11 січня – день пам’яті святих мучеників-немовлят Вифлеємських
11 січня – день пам’яті святих мучеників-немовлят Вифлеємських

11 січня – день пам’яті святих мучеників-немовлят Вифлеємських

Історія Вифлеємських немовлят-мучеників описана в Євангелії від Матвія (глава 2, вірші 16-17). Коли народився Спаситель світу, на небі з’явилася незвичайна зірка. Її помітили волхви (східні мудреці) і зрозуміли, що народився обіцяний Месія (Спаситель). Волхви пішли за зіркою. По дорозі вони заходили до царя Ірода, намісника Юдиного. Вони розповіли йому, що на небі з’явилася чудова зірка, що позначає народження Царя Ізраїлевого. Ірод попросив волхвів зайти до нього на зворотному шляху і розповісти докладніше про Дитятко, де воно знаходиться, нібито для того, щоб теж поклонитися Йому. Насправді, Ірод боявся за свою владу, і хотів погубити Христа. Йому-то було невтямки, що народжене Немовля – Царю Небесний, а не земне і прийшло Воно врятувати світ від гріха.

Ангел Господній з’явився волхвам і розкрив їм підступність Ірода, звелівши не заходить до нього, а йти на схід іншим шляхом.

Коли Ірод дізнався про те, що волхви порушили обіцянку, він страшенно розлютився. Він наказав убити в Віфлеємі всіх хлопчиків до двох років (приблизний вік Немовля Христа на той момент). Безбожний цар сподівався, що серед них буде і Христос. Але Святе Сімейство за порадою ангела Божого бігло в Єгипет, де і сховалося до смерті Ірода.

Загибель тирана була страшною: він був заживо з’їдений черв’яками. Його ж постать була настільки жахливою, що навіть домашні боялися підходити до нього. Так Господь покарав його за нечувану жорстокість.

Здригається кожен, хто читає в Євангелії опис жахливого лиходійства. Стогін і плач з Віфлеєму лунали далеко за його межами: «Рахиль плаче за дітьми своїми, і не дається розважити себе, бо їх немає», – ці слова пророка Єремії змушують стискатися від скорботи кожне серце.

Віфлеємські немовлята стали першими мучениками за Христа в Новозавітній Церкви. Їх пам’ять Церква святкує починаючи з 2 століття.

За церковним Переданню, число вбитих немовлят складало 14 тисяч.

Мощі святих немовлят-мучеників знаходяться в Віфлеємі, в печері недалеко від храму Різдва Христового. У цій же печері зберігся престол однієї з найдавніших в місті катакомбних християнських церков.

Зараз частки святих мощей розійшлися по всьому православному світу і є в багатьох храмах.

Пам’ять Вифлеємських немовлят відзначається 11 січня, тобто через кілька днів після Різдва Христового.

Ікона
На іконі Вифлеємських мучеників, як правило, в центрі зображується Господь Ісус Христос в оточенні безлічі дітей в білому одязі. Зверху або по сторонам поміщають сцени побиття дітей воїнами.

Про що моляться Вифлеємським немовлятам?
Пам’ять Вифлеємських немовлят нерідко пов’язують з боротьбою проти абортів і закликають жінок молитися їм про прощення цього гріха. Це помилкова думка, так як каятися і просити прощення потрібно у Господа Бога. Крім того, в записці на молебень можна писати тільки імена живих, хрещених в Православ’ї, людей. Ненароджені діти, які не прийняли Таїнства святого Хрещення, не мають церковного імені, тому молитися про них можна тільки вдома. На церковне поминання і треби подавати за них записки неможливо.

Вифлеємським немовлятам моляться і подають записки на молебень:

про здоров’я немовлят, новонароджених,
про дарування дітей, зачаття дитини,
про допомогу у вихованні дітей у вірі та страху Божому.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept