Що значить слово «алілуя» в православ’ї?
Що значить слово «алілуя» в православ’ї?

Що значить слово «алілуя» в православ’ї?

Велика кількість православних молитов завершує слово «Алілуя», яке має давньоєврейське походження. Нерідко воно зустрічається в церковних співах або під час богослужінь. Воно надає урочистості моменту, підвищуючи значення молитви. Слово «алілуя» перекладається з давньоєврейської мови як «хваліть Яхве», тобто «хваліть Господа». Як і деякі інші церковні терміни, для сучасної людини це слово незвично і до кінця незрозуміло.

Незважаючи на те, що всі православні молитви переведені на сучасну мову, без перекладу були збережені два слова, що залишаються в священних текстах досі – це «амінь» і «алілуя».

Походження поняття «алілуя» пов’язано з ім’ям старозавітного бога Яхве. Це спотворене захоплене звернення до нього в наказовому способі множини. В Іудеї священики використовували дане слово, щоб закликати людей відреагувати на молитовний текст.

У сучасному значенні суть поняття дещо змінилася. У православ’ї це вигук, який прославляє Господа, присутній у багатьох службах.

Коли прийнято говорити «алілуя»?

Дане слово часто зустрічається в церковних службах, а також молитвах, які можна читати дома, навіть не приходячи в храм.

В обов’язковому порядку «алілуя» завершує кондаки акафістів. Акафісти – особливо урочисті піснеспіви. Якщо слідувати точному перекладу з грецького, то їх прийнято виконувати неодмінно стоячи. У сучасній службі акафіст – молитва, в якій до Господа звернені конкретні прохання, при цьому йому підносяться похвали.

Кондаки під час служби називають молитовні тексти невеликого розміру, це своєрідні «хвалебні пісні», які і завершують, співаючи «алілуя».

Вихваляння Господа

У храм часто приходять люди, які знаходяться в депресії, страждають через проблеми, життєвих тягот і негараздів. У такій ситуації віруючого нічого не радує. Порятунок він може знайти в молитовної допомоги. Часто допомагає вилити подяку Богу, відчувши в молитві радість, яка і надає життєвих сил.

У такій ситуації важливо вчасно опинитися в церкві, щоб взяти участь в службі. Допомагає замовлення подячного акафісту або акафісту з проханням про дозвіл труднощів. Це короткі богослужіння, коли священик молиться від імені Церкви тільки про тих, хто безпосередньо цей молебень замовив.

Завершуючи кондаки акафісту, слово «алілуя» підносить славу Господа, з його допомогою віруючий висловлює щиру подяку. Правда, не варто вірити сумнівним теоріям про те, що «амінь» і «алілуя» – таємні імена Господа, що володіють особливою силою. У християнстві немає ніяких таємниць, все гранично просто і відкрито: Бог дарує парафіянам радість і благодать в церковних Таїнствах і молитовних текстах. Натомість він просить дотримуватися заповідей, вірити в нього, вчасно каятися, визнаючи свої гріхи і помилки.

Вимовивши слова «алілуя» і «амінь», людина висловлює свою щиру віру в Господа. Цим віруючий в черговий раз висловлює свою щиру віру, підтверджуючи, що всім серцем вірить Богу.

Акафісти, під час яких вимовляють «алілуя», є одним з найбільш поширених в православ’ї богослужінь. Їх дозволяється проводити не тільки в храмі, але і в домашній обстановці. Найвідоміший акафіст – «Слава Богу за все». У ньому парафіяни підносять хвалу Господу, прославляючи його, дякують за все, що їх оточує, за мир, який він створив.

За канонами акафісти слід вимовляти церковнослов’янською мовою, що погано зрозуміле сучасній людині. При цьому деякі популярні молитви, які є частиною акафістів, переведені на сучасну мову. Їх проголошення на сучасному мові не суперечить ніяким канонам. Більш того, молитися дозволено навіть своїми словами, головне, щоб молитва була щирою, звертатися до Бога потрібно виключно від серця.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept