Неробство – що це таке? Дух неробства в православ’ї
Неробство – що це таке? Дух неробства в православ’ї

Неробство – що це таке? Дух неробства в православ’ї

Напевно, багатьом доводилося чути таке слово, як «неробство», але далеко не всі розуміють, що воно означає. Якщо подивитися значення цього слова, то можна зрозуміти, що даним терміном називають неробство, неуважність до дотримання основних норм морально-духовного життя, лінь в плані здійснення духовних практик. Неробство навіть добру людину поступово призводить до того, що він стає більш злим, сходячи зі шляху істинного на дорогу гріха. Такий стан, як неробство, далеко не є нейтральним середовищем в духовному житті, адже людина стає байдужим до справи свого спасіння, поступово руйнуючи своє життя.

Що таке дух неробства?

Часто в тексті молитов можна прочитати звернення до Бога про те, щоб він не дав нам дух неробства. Під поняттям неробство явно не мається на увазі відпочинок, який повинен бути присутнім в житті людини, адже це щось зовсім інше і, про дух неробства варто розповісти таке:

ледарство символізує собою порожнечу, а там де порожньо, часто народжується зло;
ледарство піддає людину великим небезпекам, оскільки в такому стані розум людини не працює і, він стає жертвою всього поганого;
ледарство – це порожнеча, а порожнеча не є станом довговічним і часто ця порожнеча заповнюється саме чимось поганим;
якщо людині робити нічого і, він знаходиться в дусі неробства, то шукає чим би зайнятися і часто знаходить не найкращі варіанти проведення вільного часу;
ледарство – це відсутність будь-якого плоду і змісту.
Найчастіше, ледарство є проявом слабкої волі і не дозволяє людині сформувати свою особистість. Навіть факт того, що людина вимовляє пусті слова, говорить про її неспроможності і працює проти неї. Якщо неробство шкодить тільки людині, що знаходиться в цьому стані, то пустослів’я може нашкодити і іншим людям, приводячи їх до різних життєвих катастроф.

Молитва, яка допомагає позбутися духу ледарства і її основні прохання

Часто, особливо під час Великого посту, моляться про те, щоб Господь урятував людину від духу неробства. Ця молитва Єфрема Сиріна містить в собі кілька таких важливих прохань:

Щоб Бог не дав духа лінивства, тобто позбавив від ліні.
Щоб Господь урятував від зневіри – це стан показує життя тільки з темної сторони.
Щоб Бог позбавив від духу владолюбства, навчившись жити, не диктуючи комусь свою волю.
Щоб Господь урятував від духу пустослів’я, не виказуючи непотрібні припущення і думки словами.
Неробство і пустослів’я – це те, що приводить людину не до кращих наслідків, оскільки такий стан негативно може вплинути не тільки на нього, а й на оточуючих людей. Неробство – це лінь і порожнеча, а пустослів’я – це непотрібні розмови, які часто впливають на оточуючих людей негативно, тому й варто молитися про те, щоб уберегтися від даних станів.

Таке поняття, як неробство, церква розглядає виключно в негативному світлі, оскільки даний стан руйнує людину зсередини. Неробство – це свого роду духовний порок, від якого обов’язково варто позбуватися, щоб мати можливість рухатися на шляху свого духовного розвитку вперед.

Але варто згадати і про такий понятті, як Богоугодне неробство. Саме в такому контексті неробство розцінюється, як тимчасове звільнення людини від земної суєти і всіх його справ, щоб більше часу приділити Богу, присвятивши його Творця. Тобто, якщо в недільні дні людина не займається справами по дому і не ходить на роботу, вона повинна цей час провести в церкві, в молитві, а не просто лежати на дивані.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept