Що таке акафіст і коли його читають?
Що таке акафіст і коли його читають?

Що таке акафіст і коли його читають?

Серед багатьох жанрів і типів християнських молитов особливе місце в культурі православної церкви займають акафісти – особливі хвалебні пісні на честь Спасителя, Божої Матері або святих. Коріння хвалебного гімну йдуть далеко в минуле. Первісне вихваляння було написано в честь Богородичного Собору, приблизно в VI столітті, а наступний акафіст оспівував Благовіщення. Різниця між акафістом та іншими співами полягає в тому, що перший в хвалебному тексті оспівує події Нового Завіту. Унікальний факт – жанр акафісту зберігся до сучасників практично в незмінному вигляді.

Хвалебний спів висловлює подяку людини Творця, Діві Марії, Ангелу-хранителю, або певному святому. Щоб більш зрозуміти і вникнути в суть і сенс благого тексту, бажано вивчити житіє святого, якому йде вихваляння, ознайомитися зі знаменними, радісними і скорботними подіями в його житті.

До читання акафісту люди вдаються з різних причин. Це може бути сердечне шанування улюбленого святого (в цьому випадку молитовник підносить вдячну хвалу святителю, а не виключає милості Божої). Зазвичай при читанні (співі) акафістів люди молять про зцілення від тяжких недуг, просять допомоги у сімейних плутанинах, просять захистити від ворогів, позбавити від душевних мук, просять благословення на здійснення добрих справ.

У православній культурі акафісти мають глибокий релігійний сенс. При молитовному співі людина прагне і рухається назустріч Богові, його серце наповнюється божественною благодаттю, зникають болісні сумніви, а розум «сигналізує», що молитовник вибрав вірний шлях і звертати з нього не можна.

Якщо людина відчуває сильне бажання прочитати акафіст, то їй не обов’язково йти в храм Божий. Хвалебну пісню вона може зробити у себе вдома. Але необхідно знати, що читати її слід стоячи, тим самим висловлюючи повагу і пошану до Господа, Його Матері або святого угодника. Якщо ж молящий перебуває в похилому віці або є обмеження у фізичній активності – він володіє винятковим правом молитися сидячи. Це ж правило стосується  жінок на великих термінах вагітності.

Навіщо читають акафіст?
Зазвичай християни вихваляють або дякують Ісуса Христа, Його Пресвяту Матір, просять милості і захисту в життя у Небесних угодників:

про допомогу в зачатті довгоочікуваної дитини;
про швидке і легке вирішення вагітності;
про щастя дітей і онуків;
про швидке знищення недуг;
про позбавлення від залежностей: алкоголізму, наркоманії, ігроманії;
про завершення військових дій і повернення захисників додому живими;
про припинення болісної душевної скорботи;
про позбавлення від бідності;
про гідний вихід зі складних ситуацій (в житті, на роботі, в сім’ї).

Віруючі помічають, що після читання акафісту з ними відбуваються дивні речі:

при зверненні до Христа душа світлішає, її покидає чорнота і вантаж проблем, вона наповнюється радістю і щастям, а сам людина готова співати і літати від легкості, яка наповнює її;
при щоденному читанні акафісту молящий швидше розуміє текст молитви, Біблійні події;
після читання (співу) славослів’я йдуть всі сумніви про успішні результаті задуманого справи.

В рази підсилює звернення до Неба молитва за угодою – колективне виконання акафісту. Рідні та близькі люди, та й просто знайомі, які живуть в різних містах країни і далеких куточках планети в певний час починають читати (співати) певний акафіст.

Правила піснеспіви

Акафіст слід читати стоячи, обличчям до іконостасу і молитися тому святому, кому підноситься молитовна пісня. Якщо на іконостасі немає лику святителя, то потрібно піти в храм. У разі, якщо немає ікони і немає можливості відвідати церкву, то слід стати обличчям на схід і прочитати акафіст.

Перед початком читання необхідно прочитати предначінательну молитву. Це може бути «Отче наш» або інша (рекомендується користуватися молитвословом, придбати який можна в церковній лавці приходу).

У кожному акафісті є 25 пісень (13 кондаків – хвалебних, 12 икосов – розлогих). Вони пояснюють людям сутність святкової події. Всі ікоси закінчуються словом «Радуйся», а після закінчення Кондаків ми чуємо «Алілуя» – «хваліть Бога». Останній кондак – це звернення святому, кому присвячений акафіст, він читається тричі. Потім слід прочитати молитву.

Клірики рекомендують читати акафіст тоді, коли душа просить. Але в Великопусні дні вихваляти Небо не прийнято.

Акафіст є спів, але співати його не обов’язково, досить текст просто прочитати, з любов’ю і благоговійно.

Акафіст – це вічна і полум’яна пісня серця. І кожен віруючий благодатно шанує її і зберігає в своїй душі, як самий дорогоцінний скарб.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept