«Припини працювати по неділях і все буде гаразд!»
«Припини працювати по неділях і все буде гаразд!»

«Припини працювати по неділях і все буде гаразд!»

Старець Паїсій Святогорець є одним з улюблених багатьма православних святих, які давали живі, дієві і добрі поради християнам, переймаючись до глибини душі вірою і любов’ю.

Геронда (так в Греції називали старців), завжди відрізнявся душевністю і турботою про мирян. В одній зі своїх бесід старець Паїсій наполягав на тому, що не можна працювати в неділю. Ось чому він пояснював таку відповідь.

За прикладом самого Творця

Господь, створюючи Землю, людину, тварин, працював 6 днів і 7 присвятив відпочинку від трудів праведних. Іудеї шанують суботу і в цей день в Ізраїлі закриваються всі магазини, люди живуть тільки духовним життям.

На згадку про Христа православні християни шанують не суботу, а неділю, звільняючи його від справ за прикладом творця в співвідношенні 6 до 1.

Приблизно такий же режим радять вибирати сучасні фахівці, щоб уникнути перевтоми і хвороб. Цей механізм закладений самою природою, тому ті, хто працюють не 6, а 7 днів на тиждень без вихідних можуть відчувати постійну втому, переживання, негативні наслідки надмірної роботи для здоров’я.

Навіть сучасні психіатри дійшли висновку про те, що на сім труднощів повинна бути хоча б одна позитивна емоція і хвилина відпочинку – це вважається найкращою профілактикою душевних хвороб.

Щоб підтримувати емоції в нормі, їх співвідношення має бути 7 до 1, тобто на 7 позитивних одна негативна, щоб людина зуміла відновити рівновагу.

Такий баланс часто порушується при роботі без відпочинку, перемикання і розслаблення, тому, плануючи режим роботи на тиждень, варто уподібнюватися Творцю, який 6 днів працював, 7 присвятив відпочинку від праведних справ.

Слова старця Паїсія

Батько Паїсій не раз говорив прихожанам про те, що біди можуть сипатися на людину, якщо вона починає працювати в неділю, напередодні недільного дня ввечері і в великі церковні свята.

Від неї йде благодать, тому справи не влаштовуються, починаються неприємності, як би нагадуючи про те, що не варто поспішати все встигнути – іноді краще приділити увагу відпочинку і Богу. Багато з тих, хто слідували цій пораді, відзначали такі зміни у своєму житті:

Поступово проходила хронічна втома і дратівливість;

Поліпшувалися відносини з близькими;

З’являлися сили для роботи;

Життя ставало більш різноманітним і цікавим;

Парафіяни мудріше приймали рішення, в їх житті ставало менше місця метушливим і необачних вчинків.

Старець Паїсій розповідав про селянське життя, коли люди, скільки б роботи у них не було, припиняли її робити в неділю, присвятивши цей день духовному життю.

Багато хто навіть заздалегідь готували їжу, пекли хліб в суботу до заходу сонця, щоб неділю присвятити ближнім, храму і молитвам.

За це Господь дарував їм не тільки міцне здоров’я, що дозволяє справлятися навіть з великою фізичною роботою, а й світ в родині, добрі відносини, здоровий дух, який дозволяв їм з гідністю пройти через багато випробувань.

Сьогодні все частіше скаржаться батьки на хвороби дітей, витрачаючи весь вільний час на облаштування життя, заробляння грошей, в тому числі і в неділю. Саме з цієї причини біди сипалися на багатьох з них, а зароблені гроші витікали на лікарів, незначні справи.

Таким людям старець Паїсій радив припиняти працювати в неділю, навіть якщо доводиться відкладати на вихідні всі домашні справи.

Він вважав, що в цьому для християнина немає ніякої користі. Однак це не означає, що в неділю треба зовсім нічого не робити, якщо, наприклад, захворіла дитина, трапилася якась біда чи якщо робочий день випадає на неділю або свято.

Мова йде про домашні справи або додаткову роботу, від якої людина цілком може відмовитися або перенести.

Тому дотримуйтесь недільного дня і побачите, як поступово зміниться ваше життя під впливом благодаті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept