Дякуйте Богові правильно! (подячна молитва)
Дякуйте Богові правильно! (подячна молитва)

Дякуйте Богові правильно! (подячна молитва)

Подяка в православ’ї – одна з важливих чеснот, яка повинна бути властива будь-якій віруючій людині. Парафіянин, щиро віруючий у Всевишнього, постійно відчуває потребу подякувати Богові, але не всі знають, як правильно це робити.

Будь-яке спілкування з Господом завжди має бути перейнято почуттям вдячності, це одна з обов’язкових умов щирої молитви, зверненої до Всевишнього. Подяку повинен відчувати будь-який віруючий, навіть якщо він не вчинив гріхів, в яких повинен покаятися.

На кожній літургії вимовляється ангельський спів, в якій йдеться про важливість і необхідність схиляння перед Всевишнім, піднесення йому хвали і подяки. В Одкровенні Іоанна Богослова описується небесна літургія, на якій праведники віддають подяку Всевишньому разом з ангелами.

Божественна літургія, що здійснюються в храмах, носить назву Євхаристії, що в перекладі з грецької мови означає «подяка». Парафіяни на службі, на жаль, часто не звертають увагу або не вслухаються в тексти молитов, які священик під час літургії читає з вівтаря.

Свідомий християнин повинен обов’язково прочитати, вивчити і усвідомити, про що йдеться в цих молитвах, щоб його участь в літургії була усвідомленою. Основна тема молитов, що звучать на літургії, це подяка Господу за всі його явні і неявні справи, спрямовані на благо віруючих. Всі ці молитви починаються з єдиного призову священика, зверненого до пастви: «Дякуємо Господа!».

Якщо парафіянин буде повторювати тексти молитов, вимовних на літургії, розуміти і усвідомлювати їх зміст, це буде одним з найдієвіших і правильних способів для віруючої людини піднести подяки Господу.

Про те, як правильно дякувати Богові, парафіяни часто цікавляться у священнослужителів. Ієромонах Дорофей відзначає, в православ’ї прийнято дякувати за все те добро, про яких віруючий просив в молитві, безпосередньо самого Всевишнього. В цьому немає нічого дивного, навіть якщо сама молитва була звернена не безпосередньо до Бога, а до одного з святих.

Справа в тому, що в християнстві святі вважаються заступниками, до яких людина звертається за допомогою у важку хвилину. При цьому причина і джерело всього, що відбувається в світі, за винятком гріха, є Бог. Для піднесення подяки Богу існує особливий чин – подячний молебень. Віруючий може замовити його в будь-якому храмі. Єдина умова полягає в тому, що на молебні неодмінно повинна бути присутньою замовивша його людина.

Допускається підносити подяку Всевишньому у себе вдома. Для цього читають Акафіст Пресвятій Богородиці, так як саме вона вважається головною Заступницю перед Господом.

Варто відзначити, що Всевишній, Богородиця, а також всі інші святі радіють, якщо людина звертається до будь-якого з них в храмі, сповідається, причащається, простіше кажучи, веде праведне життя. Саме це є бажаною Господу життя, яке повинно бути пройняте вдячністю до Всевишнього за все те добро, послане людині.

Під час молебню, зверненого до Божих угодників, віруючий розраховує випросити у Господа милості молитвою, людина зміцнить свою віру, отримає необхідну допомогу. Однак, в кінцевому рахунку, допомагає людині Всевишній, який є джерелом милостей і благ, тому подяку в храмі потрібно підносити Богу, а не святим. Для святих головною радістю є те, що віруючий звертається до них за допомогою. Ще за свого життя всі вони вчилися допомагати оточуючим, продовжують цим займатися, опинившись у вічності.

Подячна молитва Господу Богу:

“Дякуємо Тобі, Господи Боже наш, про всі добродійства Господні Твої від перваго віку до сьогодення, в нас, недостойних Рабів Твоїх (імена), колишніх, яких знаємо і не знаємо, про що явили і неявленні, які справою колишніх і словом: полюбив нас і єдинородного Сина Твого про нас дати зволив, сподоби і нас гідними бути Твоєї любові.

Дай словом Твоїм мудрість і страхом Твоїм вдихни фортеця від Твоєї сили, і що хотяще або нехотяще згрішили, прости і не постав, і збережи душу нашу святу, і представи Твоєму Престолу, совість маючих чисту, і кінець гідний людинолюбства Твого; і згадай, Господи, всіх хто кличе Ім’я Твоє в істині, згадай всіх, блага або супротивні нам бажаючих: всі люди, і кожна людина; тому молимося Тобі, Господи, подай нам Твого милосердя велику милість.”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept