Як правильно молитися вдома?
Як правильно молитися вдома?

Як правильно молитися вдома?

«Молитва є зброя велика, невичерпний скарб, багатство, яке ніколи невиснажується, пристань безтурботна, підстава спокою; молитва є корінь, джерело і мати незліченних благ і могутніша за царську владу», – так писав про молитву великий богослов Іоанн Златоуст. Звичайно, черпати з цього джерела треба постійно, де б людина не знаходилася. Але як правильно молитися вдома, де немає священиків і іконостасу, як в храмі?

Навіщо потрібно молитися вдома?
Ми приходимо в храм, щоб помолитися Господу, Богородиці і святим. Там є їх лики, там священики служать літургії, там все зрозуміло. Але найчастіше, вийшовши з церкви, відразу занурюємося в мирську суєту і урочиста атмосфера храму начитає здаватися чимось далеким, точно гарний сон. Та й присутність Божа вже не так відчувається, адже куди простіше молитися перед образами, ніби розмовляєш, так би мовити, віч-на-віч.

Але ж Господь бачить і чує нас всюди, де б ми не знаходилися і що б не робили, і Йому не важливо, стоїмо ми перед іконою або готуємо вдома обід. Тому не соромтеся завжди говорити з Ним: хочете поскаржитися на долю – розкажіть Богу про свої проблеми, сталося в житті радісна подія – подякуйте, маєте якусь потребу – висловіть своє прохання. Адже сказано: «Просіть, і дасться вам; шукайте, і знайдете; стукайте, і відчинять вам; бо кожен, хто просить одержує, хто шукає знаходить, а хто стукає відчинять »(Мф. 7: 7).

Для віруючої людини молитва – це природний стан і потреба спілкування з Богом. Поки ми перебуваємо на вулиці або на роботі, нас постійно відволікають якісь справи і турботи, а ось вдома – вранці і ввечері – можна трохи відпочити від денної суєти і спокійно поспілкуватися з Богом і святими. Згадати, що хорошого трапилося за день і подякувати за це або подумати в чому згрішили і попросити вибачення, щиро розкаятися. І не сумнівайтеся, ви будете почуті.

Як правильно молитися Богу?
«Ти ж, коли молишся, увійди у свою кімнату, зачини за собою двері й молись Отцеві твоєму, що перебуває в тайні: і Отець твій, бачачи в таємниці, віддасть тобі Яві» (Мф. 6: 6).

По-перше, необхідно по можливості виконувати ранкове і вечірнє молитовне правило. По-друге, молитва не повинна бути «для галочки». Можна знати напам’ять десятки текстів, але щоразу тарабанити їх, не вдумуючись в сенс. Молитва – не заклинання, це осмислена розмова з Богом. Але кому сподобається співрозмовник, що знаходиться думками десь далеко, а на питання відповідає неуважно?

Варто уникати всіляких надмірно емоційних станів під час молитви: ейфорії, розчулення. Все це відноситься до розряду принад – на користь душі не йде, а от марнославство може розбудити: мовляв, я вже досяг високого рівня просвітлення, можна сказати, майже святий.

Молитися потрібно не тільки вранці і ввечері, а по можливості перед їжею і перед початком будь-якої справи. У першому випадку – це подяка Богу за те, що ми не голодуємо, а в другому – прохання про допомогу в вашому починанні.

А ось якщо говорити про обов’язковість виконання всіх молитовних правил, то тут думки святих отців різняться. Деякі наполягають на тому, що молитися потрібно обов’язково, оскільки це ще і дисциплінує людину, а інші вважають, що якщо зовсім немає можливості прочитати об’ємне правило, то нічого не станеться. Головне, не зловживати цим і щоразу не вишукувати приводи для того, щоб не молитися.

Читати молитви можна як уголос, так і про себе – як кому зручніше. Робити це найкраще перед іконами, які є у будь-якої віруючої людини. Добре, якщо в будинку обладнане покуття – місце, де висять образу і горить лампада.

Як правильно молитися святим?
У будь-церковній лавці або магазині православної книги можна купити збірники молитов з акафістами різним святим. Кому ж з них молитися?

Перш за все, тому святому, чия пам’ять випадає на даний день, а також своєму небесному покровителю, ім’я якого ви носите або кого почитаєте особливо. А от щодо «спеціалізації» святих питання досить спірне.

Знання житія святих допомагає орієнтуватися в тому, хто з них чим займався за життя. Так, наприклад, про здоров’я прийнято молитися цілителям. Однак це, скоріше, виняток, ніж правило, адже будь-якої «професійної» спеціалізації у наших небесних заступників немає. А народні повір’я про те, що ось цей допомагає вийти заміж, а он той – вигідно продати машину, – не більше, ніж спадщина язичницької свідомості, коли вважалося, що різні ідоли відповідають за різні потреби і явища.

Які молитви потрібно читати вранці?
Існує таке поняття, як «ранкове молитовне правило». Його можна знайти в будь-якому православному молитовнику. Однак мирська суєта не завжди залишає нам для нього достатньо часу, тому можна обмежитися 3-4 молитвами, але читати їх слід усвідомлено і не відволікаючись на сторонні думки. Звичайно, в цей список має входити головна молитва будь-якого християнина «Отче наш», а також «Богородице Діво, радуйся» і «Символ віри».

Ну і, звичайно, кращим захистом для християнина є псалми. Виберете для себе кілька тих, до яких найбільше лежить душа, вивчіть їх напам’ять і читайте щоранку.

А якщо вже зовсім немає часу на молитви вдома, святі отці дозволяють слухати їх у записі, наприклад, по дорозі на роботу.

Які молитви потрібно читати ввечері?
За аналоги з ранковим існує і вечірнє правило, яке також можна знайти в будь-якому православному молитовнику. Як і вранці, якщо немає сил читати його повністю, можна вибрати кілька найбільш близьких серцю молитов, головне, щоб вони читалися вдумливо. А вже засинаючи, добре створити коротку уявну молитву: «В руки Твої, Господи Ісусе Христе, Боже мій, передаю дух мій; Ти ж мене благослови, Ти мене помилуй і життя вічне даруй мені. Амінь ».

Як правильно молитися про зцілення?
Прямий «професійної спеціалізації» у святих не існує, проте з проханням про зцілення тілесних недуг прийнято звертатися до тих з них, хто і за життя займався лікуванням. Це святий великомученик Пантелеймон Цілитель, святі Косма і Даміан, святий євангеліст Лука, святитель Лука Кримський та інші. Існують збірники молитов з акафістами цим святим, їх способу висять в кожному храмі, в багатьох містах є частки їхніх мощей.

Однак це не означає, що з благаннями про зцілення можна звертатися до інших святих. Будь-який з них готовий вислухати наші прохання і донести їх до Господа. Так, ми знаємо сотні випадків зцілення за молитвами святого Матрони Московської, святої Ксенії Петербурзької, святому Миколаю Чудотворцю, а найголовніше – Господу Ісусу Христу та Богородиці. Потрібно тільки просити з вірою і надією на те, що Бог допоможе. А також завжди необхідно розуміти, що навіть хвороби трапляються з нами з Його волі і виключно нам на користь. Тому ніколи не можна нарікати на Бога, що б не трапилося, а завжди дякувати Йому. Навіть через хворобу і скорботи.

Які молитви найдієвіші?

-Всі молитви, якщо вони схвалені Церквою, однаково бажані Богу, а кожен вибирає ті, які ближче і зрозуміліше. Звичайно, необхідно знати «Отче наш» і Ісусову молитву, крім того, потужною силою володіють псалми. Наприклад, для захисту від будь-якого зла читають 90 псалом «Живий у допомозі», але це не означає, що інші молитви діють слабше.

Чи можна просити Бога наказать кривдника?

Ні, молитва ніколи не повинна бути спрямована на заподіяння зла іншому, навіть якщо на вашу думку, він сам зробив зло. Молитися можна лише про спасіння душі цієї людини.

Якщо чогось дуже хочеш, чи потрібно кожен день повторювати в молитві своє прохання?

Досить лише раз сформулювати своє бажання, але не вимагати у Бога його виконання і не ставити ніяких умов. Він почув і запам’ятав наше прохання, а виконає її лише в тому випадку, якщо це піде нам на користь.

Навіщо взагалі чогось просити у Бога, якщо Він і так все бачить і все про нас знає? І взагалі, навіщо Богу потрібна наша молитва?

Молитва насамперед потрібна нам як «телефон», за яким ми розмовляємо з Богом. Зрозуміло, Він знає всі наші потреби, але прохання в молитві – це акт доброї волі, декларація того, що ми чекаємо благодіяння тільки від Бога і тільки на нього покладаємо надію.

Як часто потрібно молитися вдома?
В ідеалі чим частіше, тим краще. Святі подвижники взагалі брали собі за правило молитися постійно, але ми, миряни, з головою занурені в побут і турботи, такої благодаті досягаємо рідко. Тому добре, якщо кожна людина буде молитися вранці і ввечері, а також перед їжею і перед початком будь-якої справи. А займаючись домашніми справами, корисно повторювати про себе Ісусову молитву, яка освятить все, що ми робимо: «Господи, Ісусе Христе, сине Божий, помилуй мене грішного (грішну)».

Як молитися вдома перед іконою?
Ікони є в будинку будь-якого православної людини. Як правило, вони висять на стіні або стоять на полицях. І коли ми хочемо звернутися з молитвою до якого-небудь святому, найзручніше зробити це перед його образом, так би мовити, дивлячись в очі. Ікони для того і створені, щоб ми не уявляли собі щось в розумі (до речі, багато священиків взагалі не рекомендують молитися з закритими очима, щоб не впасти в спокусу), а бачили того, кому молимося.

Часто від атеїстів і послідовників інших християнських конфесій можна почути, що ми, православні, поклоняємося дошках з портретами. Але, звичайно ж, це зовсім не так, і тут можна привести таке порівняння. Припустимо, дівчина носить при собі фотографію коханого. Часто вона розглядає це фото і навіть цілує його. Але хіба вона при цьому цілує папірець? Звичайно, ні. Таким чином дівчина висловлює любов до того, хто зображений на цьому папірці. Те ж і з іконами. Ми молимося не дошкам, а тим, хто на них зображений і, погодьтеся, дивлячись на лики, це робити простіше.

Перед іконою найкраще молитися стоячи або на колінах, хрестоподібно склавши руки на грудях, після закінчення кожної молитви кланятися і хреститися.

Чи можна молитися вдома своїми словами?
Безумовно, можна, адже молитва – це не магічний набір слів, а наш душевний порив, живе спілкування з Богом. Однак моління своїми словами не повинно замінювати і читання вже існуючих молитов, які потрібні для того, щоб зорієнтувати нас в тому, як і що правильно говорити Богу.

Що ж стосується молитви своїми словами, то преподобний Никодим Святогорець радить розділити її на 4 частини: славослів’я Бога, вдячність Йому за все, що Він нам дає, каяття у своїх гріхах і тільки після цього формулювання свого прохання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept