Трохи про смирення в православ’ї…
Трохи про смирення в православ’ї…

Трохи про смирення в православ’ї…

Напевно, кожна людина чула про таке поняття, як смиренність, чула, що потрібно бути смиренною, так би виконати Волю Божу і наблизитися до Його Небесного Царства.

Так, немає сумніву в тому, що про смирення чув абсолютно кожен, але далеко не всі люди повною мірою розуміють, що позначає цей термін і, як чинити, щоб дійсно бути смиренним. Далеко не всі люди розуміють, для чого нам смирення і в чому воно допомагає, тому, роз’яснити дану ситуацію допоможе більш детальне вивчення озвученої теми.

Якщо говорити про те, що людина повинна проявляти смирення, спочатку варто згадати саме про значення цього терміна. Таке поняття, як смиренність – це термін, який має позитивне значення, яке можна описати таким чином:

  • смиренність є християнською чеснотою, протилежної гордості;
  • суть смирення полягає в тверезому бачення себе самого;
  • смиренням по відношенню до Господа можна назвати бачення власних гріхів і надія на милосердя Господнє;
  • смиренність по відношенню до ближніх – це відсутність злості і дратівливості, навіть якщо вони роблять щось неправильно;
  • смиренність до себе самого – це вміння не звертати увагу на недоліки інших, прекрасно розуміючи всі свої мінуси. Смирення – це особливий стан, який складається з трьох ступенів. Перша ступінь смирення – це прийняття людиною всілякої критики, як свого роду ліки. Друга ступінь полягає у викоріненні усілякого гніву, а третя – це недовіра до власних добрих справ і постійне роблення навчитися бути добрішим. Щоб стати воістину смиренною людиною, необхідно щосили намагатися виконувати Євангельські заповіді.

Чому однією з важливих християнських чеснот прийнято вважати смирення?

Часто можна почути про те, що однією з найважливіших чеснот християнина є саме смиренність, але багато людей не до кінця розуміють, чому це саме так. Причини, за якими можна вважати смирення однією з найбільш важливих чеснот, є наступними:

  • смиренність відображає належне ставлення до себе, Бога і ближніх;
  • смиренність допомагає людині максимально правильно і об’єктивно оцінити свою життєву роль;
  • істинне смирення відображає готовність людини завжди і в усьому виконувати Волю Господа;
  • смиренна людина висловлює щиру подяку Господу, навіть якщо в житті йде щось не так, як вона планує;
  • смиренність – це не формальна покірність, а справжнє послух Господу і дотримання Його Волі;
  • смиренність має таке ж позитивну дію, як справжня любов і милість.
    Багато людей вважають смиренність проявом слабкості, в той час, коли вона показує наявність справжньої духовної сили, адже визнати свої помилки може далеко не кожен.

Чим ближче людина до стану щирого смирення, тим більше спокус у неї буде з’являтися, оскільки диявол всілякими силами намагається віддалити від Бога кожного, хто намагається до Нього прийти.

Як можна навчитися смирення?

Навчитися смиренню буває дуже складно, оскільки визнавати свою недосконалість і помилки завжди важко, але все ж, зробити це реально. Щоб навчитися смирення, доведеться витратити чимало часу, слідуючи таким корисним радам:

  • потрібно всіма силами намагатися перемогти гординю;
  • потрібно чітко усвідомити, що людина ніщо не може без Божої допомоги;
  • варто брати приклад з духівників і намагатися наслідувати їх.
    Так, людині доведеться докласти максимум зусиль, щоб усвідомити свою неміч і навчитися протистояти спокусам зовнішнього світу. На те, щоб впоратися з гординею і усвідомити свою неміч, у людей йде дуже багато часу, але якщо їм вдається перемогти земні пристрасті, то вони автоматично стають переможцями, а перемога над собою – це те, що заслуговує повагу.

Смирення – це дуже хороша практика, яка має бути присутня в щоденному житті кожного християнина, оскільки воно допомагає сприймати інших без злості, усвідомлювати свої помилки, що і дозволяє швидше прийти до Бога.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept