Ікона Ісуса «Хваліть Господа з Небес» та Псалом 148: коли читати та сенс псалому
Ікона Ісуса «Хваліть Господа з Небес» та Псалом 148: коли читати та сенс псалому

Ікона Ісуса «Хваліть Господа з Небес» та Псалом 148: коли читати та сенс псалому

Рідкісна композиція, що тлумачить 148 псалом «Хваліть Господа з небес», зазвичай присутня на фрескових розписах. Релігійні ікони цього типу з’явилися в кінці XV століття в Греції і на Балканах. Ікона Ісуса «Хваліть Господа з небес» особливо яскраво відображає різноманітність і божественну гармонію псалма.

Ікона Ісуса «Хваліте Господа з Небес» і її опис
Іконописець зобразив світ, що вихваляє свого Творця. Вгорі ікони ми бачимо небесну твердь у вигляді дугоподібних смуг. Над ними знаходяться сонце, місяць і зірки. У центрі зображений Спас Еммануїл. Він сидить на престолі, обома руками благословляючи створений світ. Поруч з Христом зображені Божа Матір, Іоанн Хреститель і ангели. Під небесним миром розташовується земний світ з його мешканцями.

У композицію також включена урочиста хода до престолу, в якому беруть участь предки, царі, святі і прості люди. Ікона Ісуса «Хваліть Господа з небес» зображує всіх відповідно до суворої ієрархії.

Світ фауни в іконі досить різноманітний. Серед мешканців земної тверді можна побачити як домашніх, так і диких тварин, в тому числі собаку, кішку, оленя і козу. Є також екзотичні і вигадані тварини, такі як верблюд, слон і єдиноріг. Цікаво те, що верблюд в християнському вченні є символом подвійності людської натури – праведної і гріховною, тому його тлумачення варіюється. У самому низу ікони можна побачити змій і драконів, які написані в чорних і червоних тонах.

Сакральне значення ікони «Хваліть Господа з небес»
Всі живі істоти, зображені в композиції, зібралася в ім’я Христа. Через кольори і символічні образи ця ікона прославляє Бога за створення світу. Різноманітність святих, які зображені поруч з Христом, і тварин, що уособлюють земний світ, вважається чином мирної і досконалої Всесвіту. Ви також могли помітити, що розташування всіх прославляють Бога святих нагадує те, що можна побачити в доісусний час. Вони моляться про прощення гріхів і милості Небесного Судді.

Ікона Ісуса «Хваліть Господа з небес» дійсно є великим проявом краси і пишноти світу, створеного Богом.

Для чого читають псалом 148?
Псалом 148 звучить в храмі на ранковому богослужінні, що здійснюється негайно після Вечірні, тобто, у вечірній час. Домашнє, тобто, келійне читання може здійснювати будь-який християнин, незалежно від часу доби.

Хвалебний псалом має особливий сенс. Люди славлять Господа за всі творіння Його і сподіваються на майбутні благодіяння. Псалом читають для гарної погоди, врожаю, захисту від стихійних лих. Відзначено, що читання псалма попереджає поразки від вогню. У давні часи написаний на папері текст псалма 148 зберігали в дерев’яних будинках за божницею, а пожежні носили в нагрудній кишені.

Текст Паслому 148:

1 Хваліть Господа з небес, хваліть Його в висоті!

2 Хваліть Його, всі Його Анголи, хваліть Його, усі війська Його:

3 Хваліть Його, сонце й місяцю, хваліть Його, усі зорі ясні!

4 Хваліть Його, небеса із небес, та води, що над небесами!

5 Нехай Господа хвалять вони, бо Він наказав, і створились вони,

6 Він їх поставив на вічні віки, дав наказа, і не переступлять його!

7 Хваліть Господа також з землі: риби великі й безодні усі,

8 огонь та град, сніг та туман, вітер бурхливий, що виконує слово Його,

9 гори та пагірки всі, плідне дерево та всі кедрини,

10 звірина й вся худоба, все плазуюче та птаство крилате,

11 земні царі й всі народи, князі та всі судді землі,

12 юнаки та дівиці, старі разом із дітьми,

13 нехай усі хвалять Господнє Ім’я, бо Його тільки Ймення звеличилось, величність Його на землі й небесах!

14 Він рога народу Своєму підніс! Слава всім богобійним Його, дітям Ізраїлевим, народові, що до Нього близький! Алілуя!

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept