Що значить «Нести свій хрест»?
Що значить «Нести свій хрест»?

Що значить «Нести свій хрест»?

Кожна людина, навіть далека від церкви чула такий вислів «Нести свій хрест». Зазвичай багато хто сприймає його як марність опору страждань, проте священики дають більш розгорнуту відповідь на це поняття. Про те, навіщо християнину потрібно нести свій хрест і чи не простіше його скинути, розглянемо докладно в статті.

Чому Христос вибрав страждання?

Коли християни кажуть «це твій хрест і треба нести його гідно», вони згадують далекі події часів Ісуса Христа. Господь вибрав страждання і смерть на хресті, на якому зазвичай розпинали розбійників, убивць і злочинців того часу. Своїми стражданнями Христос взяв на себе гріхи людства. Христос не тільки був убитий на хресті, а й ніс його до самої Голгофи в страшних муках, падаючи під тягарем свого хреста. Наслідуючи Христа, багато християн несуть і свій хрест страждань, вважаючи, що цим дають собі доступ в життя вічне.

Самокатування і штучне притягнення до себе неприємностей, характерне для сект, не має нічого спільного з православним хрестоношення.

Що значить для християнина нести свій хрест?

Кожна людина приходить у світ в своїй родині, в світ своїх страждань. Один народжується в благополучній і щасливій сім’ї, біди можуть деякий час обходити його стороною, на іншого постійно звалюються випробування, багато з яких подолати дійсно непросто. Християнство закликає людину нести свій хрест і не шукати легких шляхів, якщо вихід з страждань може обернутися порушенням заповідей любові до ближнього. Хрестоношенням можуть вважатися наступні ситуації:

Догляд за хворою дитиною або старими батьками;
Терпіння страждань при хвороби, якщо медицина безсила;
Душевні муки, незважаючи на покаяння;
Терпіння взагалі, коли ситуацію можна змінити і непросто до неї пристосуватися.

Навіть в Таїнстві шлюбу червоною ниткою проходить фраза «тяготи і біди один одного носіть», але на практиці це здійснити досить непросто. Той, хто стикався з важкими життєвими ситуаціями знає, як непросто доглядати за хворою людиною, терпіти непростий характер чоловіка (дружини), родичів і дітей, з якими доводиться жити разом. Більшість людей призводить до храму саме страждання.

В цьому випадку священики закликають до покаяння або до того, що потрібно нести свій хрест, якщо ситуацію змінити не можна, але між добровільними стражданнями, які можна і потрібно долати і хрестоношення грань дуже тонка, адже іноді безпечніше відступити від почуття християнського боргу перед ближніми, ніж йому слідувати до кінця. Хрестоношення не рахуються наступні ситуації:

Відмова від медичної допомоги;
Важка робота, від якої є можливість відмовитися;
Непосильний молитовний труд;
Самокатування і самообмеження, в якому немає необхідності.

Вирішити, чи варто нести хрест чи ні для себе може кожен, але в деяких випадках варто звернутися до священика, особливо якщо немає сил нести хрест далі або його носіння загрожує безпеці інших людей – наприклад, в ситуації, коли християнський обов’язок закликає додивитися хворого родича не буде гріха, якщо здадуть його до відповідного закладу, коли його поведінка загрожує безпеці інших людей (може відкрити газ в квартирі, залити сусідів і багато іншого). Кожна ситуація в житті християнина унікальна і може вимагати індивідуального підходу і розмови з духовником.

Справжня мета хрестоношення – смиренність, адже страждання можуть збурити людину, загострити такі пороки як заздрість, осуд і злість, тому, слідуючи Христу, важливо остерігатися ремствування або постаратися не братися за те правило, яке може виявитися не під силу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept