Чому гріхи так привабливі і як позбавитися гріховної пристрасті?
Чому гріхи так привабливі і як позбавитися гріховної пристрасті?

Чому гріхи так привабливі і як позбавитися гріховної пристрасті?

Давайте уявимо: якби Господь раптово з’явився перед нами і сказав: «Хочу звільнити тебе від болісної пристрасті! Ти згоден?” – яким була би ваша відповідь? – “Хочу звичайно! Але … ця пристрасть мені подобається ». Чому гріхи так привабливі для людини і чи можна впоратися з ними?

Бог хоче, щоб усі люди спаслися і прийшли до пізнання істини (1 Тим. 2: 4). Однак дуже часто наша лінь і прихильність до пристрастей не дають Йому наблизитися до нас – ми заплющує очі, затикаємо вуха. Людина, поневолена пристрастями, не може по-справжньому хотіти позбутися від гріха.

Якщо вплив пристрасті раптом в якийсь момент зменшується і узи гріха слабшають, людина може навіть каятися, щиро кажучи: «Прости, більше не буду», – але насправді, в глибині душі, мені зовсім не хочеться втекти від цього гріха.

Гріх привабливий. Всі люблять розкоші, ми любимо грішити і ставали у своїй величі до пристрастям всім серцем. У цьому полягає хвороба гріха: він поневолює нашу душу, і тому втекти від нього дуже важко. Але коли людина дійсно зненавидить гріх і всім серцем забажає звільнення – Бог неодмінно звільнить її. Так що ми не в силах позбутися від терзаючої нас пристрасті тільки тому, що насолоджуємося нею.

Пристрасть задовольняє нас – і мова йде не тільки про плотські пристрасті. Будь-яка пристрасть народжує в людині ласолюбство, тому так важко від неї відірватися. Хто з нас, наприклад, хотів би стежити справжнє смирення? Ми всі говоримо, що хочемо, але коли настає «підходящий» момент і випадає чудова можливість втоптати в землю – це нам виявляється важкувато.

Згадаймо зустріч Господа з самарянкою. Господь присів біля криниці Якова, щоб трохи відпочити, а ще – щоб зустріти самарянку, яка повинна була прийти сюди по воду. Як рибалка, Він чекав «улову», знаючи наперед все життя цієї жінки, яка п’ять разів була заміжня, і теперішній чоловік не був її чоловіком. Однак вона мала благим розташуванням – тому Господь побажав зустрітися з нею, щоб звільнити від пут гріха. І самарянка згодом стала Його апостолом, мученицею і святий. Ось як Євангеліє розповідає про їхню зустріч:

«Приходить жінка з Самарії набрати води. Ісус каже до неї: Дай Мені напитися. Бо учні Його відійшли були в місто, щоб купити поживи. Тоді каже Йому самарянка: Як же Ти, юдеянином бувши, та просиш напитись від мене, самарянки? Бо юдеї з самарянами не розмовляють»(Ін. 4: 7-9).

Євреї дійсно в ті часи уникали спілкування з людом, вважаючи, що навіть розмова з ними опоганює іудея. Тут, до речі, доречно згадати один міф, який існує сьогодні в певному середовищі – про те, що, оскільки в Євангеліях немає інформації про життя Христа з дванадцяти до тридцяти років, можна припустити, ніби цей період Він нібито провів за межами Ізраїлю.

Але якби це дійсно було так, іудеї жодним чином не прийняли б Його або, принаймні, постійно дорікали б Його тим, що Він прийшов «від язичників», з чужими традиціями, культурою і релігією. Цю заповідь євреї дотримувалися настільки ретельно, що, навіть просто опинившись поруч з язичником, повинні були після цього неодмінно зробити обмивання. І ніяких зносин з неєвреями у них не було і бути не могло – щоб не змішатися з язичниками і не втратити свою віру.

Але повернемося до євангельської розповіді: «Ісус сказав їй у відповідь: якби ти знала дар Божий і Хто говорить тобі: Дай мені напитися, то ти сама просила б у Нього, і Він дав би тобі води живої. Каже жінка до Нього: Пане І черпака в Тебе нема, а криниця глибока: звідки ж маєш Ти воду живу? Чи Ти більший за нашого отця Якова, що нам дав цю криницю, і він сам із неї пив, і сини його, і худоба його? Ісус сказав їй: Кожен, хто воду цю п’є, буде прагнути знову, а хто питиме воду, що Я йому дам, той не буде повік; але вода, яку Я йому дам, стане в ньому джерелом води, що тече в життя вічне »(Ін. 4: 10-14).

Ці слова Христа знаходять підтвердження в душі кожного, кому довелося випити такої води. Завжди були і є люди, котрі скуштували Божественну благодать, благодать Святого Духа. І, відроджуючись у Христі, вони не тільки відчувають повноту буття, а й наділяв отриману благодать тих, хто поруч, тому що благодать – це і є жива вода, яка, виливаючи з серця праведника, насичує всіх.

Згадаймо апостолів, які, будучи неграмотними рибалками, благодаттю Божою здобули премудрість – не мирську, а Божественну, – і привели до Христа безліч людей. І сьогодні можна зустріти таких, хто, не володіючи за земними мірками видатними знаннями і талантом, призводить тисячі людей до Бога.

Старець Порфирій, наприклад, навіть не закінчив школу, – але яким великим святим він став ще за життя! А скільки благодаті і чудес виливається за його молитвами зараз! І завдяки його заступництву, завдяки словами, залишилися після нього, ми невпинно отримуємо свідоцтва про те, що Христос нині і навіки Один і Той же.

А старець Паїсій? Він теж не закінчив школу, але при цьому високо цінував освіту, так що коли який-небудь молодий чоловік просив у нього благословення кинути університет, він з посмішкою відповідав йому:

– довчитися, синку!

– Але мені так це набридло – не можу більше, хочу кинути!

– Не треба! Неправильно це – кидати навчання.

– Кину все одно!

– Не кидай. Якби свого часу я послухав маму і не кинув школу, то зараз не робив би помилок в листах!

І тим не менше, ця людина без шкільної освіти допомогла багатьом людям, і зараз за його молитвами, завдяки любові до Бога і прижиттєвому подвигу посту і молитви, Господь попускає відбуватися чудесам, через які тисячі людей отримують розраду і полегшення. А книги, написані зі слів цих старців, сьогодні перекладені багатьма мовами і читаються в усьому світі. Ось як багато може зробити неписьменна, з мирської точки зору, людина, без атестата, без диплома і інших досягнень, що став, проте, світлом розуму для всесвіту!

Адже по суті, єдине, чого не вистачає нам усім в цьому житті, – Господь наш Ісус Христос. Якщо ми уважно придивимося до себе, то зрозуміємо, що це саме так. Як говорив старець Паїсій (була у нього така гра слів): «Якщо у тебе скорбота – значить, тобі Христа не вистачає (грец. Λείπει)». Важко, сумно, це не так, то не так, смуток, втома, хочеться піти, закритися в кімнаті і сидіти на самоті – знайомі почуття? І все чогось не вистачає. Пристрасті тиснуть, душать нас, заважають душі жити і радіти, принижують і осоромлюють нас.

Чому все це відбувається? Тому що в нашому житті мало Христа, Його присутність майже не відчувається. Якби Він жив в нас, якби ми пили живу воду Його буття в нашому серці, нам би ніколи не хотілося пити, і не тільки ми б вгамували свою спрагу, але і все навколо нас.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept