Чи можна врятуватися, живучи по совісті?
Чи можна врятуватися, живучи по совісті?

Чи можна врятуватися, живучи по совісті?

Майже кожному православному християнинові в розмові зі своїми родичами або друзями доводилося чути такі пояснення їх нецерковного положення: «у мене Бог в душі, я нікого не вбив (нічого не вкрав), я живу по совісті». Чи є надія на спасіння у таких людей?

На питання, що ж таке спасіння і життя вічне, більшість простих прихожан дають один з наступних відповідей:

  • райський сад з дивовижними деревами;
  •  місце вічного блаженства, де немає хвороб, горя і смерті;
  • небесне місто Єрусалим з співаючими ангелами і святими та ін. У всіх цих визначеннях є якась частка істини, однак в них відсутнє найголовніше. Як сказав одного разу митрополит Антоній Сурожський «Вічне життя – це в першу чергу наша прилучення до Бога». Тобто, щоб відчути радість порятунку, не потрібно чекати результату з нашого земного життя. Уже зараз православний християнин, за словом апостола Петра, є причасником Божого єства.

Щоб зрозуміти глибину євангельської звістки, необхідно усвідомити для себе відповіді на наступні 2 питання:

Чому наш Господь Ісус Христос названий Спасителем?
Від чого Він нас рятує?

Всі релігії сходяться в тому, що в нашому світі сталася якась катастрофа, після чого людство стало схильне до смерті, страждань, хвороб. Відповідно, якщо орієнтуватися тільки на наші втрати, то суть порятунку можна звести до усунення цих самих наслідків. Однак християнство вказує на найголовнішу втрату людини внаслідок гріхопадіння – ми втратили Бога. А без Нього наше життя починає вмирати, тліти, виснажуватися.

Звідси виводяться важливі думки:

  • рятівна місія Сина Божого ставить за мету повернути людині головну втрату – Бога;
  • перемога над смертю, гріхом і т. п. можлива тільки за однієї умови – відновлення причетності до Джерела Життя (Богу).
    Святе Письмо в різних формах наполягає на тому, що врятуватися добрими справами неможливо. Такі спроби можна порівняти з тим, як якщо б людина з кульгавою ногою намагалася ходити прямо, не вилікувавши фізичну ваду.

Як бути з язичницькими народами?
Це питання часто задають люди, бажаючі виправдати своє небажання входити в церковне життя. Святе Письмо дає деякі натяки на те, що шанс на порятунок є і за межами видимих ​​церковних стін. У апостола Павла є припущення, що язичники, не маючи доступ до Божого Закону, будуть суджені законом совісті. Чи варто себе тішити надією на такий варіант, відкидаючи можливість долучитися до Церкви, брати участь в Таїнствах, освічуватися живою проповіддю? Питання риторичне. Однак з упевненістю можна сказати, що Бог бачить ситуацію кожної людини, і стукає в життя кожної людини всіма доступними способами («Се стою біля дверей і стукаю»).

Навіщо потрібні добрі справи?

Окремі протестантські групи сповідують крайній розуміння порятунку, обмежуючи своє релігійне життя лише вірою в Подвиг Спасителя. Для таких є серйозне застереження Апостола – «і біси вірують». Неможливо відродитися християнською вірою, і не поміняти своєї поведінки. Оновлення життя, любов до Бога і ближнього виражається в тому числі в нашій добрій поведінці.

І тут стає зрозумілою функція совісті, яку Авва Дорофей називає «іскрою Божою в душі людини». До совісті людини в занепалому стані Святе Письмо застосовує такі епітети, як “спалена”, “нечиста”, “опоганена”. У Хрещенні ми просимо у Бога «благої совісті», після чого вона дійсно може стати інструментом нашого духовного керівництва.

Як відповідь на питання «Чи можна врятуватися, живучи лише по совісті?» можна привести цитату з Біблії «Не спокушай Господа». Краще не ризикувати, і, поки є ще час, долучитися до Церкви Христової. Це дасть можливість в повноті насолодитися радістю спасіння вже тут, в земному житті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept