Причастя в православній церкві: підготовка, правила, як проходить
Причастя в православній церкві: підготовка, правила, як проходить

Причастя в православній церкві: підготовка, правила, як проходить

У православній церкві існує сім таїнств. Всі вони необхідні і важливі, але є серед таїнств одне, яке є вінцем інших, найголовнішим і загадковим, – це святе причастя, або євхаристія

За день до Свого хресного подвигу, у Великий четвер на Таємній Вечері, Ісус Христос вперше відкрив учням таїнство причастя. Ось як про це оповідає Євангеліє від Марка: «І коли вони їли, Ісус узяв хліб, і поблагословив, поламав, дав їм і сказав: Прийміть, споживайте, це тіло Моє.

І, взявши чашу, подяку вчинивши, Він подав їм, і пили з неї всі. І сказав їм: Це кров Моя Нового Заповіту, що за багатьох проливається »(Мк. 14: 22-24). Але це була не просто трапеза, так вперше Господь показав нам, Його дітям, можливість з’єднатися з Ним не тільки на духовному, а й на матеріальному рівні.

Термін «таїнство», мабуть, найбільш повно характеризує причастя, оскільки ніхто – ні богослови, ні священики, ні вчені – до сих пір не в змозі пояснити, яким чином хліб, спечений людьми, і звичайне червоне вино перетворюються в Плоть і Кров Бога. Для нас, земних людей, це залишається таємницею.

Деякі вважають, що для праведного життя достатньо всього лише робити добрі справи і молитися. Але це далеко не так. Ніколи не можна забувати про те, що навколо незримо рояться сотні злих духів, вселяють нам зовсім не праведні думки. І часом ми навіть перестаємо помічати, що грішимо, вважаючи, що живемо, «як все». Біси чіпляються, точно реп’яхи, і чим далі, тим їх стає більше. Кого-то вони штовхають до зневіри і депресії, кого-то відвертають від Бога і Церкви, і ось вже людина перестає замислюватися про свою душу.

Такій, оброслій бісами, душі дуже важко, вона стогне і плаче, а людина деколи навіть не може зрозуміти, чому йому так гірко, чому не ладиться сімейне життя і нічого не радує. І навіть добрі справи і молитви допомагають дуже слабо, тому що моральні орієнтири виявляються змазані, адже без Божої допомоги не завжди можливо відрізнити добро від зла. Поступово такий стан речей стає звичним.

Складно передати словами те відчуття, яке відчуває людина після причастя – можливо, першого у своєму житті. В душі раптово настає спокій, а тіло здається таким легким, точно раптово помолодшало. Хочеться співати в унісон з хором і посміхатися кожному зустрічному. І потім, вже після причастя, абсолютно не тягне до минулих плотських задоволень, а ось духовні теми, навпаки, залучають все більше і більше. У житті починає відчуватися Божа воля – багато подій знаходять закономірність і сенс, а в тому, що здавалося просто низкою неприємностей, раптово відкривається духовна користь.

Таке воно, святе причастя.

Як підготуватися до причастя?

Звичайно, як до будь-якого церковного таїнства, до причастя потрібно готуватися.

Зважившись причаститися, ви повинні дотримуватися посту – в ідеалі протягом 3 днів, а вранці перед таїнством і зовсім не споживати ніякої їжі.

Ще одна обов’язкова вимога – це читання Послідування до святого причастя, спеціального молитовного правила, в якому ми каємося перед Богом і просимо Його пробачити нас і допустити до прийняття Свого Тіла.

І, звичайно, головна підготовка до причастя в православній церкві повинна проходити в вашій душі. І, до речі, варто бути готовим до того, що біси можуть почати всіляко перешкоджати вам, вселяючи думки про те, що причащатися не обов’язково, що підготовка занадто складна або ще щось в цьому роді. Часом навіть обставини можуть складатися так, що вам доведеться вибирати: піти до причастя або на якийсь світський захід. І в даному випадку потрібно чітко вирішити для себе, з ким ви: з Богом або зі світом.

Піст
Як вже було сказано вище, причащання в православної церкви передбачає нетривалий піст для того, щоб людина змогла прийти до Бога з очищеної душею і тілом. Тобто, перед таїнством не можна вживати їжу тваринного походження. Послаблення в пості допустимі, якщо людина хвора і за станом здоров’я їй необхідно їсти скоромну їжу. Піст включає в себе не тільки банальну дієту, але і утримання від розваг – не варто дивитися розважальні програми або серіали, а краще приділити вільний час читання святоотецької літератури або, якщо вам так зручніше, перегляду або прослуховування проповідей, яких в інтернеті можна знайти безліч.

Сповідь
Це те, без чого вас просто не допустять до причастя. До сповіді краще підготуватися заздалегідь і дуже вдумливо. Згадайте свої погані вчинки, за які вам соромно. Можливо, ви когось образили, про кого-то подумали погано, були дратівливі. Перечитайте 10 заповідей і приміряйте кожну з них на себе: чи не порушували? Найголовніші свої гріхи краще записати на папері, щоб ненароком не забути під час сповіді. Але пам’ятайте: якщо ви сповідуєте свій гріх, то повинні бути готові до того, щоб не повторювати його. Тобто, якщо ви, наприклад, каєтеся на сповіді в курінні, але зовсім не мають наміру кидати, то краще і не згадувати цього – який сенс? А ось якщо у вас все ж вистачило мужності залишити шкідливу звичку, обов’язково сповідайтеся батюшці в минулому гріху, щоб прочитання над вами дозвільні молитви змили його з душі назавжди.
Висповідатися можна заздалегідь – за день або два до причастя, але можна і в той же день під час літургії. Все залежить від храму, в який ви ходите.

Як проходить причащання в церкві?

Причастя в православній церкві відбувається в кінці літургії. Причасникам необхідно прийти до її початку і не залишати храму до закінчення. Всього літургія триває близько 2 годин. Це час, коли душа, залишивши все земне за порогом храму, повністю налаштовується, якщо можна так сказати, на Божественну хвилю. І ось ви вже відчуваєте, як залишають вас все мирські тривоги і турботи. Саме з таким очищеним серцем і потрібно підходити до таїнства.

В кінці літургії священики йдуть до вівтаря, а люди поступово шикуються до чергу і терпляче чекають, коли відбудеться головне чудо – перетворення хліба і вина в Тіло і Кров Христову. Тоді чаша буде винесена, а священик запросить всіх до причастя.

Рекомендується причащатися не рідше одного разу на місяць.

Як підходити до чаші?

Кожен, дочекавшись своєї черги, спокійно підходить до священиків, склавши руки на грудях хрестоподібно. Хреститися перед чашею не потрібно. Далі слід назвати своє ім’я, дане при хрещенні, і відкрити рот, щоб батюшка за допомогою ложечки (спеціальної ложечки) поклав туди частку Крові і Тіла Христової. Потім вам промокнути губи, після чого можна відійти, поступившись місцем наступному.

Тут же в храмі зі спеціального столика потрібно взяти шматочок проскури і запивкою – розбавлене теплою святою водою вино. Це необхідно для того, щоб у роті не залишилося ні найменшого шматочка частинок Тіла Христового.

Що робити після причастя?

Після причастя ви можете їсти будь-яку їжу, а грішити вам просто не захочеться. Адже ваше тіло і, звичайно, душа в цей час є одним цілим з Богом. Всі біси відпали від вас і бояться наблизитися зі своїми спокусами.

Увечері ж необхідно прочитати ще одне молитовне правило: подяки молитви після Святого Причастя. Адже потрібно віддячити Богові за те, що Він, незважаючи на всю нашу недосконалість і слабкість, став з нами однією плоттю.
До речі сказати, існує безліч забобонів щодо правил поведінки після причастя. Мовляв, заборонено чистити зуби, не можна нікого цілувати і навіть митися. Звичайно, звертати увагу на такі вигадки не варто, все це робити не тільки можна, а й треба. Найголовніше – це якомога довше зберегти в собі ту радість єднання з Богом, яку ми випробували під час головного православного таїнства.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept