Гріх осуду в православ’ї
Гріх осуду в православ’ї

Гріх осуду в православ’ї

Серед заповідей Божих не зустріти «не осуджуй», але засудження є гріхом. Чому? Справа в тому, що порівняно просте у виконанні і досить поширене в побуті засудження гріховно з тієї причини, що є добре замаскованим проявом ненависті. Ненависть же усуває любов і заважає виконанню однієї з найважливіших заповідей: «Люби свого ближнього як себе самого». Таким чином, засудження свідчить про відсутність любові людини не тільки до оточуючих людей, але і до себе самої.

Чому засудження є гріхом?

Церковний письменник Єрма в книзі «Пастир» висловив, що не слід, не тільки засуджувати кого-небудь, а й слухати тих, хто піддає осуду інших, тому що, слухаючи ми беремо участь, а беручи участь, грішимо.

Стан засудження віроломно і є демонічним. Першим. хто випробував осуд був диявол, який засудив і обмовив Бога перед прабатьками. Згодом він став навчати цього гріха людей і продовжує успішно цим займатися.

Причина засудження криється в нас самих, а не в засуджуваних нами. Преподобний Серафим Саровський говорив: «Хто зайнятий пізнанням самого себе, тому ніколи помічати за іншими». Стало бути, засуджуємо інших від незнання себе.

Засудження – гріхопадіння повсякденне. Ми впадаємо в нього, ведучи нешкідливі бесіди про своє життя, життя знайомих і країни в цілому, в середовищі знайомих і малознайомих людей. На жаль і в колі своєї сім’ї також, залучаючи в гріхопадіння близьких людей і даючи приклад для наслідування своїм дітям.

Для захисту від пліток, брудних чуток і спокуси в них брати участь, є молитви:

Архангелу Михаїлу;
Пресвятої Богородиці;
Миколі Чудотворцю.

Що є осуд?

Якщо бачиш гріх і душа болить – це міркування, а якщо зловтішається – це осуд. Засудження – гріх, тому що засуджуючи, людина приміряє на себе Божественну роль, а це гріховно. Досконале всує або навмисно засудження необхідно сповідувати.

Любов і ненависть два протилежних стану, і жити людина може тільки в одному з них. Засудження є добре замасковане прояв ненависті. Засудження бачить інших набагато гіршими, ніж вони є через звеличування себе над іншими, або кращими з-за лестощів і плазування, перед вищестоящими, і зберігають ключі від шуканої вигоди. Боротися зі спокусою засудження неможливо. Є лише один шлях відходу від цього гріха, в сторону любові через покаяння і молитву.

Засудження безглуздо, оскільки: «Ось тому без виправдання ти, кожний чоловіче, що судить іншого …. Тому що судячи іншого робиш теж. » (Рим 2: 1-4)

Засуджуючи інших, ми бачимо в них часткове відображення себе. «Зла людина з злого скарбу виносить лихе» (Мф.12: 35). Православ’я вчить: замість нанесення ран за гріхи іншим слід лікувати свої власні.

Ми повинні ставитися до людей з любов’ю за Божою подобою, але відкидаючи гріх в їх словах і вчинках без осуду. Як розпізнати в собі осуд? Якщо бачите людину в стані глибокого алкогольного сп’яніння, то сказати він напився або він п’яний, є констатація факту, тобто судження. Сказати ж що він кінчений алкоголік є осуд і гріх.

Засудження безглуздо, тому що осміяння і лихослів’я, якими, по суті, воно є, не приведуть до перевиховання грішника. Перевиховувати потрібно так, що самому не стати судимим.

Підступність засудження в тому, що ледь помітна межа між засудженням особи і її вчинку. Оцінити вплив це одне, а дати оцінку особистості, зовсім інше. Кожен має право на покаяння і виправлення. Засуджуючи вчинок, ми даємо оцінку, піддаючи осуду людини, тим самим позбавляємо її права на виправлення, а нам невідомо яку цінність вона має для Господа, адже Ісус свою кров пролив за всіх в рівній мірі, і нікого не засуджуючи, спокутував всіх однаково.

Важливо розуміти: право на виправлення вчинків ближнього, дається виправити людині. У такому випадку існує право на напоумлення, замість осуду. Можна обговорювати вчинки, але не можна судити особу скоєному. «Не судіть, і не судимі будете» – слова, які допоможуть уникнути спокуси засудження. Бог єдиний суддя, що оцінює наші особистості. «Господи даруй мені зріти мої прогрішення і не осуджувати брата мого» – ця коротка молитва допоможе уникнути гріхопадіння.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept