Сила спільної молитви
Сила спільної молитви

Сила спільної молитви

Силу спільної молитви, яку здійснюють з вірою, неможливо порівняти з самою щирою молитвою однією людини. Адже, коли ми запалюємо кілька свічок, в темній кімнаті робиться світліше, і як кілька вугіллячок видають більше тепла, так і віра кількох людей має більшу силу перед Богом.

Ця істина випливає з багатьох свідчень Святого Письма, в тому числі з повчання Святого Євангелія. Візьмемо, наприклад, слово, сказане Господом: Ісус, побачивши їхню віру, каже розслабленому: “Відпускаються, сину Прощаються тобі гріхи твої”. Подивіться Господь не сказав: «віру розслабленого», а віру їх, тобто тих, хто ніс на ліжку цього розслабленого.

Дійсно, якби ці четверо, що несли розслабленого, не мали великої віри, вони не стали б так ускладнювати собі життя: адже вони, бачачи таку силу-силенну народу навколо Спасителя і не маючи можливості пробратися до Нього, несучи розслабленого, знайшли інший спосіб поставити його перед Христом.

Вони розібрали дах будинку, в якому знаходився Господь, і спустили через неї ліжко з хворим. Потрудившись так, їм вдалося показати його Спасителю, бо вони мали величезну віру в те, що якщо Христос побачить його, то милосердя до нього і зцілить його від хвороби.

По вірі своїй, твердій і непохитній, вони отримали те, чого очікували. Бо бачачи їх віру і зусилля, наш Пресвятий і милосердний Спаситель сказав розслабленому: Відпускаються, сину, Прощаються тобі гріхи твої, а потім додав: встань, візьми ложе своє та й іди до свого дому (Мк. 2: 5-11).

І той раптом встав, здоровий, узяв свою постіль і вийшов на очах у всіх, так що все здивувалися і стали славити Бога, й казали: Ніколи такого не бачили (Там же, 12).

Це преславне чудо, вчинене Господом заради віри їх, тобто, розслабленого і тих, хто ніс його!

Пресвятий Дух говорить в Псалмах: позбавить Господь душі рабів Своїх, і не прегрешать всі уповаючи на Нього (Пс. 33: 21). Хто міг би переказати і описати всі незліченні чудеса, які преблагий Бог робить над усіма люблячими Його і вдаються до Нього з незламною і твердою вірою?

Ми, стоячи тут для служіння благочестивим християнам, бачимо і чуємо від багатьох подяки за благодіяння, отримані ними від Бога. Один дякує, що після здійснення богослужінь у святому храмі він зцілився від хвороби, на яку страждав; інший дякує, що Бог відвів від нього лихе, ворогів, небезпеку, що загрожувала йому.

Все Той же преблагий і щедрий Спаситель, зцілив розслабленого з сьогоднішнього Євангелія по його вірі і по вірі несли його, і в наші дні робить незліченні чудеса, допомагаючи всім добрим християнам, вдаються до Нього з правого вірою і гарячої, невідступною молитвою.

Почитайте Діяння святих апостолів, і ви побачите, як багато може молитва багатьох людей, що моляться в храмі про тих, хто знаходиться в небезпеці. Ми знаємо, що великий апостол Петро за сповідання істини був схоплений, пов’язаний і кинутий до в’язниці, де його стерегли чотири варти по чотири воїни в кожній.

І поки Петра стерегли у в’язниці, Церква невпинно підносила про нього молитви. І раптом Ангел розбудив Петра, кажучи: Мерщій вставай!! – і ланцюги впали з його рук (Діян. 12: 7). Ангел сказав йому: Підпережись і обуйся в сандалі, – і він зробив так. Потім Ангел говорить йому: одягнися і йди за мною. І, вийшовши, він пішов за Ангелом, але не знав, що все, що робиться Ангелом, було в дійсності: він вважав, що бачить видіння.

І пройшовши і першу варту, і другу, вони підійшли до залізної брами, що до міста, і тут ворота самі відкрилися, і вони, вийшовши в них, пройшли одну вулицю, і тут же Ангола зараз від нього. А Петро, ​​опам’ятавшись, сказав: тепер я воістину знаю, що Господь послав Свого Ангола, і видер мене із рук Ірода і від усього чекання народу іудейський (Там же, 8-11).

Ви бачили, кохані віруючі, яке велике і преславне чудо вчинив преблагий Бог з апостолом Петром. А чому? Тому що багато віруючих в Церкві старанно молилися за неї перед Богом (Там же, 5).

Пам’ятаймо, що де двоє або троє зібрані в ім’я Господнє, там Він посеред них (Мф. 18: 20). Тим більше там, де зібрано кілька християн, що моляться про тих, хто перебуває в небезпеці або просить про що-небудь Бога.

Але ніде не може молитися разом так багато християн, як в святих храмах, де їх молитви з’єднуються з молитвами священиків і, немов кадило, підносяться до Бога, від Якого сходять милість і допомогу всім, нужденним в Його милості. Там священик у святому вівтарі клопоче перед Богом про всіх православних християн, які перебувають всюди.

Найважливіші спільні молитви, що здійснюються в наших храмах про віруючих, – це Свята Літургія і Таїнство Єлеопомазання (Соборування). Скільки ж чудес відбулося і відбувається сьогодні завдяки Святої Літургії! На неї, особливо в Свята, збирається найбільше віруючих. Таким чином, їх спільні молитви, піднесені з великою вірою, з’єднуються з молитвами священиків в святих вівтарях і найбільше сприяють виконанню їх прохань.

Молитви віри священиків, з’єднані з молитвами віруючих, здійснюють саме велике чудо на землі від днів Христових і до нині. Цим нечуваним дивом є перевід хліба і вина в Тіло і Кров Христові на Святій Літургії.

Таким чином, без Святої Літургії у нас немає Святого Причастя, а без нього ми не можемо з’єднатися з Христом, не можемо бути прощені, а значить – врятовані, бо сам Господь говорить: якщо не будете тіла Сина Людського і пити Крові Його, то не будете мати в собі життя (Ін. 6: 53).

Бачите, як величезні сила і значення Святої Літургії? Бачите, що Свята Літургія – наша, і вона становить фундамент нашого спасіння, оскільки тримає нас в прямий і перманентної зв’язку з Христом, з небесними святими і земними людьми?

Іншим чудом Святої Літургії, як плоду віри і спільної молитви, є те, що вона, разом з іншими богослужіннями, найбільше сприяє збереженню православної віри в світі.

Що стало б з нашою вірою, якби люди не робили її живою, дієвою і рятівною допомогою Святої Літургії? Деякі християни йдуть в секти тільки тому, що не бувають регулярно на Святій Літургії і не відчувають її сили.

Свята Літургія, як вінець семи славослів’я, також багато сприяє єднанню, примирення, зближення і братання православних християн як чад Церкви Христової. Протягом двох тисяч років тільки Церква і богослужіння, що здійснюються в святих обителях, збирали християн навколо священиків і вівтарів, з’єднували їх молитвою в одну віру, зціляли від хвороб, дозволяли від гріхів на святій сповіді, з’єднували з Христом молитвою і Святими Таїнствами, вели їх по життю шляхом порятунку за вченням Святого Євангелія.

Завдяки богослужінь, богослужбових книг, Святої Літургії, проповіді і церковного співу Православна Церква зберегла, крім єдності у вірі і світовідчутті, також єдність мови, давньої релігійної культури і всієї тисячолітньої православної традиції. Тим часом, все це – чудеса і плоди спільної віри і молитви.

На Святій Літургії Церква також молиться і виймає частинки за померлих і силою Жертви Христової визволяє з пекла душі покійних. Хіба ми в храмі не молимося всі разом про наших покійних, які не співаємо їм разом зі священиками «вічну пам’ять» і не бажаємо їм Царства Небесного?

Один тільки Бог знає, скільки душ вирвано з мук пекельних силою літургійної Жертви і панахид, і це теж – плід благодаті священства і спільної молитви.

Ось таким чином, молячись разом зі священиками в храмі, ми сприяємо диво вибачення і визволення з пекла багатьох душ наших братів, які померли непідготовленими.

Бачите, скільки чудес відбувається на Святій Літургії в результаті спільної молитви? Тому велику нагороду отримають ті, хто регулярно ходить до церкви і молиться про себе, про болящих, про благодійників, про зло творять і про покійних. Особливо про них, тому що душі померлих чекають звільнення від пекельного засудження за молитвами Церкви і нашим молитвам.

Інші чудеса віри і спільної молитви християн відбуваються в Таїнстві Єлеопомазання. Це найпотужніша молитва і служба Церкви про хворих. Тому християни повинні просити про це Таїнстві священиків кожен раз, коли у них в сім’ї трапиться хворий, і як можна більше християн має брати участь в соборування, тому що молитва віри зцілить недужого, і якщо він вчинив гріхи, простяться йому (Як. 5: 15 ).

Думаю, багато хто з вас бачили хворих, що зцілилися або отримали полегшення завдяки Таїнства Соборування і помазання освяченим єлеєм. Інші з вас, може, їздили до святих мощей і чудотворних ікон і бачили хворих, чудесним чином зцілилися там по молитвам присутніх або по молитвам святого Василія Великого, читаним священиком, з постом і вірою.

Ось лише кілька чудес, що відбуваються в храмі силою віри і спільної молитви.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept