Навіщо ходити в храм, якщо Бог є в душі?
Навіщо ходити в храм, якщо Бог є в душі?

Навіщо ходити в храм, якщо Бог є в душі?

Православні християни, які звикли щонеділі і кожне велике християнське свято починати відвідуванням храму, часто зустрічають нерозуміння і подив з боку оточуючих. Наприклад, повертаючись з церкви, відчуваючи стан легкості і приємної втоми, можна зустріти знайомих і на їх питання, звідки йдеш, відповісти, що зі служби.

Люди спочатку дивуються, а потім кажуть, що вони ось теж віруючі. Але тільки до церкви не ходять, вважають, що Бог у них в душі, і це найголовніше. А ходити на богослужіння – це другорядне …

Що там робити, в храмі?

У храмі нас чекає Бог. Саме там знаходиться те, що відповідно до основоположного документу, Святому Євангелії, Господь залишив людям – Причастя Тіла і Крові Христових.

Якщо віруюча людина знає євангельські тексти, вона зрозуміє, що немає іншої можливості з’єднатися з Богом, стати з ним єдиним – крім як в процесі причащання. І позбавляти себе такої можливості – значить, здійснювати проти себе злочин.

За межами храму люди весь час виконують свій обов’язок, йдуть на якісь поступки. Приносять своє здоров’я, час, кошти в жертву обставинам, оточуючим людям і випадковостям. І часто розуміють, що ці жертви марні, занадто пізно. Але де ж є таке життя, щоб не жертвувати собою? Саме там, в церкви, знаходиться таке життя …

Звернемося до Євангелія.

Син Людський прийшов не на те, щоб Йому служили, але щоб послужити і віддати душу Свою дати на викуп багатьох (Мт. 20,28)

Бо так полюбив Бог світ, що віддав Сина Свого Єдинородного, щоб кожен, хто вірує в Нього, не загинув, але мав життя вічне (Ів. 3,16)

Зрозуміти, що Бог не вимагає від людей служити йому – це значить, зробити перший крок до вічного життя. Господь сам віддав людям все, що міг. І нічого не вимагав від них, тільки пропонував їм змінитися, виправитися, залишити гріхи, покаятися і стати краще. Кожен міг піти за ним, або залишитися там, де він був до цього.

Релігія не перебуває з того, що в неї привносять люди. Вони лише фіксували якісь процеси, викладаючи їх в канонічних творах. Головне в церкві – що люди з неї виносять, що вони вкладають в свою душу. І це багатство безмежно, воно може поповнюватися і поповнюватися невпинно.

Ті ж, хто не бажає вникнути, зрозуміти, прийняти ці прості речі, викладені вустами Ісуса Христа, позбавляє себе цього багатства, що не багатіє, а бідніє душею з кожним днем.

Рано чи пізно, багато хто приходить в храм за потребою. Коли розуміють, що без Божої допомоги не в змозі впоратися зі своїм життям. І звертаються з благаннями: «Дай мені, Господи, здоров’я, щастя, грошей побільше!». Моляться, часто зі сльозами і від душі. І виходять з храму, іноді з надією, іноді не відчувши ніякого відгуку. Чому?

Тому що серце їхнє було затверділе (Мк. 6:45)

І найдивніше, що, отримавши необхідну, люди вважають, що це все дісталося їм з їхньої власної волі. Що здоров’я поправили ліки, що гроші зароблені своєю працею, а щастя прийшло саме. Вони вже не пам’ятають своїх сліз, пролитих у храмі. А Бог пам’ятає ці сльози, він вірить, що вони були щирі. Адже його заклик був почутий:

Прийдіть до Мене всі струджені й обтяжені (Мф. 11,28)? .. І Я заспокою вас … знайдете спокій душам вашим.

Двері храму відкриті для всіх

Церква існує навколо Таїнства Причастя. Саме біля цього, заповіданого нам Господом, таїнства і зведені стіни і купола, що ваблять нас до себе скромним блиском або величним сяйвом. Відвідати храм – не тяжкий обов’язок, а великий привілей православних, які користуються таким даром. Це потрібно цінувати, пишатися і прагнути використовувати якомога частіше.

Саме в християнському храмі люди стають учасниками трапези Господньої. Вони отримують ту Енергію, яку не отримують ніде, крім як у Вівтаря. Бог запрошує людей на Таємну Вечерю, чекає своїх причасників. А вони відвертаються від воріт до свого житла і кажуть: «Не піду в храм, бо Господь у мене в душі!»

І ось тут таїться найстрашніше – якщо Господа такі люди не торкаються, не приймають в себе, то Хто живе в них? Чи не ворог чи людський, який вміє дуже вміло приймати будь-який вигляд?

Це головна небезпека тих, хто відлучений від Святого Причастя – не розпізнавати в собі диявола, адже Бога вони не пізнали, тому і порівняти їм немає з чим.

Двері храму відкриті для всіх, тому і люди повинні відкрити двері своїх душ для Бога.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept