо невидимо з ними буде присутній в нашому домі Господь.

Які ікони повинні бути в будинку обов’язково?
У будинку в першу чергу повинні бути образи Господа нашого Ісуса Христа і Матері Божої. Решта ікони розміщуються в разі потреби і бажання. В якійсь родині покровителем вважають святого Миколая Мирлікійського, частіше званого Миколою Угодником, особливо якщо там часто подорожують або робота домочадців пов’язана з поїздками. Кому-то протегує організатор «грошових і кар’єрних» справ святитель Спиридон Трімуфунтскій, хтось шанує мучениць Віру, Надію, Любов і матір їх Софію і т.д. Список небесних покровителів величезний, і всі вони можуть клопотати за нас перед престолом Божим.

Розміщення ікон по кімнатах
У дитячій, як правило, поміщають ікону Ангела-Хранителя і небесного Покровителя, того святого, ім’я якого дитина носить.

У спальні повинен бути куточок для молитви, щоб виконувати ранкові та вечірні правила.

У передпокої, над входом в будинок, місце для образу Матері Божої – захисниці нашого вогнища.

Мається на увазі, що православні готують сніданки, обіди та вечері тільки з молитвою: тоді трапеза стає не тільки смачною, але й корисною для здоров’я. Можна повісити або поставити в кухні ікону Божої Матері «Спорительница хлібів», Великомучениці Параскеви П’ятниці та інші.

Робочий день, як і будь-яку справу, у християнина починається зі звернення до Господа. «Без Бога не дійдеш до порога», «Без волі Божої і волосина з голови людської не впаде», свідчать християнські прислів’я. Тим паче і заняття, яке ми починаємо або завершуємо. Тому в кабінеті потрібна настільна ікона Спасителя.

Зал або вітальня – місце, де збирається вся родина, куди запрошують гостей. Там може розміщуватися маленький іконостас або так званий «червоний кут». У ньому домочадці розміщують ікони, особливо шановані в сім’ї, передані у спадок і ті, яким в будинку надають особливого значення.
Де вішають ікони в будинку за церковними правилами? Поняття покуття
Споконвіку ікони в будинку розміщуються на покуті. Це місце саме гідне і саме видиме при вході в будинок або кімнату. По ньому і судять, що в будинку живуть православні християни. І гості, поважаючи традиції, як правило, дотримуються законів християнського поведінки при відвідуванні. У сільському будинку світлиця ділилася навпіл сволоком – стельової балкою. У лівому кутку від неї, над обіднім столом і розміщувався червоний кут. У міських квартирах цей поділ умовний, тому під розміщення ікон господарі відводять найбільш почесне, за їхніми уявленнями, місце в будинку.
Де купують ікони для дому?
Ікони купують в церковних крамницях і обов’язково освячуються. Якщо покупка здійснена в храмової лавці, то такий образ вже освячений. Якщо ж ви придбали ікони не в церкві, то треба уточнити, чи відповідає вона церковними канонами, проконсультуватися зі священиком, щоб потім обов’язково посвятити. Іноді ікони роблять самостійно, вирізаючи образ з православного календаря і поміщаючи його в ошатну рамку, але такий образок теж потрібно віднести в храм і освятити.

Сімейні ікони, які передають з покоління в покоління
Зазвичай це ікони вінчальні, які є сімейною реліквією і дбайливо зберігаються, передаючись із покоління в покоління.

Ікони – це наш «сімейний альбом», за яким ми вчимося досягати святості.

Чи можна дарувати ікони для дому?
Безсумнівно, можна.

Якщо, тим більше, ви знаєте, якої ікони потребують саме в цьому будинку, то це буде не просто подарунок, а дуже корисне духовне надбання.

Як молитися перед іконою?
Стоячи на молитві – в храмі чи вдома чи, необхідно пам’ятати, що моліться ви не іконі, а образу Божому. За зображенням стоїть Божественна суть.

Ікона не атрибут і не деталь інтер’єру, а помічник у нашій розмові з Господом!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept