Чи можливо побачити свої гріхи?
Чи можливо побачити свої гріхи?

Чи можливо побачити свої гріхи?

У сучасному суспільстві, та й не тільки, адже так було і раніше, можна відзначити, що люди чітко бачать чужі гріхи, а ось власні зовсім не помічають. Точніше варто сказати про те, що про всі свої вчинки кожна людина знає добре, але далеко не завжди ідентифікує їх, як щось гріховне і неправильне, тому і живе собі спокійно.

Після того, як перші люди вчинили гріх, їх спадкоємці перестали помічати, як до них наближається зло і, де знаходиться та тонка грань між дозволеним і гріховним. Відповідно, виходячи з цього виникає питання, як можна побачити свої гріхи, яким має бути покаяння і, що потрібно для виправлення ситуації, тому дану тему і варто розглянути ближче.

Як навчитися бачити власні гріхи?

Щоб бачити свої проступки і гріховні справи, людині потрібно навчитися стежити за собою уважніше, аналізуючи кожне слово і дії, вчинені протягом дня, розуміючи, що дрібниць і неважливих моментів тут немає.

Щоб навчитися бачити власні гріхи і провини, варто взяти до уваги такі поради:

потрібно навчитися щось говорити і здійснювати ті чи інші дії повністю обдумано;
здійснюючи ту чи іншу дію, потрібно добре задуматися над тим, як би до нього поставився Бог;
людина повинна чітко зрозуміти, що гріхи – це фактор, який віддаляє її від Бога;
потрібно навчитися ставитися до Бога небайдуже, оскільки велика кількість гріхів скоюються саме через байдужість;
варто уважніше ставитися до своїх думок, оскільки саме погані помисли є початком того, що людина починає здійснювати гріховні дії;
потрібно навчитися протистояти пристрастям, оскільки є вони хворобою душі і призводять до того, що людина робить багато гріхів, навіть їх не помічаючи;
потрібно розуміти, що здатність бачити гріхи є даром Божим, тому варто просити у Господа цей дар для себе;
потрібно наслідувати приклад Ісуса Христа, адже чим ближче людина до нього буде, тим швидше зможе розглянути чорні плями свого гріха;
потрібно щодня читати Євангеліє, також книги, написані святими отцями, що допоможе більше дізнатися про гріх, розпізнавши його в собі.

Потрібно чітко розуміти, що будь-який гріх є раною, що порушує цілісність душі людини і, чим більше дрібних гріхів робить людина, тим вище шанси того, що вона зробить серйозний проступок, про який буде шкодувати все життя. Кожен християнин повинен чітко розуміти, що вміння бачити свої гріхи допоможе вести нормальне духовне життя, наближаючись до Бога. А якщо людина помічає гріхи іншого, то судити слід не того, хто їх робить, засуджувати потрібно сам гріх, що буде єдиним вірним рішенням у такій ситуації.

Свій гріх людина повинна не тільки побачити, його ще потрібно і усвідомити, адже без цього не можна щиро покаятися, намагаючись не робити поганих вчинків в майбутньому. Усвідомивши свій гріх, попросивши вибачення у Бога і намагаючись жити по-іншому, людина повинна відчути якусь легкість. Якщо він щиро покається, то гріх не буде для нього, немов камінь на душі, про такий вчинок навіть не захочеться час від часу згадувати.

Що потрібно зробити, побачивши свої гріхи?

Людина, яка прийшла до того, що йому вдалося розпізнати і усвідомити власні гріхи, повинен робити наступний крок назустріч до Бога. Саме таким важливим кроком є ​​процес покаяння. Розповідаючи про покаяння, варто згадати про те, що потрібно щиро шкодувати про свої гріхи і не просто покаятися десь в своїй свідомості, а й сходити на сповідь. Сповідувати свої гріхи і прийнявши Євхаристію, людина зможе відчути, що їй стало набагато легше, після чого, захочеться жити, як справжній християнин.

Зрозуміло, розпізнати свої гріхи буде непросто, процес покаяння – це теж не справа кількох хвилин, тому варто набратися терпіння, проявити бажання побачити свої гріхи і позбутися від них, щиро попросити у Бога, щоб Він допоміг з цим впоратися.

Гріховна природа людини часто бере верх над кожним, але якщо він не буде здаватися і побажає боротися за щасливе майбутнє з Богом до кінця, то зможе отримати від Нього допомогу і почне поступово приводити своє життя в порядок.

Так, якщо людині один раз вдалося побачити гріхи і покаятися в них, то не можна говорити, що їй завжди буде це даватися легко, адже така людська природа і життя кожного з нас – це щоденна боротьба. Розглянути гріхи складно, а перемогти їх ще важче, але з Божою поміччю можливо все, тому варто сподіватися тільки на Нього.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept